“Οποιος τραβήξει το καλώδιο της κυβέρνησης θα σταματήσει το μηχάνημα αναπνοής της χώρας” λέει η υπουργός Παιδειας

Σε συνέντευξή της στην Καθημερινή, η Αννα Διαμαντοπούλου ζητεί αλλαγή της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πριν απο τις εκλογές και σε χρονικό διάστημα που θα είναι επαρκές για την εκλογική προετοιμασία του νέου προέδρου ενώ θεωρεί ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρω δεν είναι δεδομένη.

Η υπουργός Παιδείας τονίζει ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις προκλήσεις των καιρών ενώ επισημαίνει ότι το μνημόνιο αποδείχτηκε ελλειματικό και η υπογραφή του ήταν «κατεπείγουσα», διότι την εποχή εκείνη η μη υπογραφή του θα σήμαινε «ναι στη διακοπή πληρωμών».

«Οποίος τραβήξει το καλώδιο της κυβέρνησης, θα σταματήσει το μηχάνημα αναπνοής της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως προτεραιότητα της χώρας είναι η παραμονή στο ευρώ, αλλά δυστυχώς πλέον, αυτό δεν είναι δεδομένο…

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής»

Νέο Πολιτικό Σύστημα
• Στο τελευταίο Συμβούλιο μίλησα για την ανάγκη αυτοδιάλυσης και επανίδρυσης αυτού του πολιτικά πλειοψηφικού φορέα που εκφράζει διαχρονικά το δυναμικό κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας υποστεί πολλαπλά κατάγματα στην ιδεολογική του βάση και στην πολιτική του πρακτική, δεν μπορεί να συνεχίσει στην σημερινή του κατάσταση.
• Ο πολιτικός φορέας και οι πολιτικές προσωπικότητες που θα απαντήσουν με επάρκεια και πειθώ, θα δώσουν βάσιμη ελπίδα και κερδίσουν την αναγκαία συμπαράσταση των Ελλήνων πολιτών. Δυστυχώς το υπάρχον πολιτικό σύστημα σήμερα δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς

Ανάληψη ευθυνών
Θεωρώ ότι σε αυτή την περίοδο, ακόμη και ο πολιτικός που νιώθει ότι έκανε καλά τη δουλειά του, όσο καλύτερα μπορούσε, δεν επιτρέπεται σήμερα να μη στραφεί πρώτα απ’ όλα στον εαυτό του, και να πάρει το μερίδιο που του αναλογεί από τη εθνική ζημιά, που έχει συντελεστεί. Άδικα ή δίκαια υπάρχει τίμημα και δεν μένει κανένας αλώβητος!

Ευρώ – Στόχος και προτεραιότητα
Η έξοδος από το ευρώ θα σημάνει δραματική αλλαγή της ζωής του κάθε πολίτη, έλλειψη βασικών αγαθών, αδυναμία παραγωγής και εντέλει κοινωνική έκρηξη. Συγχρόνως δεν πρέπει καθόλου να υποτιμούμε το νέο ρόλο της Τουρκίας που απομακρύνεται από τον Ευρωπαϊκό στόχο και βλέπει τα Βαλκάνια ως έναν χώρο οικονομικής απόβασης. Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει και πολιτική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, που δεν πρέπει να χαθεί.

Κυβέρνηση Παπαδήμου
Ως εκ τούτου η Κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα απαιτηθεί. Τα κόμματα που τη στηρίζουν αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη απέναντι στο μέλλον της πατρίδας, προκρίνοντας πολιτικές «εντός, εκτός και επί τ’ αυτά», όταν χρειάζονται ριζοσπαστικές απαντήσεις. Υπάρχει εθνική ανάγκη για σωστά και αποτελεσματικά μέτρα ΤΩΡΑ. Όποιος τραβήξει το καλώδιο της Κυβέρνησης, θα σταματήσει το μηχάνημα αναπνοής της χώρας.

Νέα Αρχιτεκτονική συμμαχιών. Ζητήματα ηγεσίας
• Θεωρώ όμως πλέον ότι ήρθε και η στιγμή για πρωτοβουλίες για μια Ευρωπαϊκή συνεννόηση, τουλάχιστον συγκεκριμένων Ευρωπαϊκών κρατών.
• Χρειάζονται ηγέτες που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα συμμαχιών και θα καταθέσουν προτάσεις νέων πολιτικών για να παραμείνει η Ευρώπη και το ευρώ κυρίαρχη δύναμη στον πλανήτη. Καμία χώρα, ούτε η Γερμανία δεν θα έχει όφελος από την διαφαινόμενη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής πολιτικής, στην «ενός κράτους βούληση» και τον πλήρη ευτελισμό των ευρωπαϊκών θεσμών.

Όλα τώρα

Σήμερα που όλοι έχουμε όλα τα δεδομένα, να καταθέσει το κάθε κόμμα τις συγκεκριμένες προτάσεις και να βρούμε σαν Κυβέρνηση τον κοινό τόπο. Η ώρα είναι ΤΩΡΑ. Ιδού η Ρόδος… όπως αναφέρεται στο μύθο «Ανήρ κομπαστής» του Αισώπου. Οι επιμελώς επιφυλασσόμενες εκπλήξεις για μετά τις εκλογές θα οδηγήσουν σε κατάρρευση της όποιας νέας Κυβέρνησης, νέες εκλογές σε τρείς μήνες και κατάρρευση της χώρας.

Χρόνος: Χάσαμε και χάνουμε
Χάσαμε χρόνο, χάνουμε χρόνο! Με την δήλωση του στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ο σαφές ότι αποχωρεί και ότι ανοίγουν οι πολιτικές διαδικασίες για την μετά-Παπανδρέου εποχή. Σημαντικά εξέλιξη, όχι όμως και ικανά συνθήκη για να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε μια επανεκκίνηση που είναι απολύτως αναγκαία για την συνέχιση της ύπαρξής του. Στις επόμενες εκλογές πρέπει να πάμε με νέα ηγεσία, η οποία θα έχει επαρκή χρόνο προετοιμασίας. Τελεία και Παύλα.

Τριτοβάθμια
Ελπίζω ότι όλοι τελικά θα θελήσουν να συνδράμουν την όλη διαδικασία, η οποία μπορεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οπότε και θα προχωρήσει ανάλογα η χορήγηση δεσμευμένων κονδυλίων. Πρόκειται για συγκεκριμένα κονδύλια, πέραν των λειτουργικών δαπανών των ΑΕΙ. Ήδη πάντως δύο ΑΕΙ έχουν ολοκληρώσει την εκλογή των εσωτερικών μελών.

Όλη η συνέντευξη στο http://www.diamantopoulou.gr/beta/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.