Ούτε ένα ούτε δυο. Δέκα χαράτσια καλούνται να πληρώσουν τις επόμενες ημέρες εκατομμύρια φορολογούμενοι, σε μια περίοδο μάλιστα που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και τη μείωση των εισοδημάτων τους

Μετά την πληρωμή των χαρατσιών του 2011, η κυβέρνηση δεν δίνει εισπρακτικό μορατόριουμ ούτε μερικών ημερών. Το 2012 ξεκινά ένα νέο μπαράζ επιβαρύνσεων.
Ειδικότερα, έως  τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, εφόσον δοθούν οι σχετικές παρατάσεις, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν:

1. Τα τέλη κυκλοφορίας για το όχημά τους. Τα τέλη είναι αυξημένα φέτος μεσοσταθμικά κατά 15%. Η αύξηση των τελών σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων αναγκάζει χιλιάδες φορολογουμένους να καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στην Εφορία, προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους.

2. Η πέμπτη δόση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης. Η δόση για εκατομμύρια φορολογουμένους ανέρχεται στα 300 ευρώ.

3. Η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου έως και το τέλος του έτους.

4. Την πληρωμή του προστίμου για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων. Στις 30 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή του προστίμου της συγκεκριμένης ρύθμισης και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αφήσει, λόγω της οικονομικής κρίσης, για την τελευταία στιγμή την πληρωμή του προστίμου.

5. Τον κατ’ αποκοπήν φόρο για την υπαγωγή στη ρύθμιση για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων και την αποφυγή του φορολογικού ελέγχου.

6. Φόρο για την εκπρόθεσμη υποβολή χωρίς πρόστιμα δηλώσεων για κάθε είδους φορολογία.

Ο γολγοθάς της Εφορίας για τους φορολογουμένους δυστυχώς δεν τελειώνει εκεί. Από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους θα ξεκινήσει ένα νέο εισπρακτικό μπαράζ του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα:
1. Θα ξεκινήσει η αυξημένη παρακράτηση φόρου εισοδήματος λόγω της επαχθέστερης φορολογικής κλίμακας που θεσπίστηκε τον Οκτώβριο. Η μεγάλη μάζα των μισθωτών θα δει τις μηνιαίες αποδοχές της να μειώνονται από 30 έως 60 ευρώ.

2. Ξεκινά η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους μισθούς και τις συντάξεις. Με την παρακράτηση θα επέλθει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων.

3. Ερχεται η δεύτερη δόση του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σε πολλούς φορολογουμένους έχει ήδη φτάσει ο δεύτερος λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, στον οποίο περιλαμβάνεται δεύτερη δόση του χαρατσιού.

4. Ξεκινά η εκκαθάριση και η ταχυδρόμηση των εκκαθαριστικών για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009 (σε όσους φορολογουμένους δεν το έχουν λάβει), καθώς και για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011.

Σπύρος Δημητρέλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.