Σπάνια θαλάσσια είδη ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες, κάποια από τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, σε μία περιοχή που θεωρείται από τις πιο αφιλόξενες του πλανήτη

Κατά την πρώτη τους εξερεύνηση στη θαλάσσια περιοχή «Vent Dragon», στο νότιο-δυτικά του Ινδικού Ωκεανού, τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ανακάλυψαν καβούρια με…γένια και ένα είδος που μοιάζει με γυμνοσάλιαγκα. Επίσης, βρήκαν σαλιγκάρια που ζουν γύρω από μία στήλη βραχώδης, πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, ενώ νερό αναβλύζει από το θαλάσσιο πυθμένα.

Ο καθηγητής Jon Copley, βιολόγος στο University of Southampton, ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής στο «Dragon Vent», τόνισε πως η ομάδα του ανακάλυψε είδη τα οποία οι επιστήμονες δεν έχουν ξαναδεί. «Βρήκαμε ένα νέο είδος καβουριού, στο οποίο έχει γένια και τριχωτές δαγκάνες» τόνισε ο Copley και πρόσθεσε πως «παρόμοια είδη συναντάμε μόνο στον Ειρηνικό και είναι η πρώτη φορά που τα βλέπουμε στον Ινδικό Ωκεανό».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι γνωστή για το αφιλόξενο περιβάλλον της, καθώς έχει υδροθερμικές αναβλύσεις, οι πηγές του οποίου τροφοδοτούνται από υποθαλάσσια ηφαίστεια. Ο βυθός, εξαιτίας των αναβλύσεων, έχει πάρει μία ιδιαίτερη μορφή, έχοντας κάνει βραχώδεις καμινάδες.

www.iefimerida.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.