Αύξηση της στρατιωτικής θητείας θα ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες, εντός Ιανουαρίου, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η εισήγηση των στρατιωτικών είναι για 3 μήνες επιπλέον θητεία και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με 12 μήνες για τον Στρατό και 15 για Ναυτικό και Αεροπορία. Ωστόσο, είναι πιθανόν η διάρκεια της θητείας να προσδιοριστεί επακριβώς σε δεύτερη φάση και μετά από διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τις νεολαίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι υπηρετούν κατά την περίοδο που ανακοινωθεί η απόφαση αύξησης της στρατιωτικής θητείας δεν θα θιγούν. Ο επιπλέον χρόνος θα αφορά όσους καταταγούν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης και μετά. Επίσης, δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί αν η επέκταση της παραμονής των οπλιτών στο Στράτευμα θα συνδυαστεί και με άλλες αλλαγές στο σύστημα στράτευσης, όπως περιορισμούς στις αναβολές και υποχρεωτική κατάταξη κοντά στην αποφοίτηση από το Λύκειο ή τις προπτυχιακές σπουδές. Κάτι που εισηγούνται στρατιωτικοί στην πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της ανυποταξίας (περίπου 30.000 είναι οι ανυπότακτοι εξωτερικού και εσωτερικού) και των παράνομων απαλλαγών, αλλά βλέπουν θετικά και πολιτικές νεολαίες με την προϋπόθεση βέβαια να δίδεται κάποιου είδους «μπόνους» (π.χ. μικρότερη θητεία).

Ο κύβος για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας ερρίφθη μετά και την τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο Πεντάγωνο, λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, στην οποία όλοι σχεδόν οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης αφού προηγουμένως άκουσαν από τη στρατιωτική ηγεσία τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Φαίνεται ότι η εκπροσώπηση και των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας διευκολύνει στη λήψη της απόφασης, αρκεί βέβαια να υλοποιηθεί και από την παρούσα κυβέρνηση. Να σημειωθεί πως αύξηση της θητείας είχε προαναγγείλει και ο τέως υπουργός κ. Πάνος Μπεγλίτης, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις του Νοεμβρίου τον πρόφτασαν.

Οι στρατιωτικοί κρίνουν επιβεβλημένη την αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, να διαμορφωθεί δηλαδή στους 12 μήνες για τον Στρατό και στους 15 μήνες για Ναυτικό και Αεροπορία, καθώς ο περιορισμένος αριθμός απόδοσης των ΕΣΣΟ λόγω της υπογεννητικότητας, η αναστολή των προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών και η συντήρηση ενός μεγάλου αριθμού μονάδων προκαλούν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Στρατεύματος, με την επάνδρωση σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι και 30%. Η πρόταση των επιτελών έχει ήδη παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Για να είναι αποτελεσματική πάντως η όποια αύξηση της θητείας θα πρέπει να συνοδευτεί και από αλλαγές ουσίας στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έχουν καθυστερήσει και όσες έγιναν αποφασίστηκαν στο… πόδι.

Οι μειώσεις της στρατιωτικής θητείας από το 2000

Κλάδος 2000 2001 2002 2003 2004 2009
Στρατός 18 16 14 12 12 9
Αεροπορία 20 18 16 14 12 12
Ναυτικό 21 19 17 15 12 12

 

Ελεύθερος Τύπος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.