Σε πεδίο σύγκρουσης αναμένεται να εξελιχθεί το θέμα της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στο εθνικό συμβούλιο του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, καθώς τόσο μεταξύ των κορυφαίων στελεχών όσο και μεταξύ των μελών του πολιτικού συμβουλίου οι απόψεις διίστανται.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, μέλος του πολιτικού συμβουλίου και υφυπουργός, μιλώντας στην εκπομπή “ΜΕGΑ Σαββατοκύριακο”, εξέφρασε την εκτίμηση ότι “το εθνικό συμβούλιο θα αποφασίσει ότι η αλλαγή ηγεσίας θα γίνει πριν τις εκλογές”.

“Αυτό πιστεύω και αυτό πρότεινα γιατί αυτό λέει η κοινή λογική” είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, ο οποίος πρότεινε μάλιστα και συγκεκριμένες ημερομηνίες, την 29η Γενάρη ή το πολύ την 5η Φλεβάρη, ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Δύο από τα κορυφαία στελέχη, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Δημήτρης Ρέππας, με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο, εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το πότε θα πρέπει να γίνει η εκλογή προέδρου, γεγονός που δείχνει και τη σκληρή μάχη που θα γίνει στο εθνικό συμβούλιο. Μιλώντας στην “Καθημερινή της Κυριακής”, η Άννα Διαμαντοπουλου ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πάει στις εθνικές εκλογές με άλλο πρόεδρο.

“Ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι αποχωρεί και ότι ανοίγουν οι πολιτικές διαδικασίες για τη μετά Παπανδρέου εποχή, αναφέρει και προσθέτει: “Σημαντική εξέλιξη, όχι όμως και ικανή συνθήκη για να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε μία επανεκκίνηση που είναι απολύτως αναγκαία για τη συνέχιση της ύπαρξής του. Στις επόμενες εκλογές πρέπει να πάμε με νέα ηγεσία, η οποία θα έχει επαρκή χρόνο προετοιμασίας”.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος είναι από τα πρώτα στελέχη που στήριξαν τον Γ. Παπανδρέου από το 2007, δηλώνει ότι συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για διαρχία και πως οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας θα πρέπει να γίνουν μετά τις εθνικές εκλογές.

“Συμφωνώ με τον Παπανδρέου. Είναι μια πρόταση ισορροπημένη, που ανταποκρίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες στα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ και κυρίως της χώρας. Όλα είναι υπό την κρίση των οργάνων” αναφέρει ο κ. Ρέππας σε συνέντευξή του στη Realnews.

Το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη για να συνθέσει τις δύο απόψεις που ακούστηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Αν, δηλαδή, η αλλαγή ηγεσίας θα πρέπει να γίνει πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές.

Είναι ενδεικτικό ότι τρία από τα μέλη του συμβουλίου, η Μαριλένα Κοππά, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κώστας Πανταζής, μιλώντας στο ΜΕGΑ, προσεγγίζουν διαφορετικά το θέμα των αλλαγών στο κόμμα.

Η κ. Μαριλένα Κοππά τονίζει ότι η αλλαγή ηγεσίας δεν πρέπει να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, σημειώνοντας: “Η κοινωνία και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ απαιτούν σήμερα νέες ιδέες, νέα πρόσωπα, νέες πολιτικές και σαφέστατα αυτοκριτική και ηθική στάση. Δεν επιτρέπεται η αλλαγή ηγεσίας να φανεί σαν υφαρπαγή με συνοπτικές διαδικασίες. Δυστυχώς την ώρα που προέχει η σωτηρία της χώρας, όρισμένοι αντιμετωπίζουν την αρχηγία ως λάφυρο. Μόνη εγγύηση σε αυτό το πλαίσιο είναι η πιστή τήρηση του καταστατικού”.

Οι κύριοι Νίκος Ανδρουλάκης και Κώστας Πανταζής, μέλη του πολιτικού συμβουλίου, τάσσονται υπέρ της εκλογής νέου αρχηγού πριν από τις εκλογές. “Η πρότασή μας πρέπει να είναι θεσμική ώστε να διασφαλίζεται η ενότητα και η προοπτική της παράταξης. Αυτό σημαίνει όχι διαρχία. Και γρήγορη, γιατί η χώρα περνά κρίσιμες στιγμές και δεν βοηθά την κυβέρνηση Παπαδήμου η παρατεταμένη εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ” τονίζει ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

“Το ΠΑΣΟΚ πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να εμφανιστεί πριν τις εθνικές εκλογές με νέα ηγεσία, νέο στίγμα και ανανεωμένο πολιτικό προσωπικό. Οι λογικές τη διαρχίας, οι λογικές των θολών σχημάτων έχουν κριθεί” επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Κώστας Πανταζής.

Ένα άλλο στέλεχος του πολιτικού συμβουλίου, ο βουλευτής Νίκος Σαλαγιάννης, μιλώντας στον ρ/σ “Βήμα FM”, τονίζει ότι υποψήφιος πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο.

 

MEGA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.