Μπορεί τελικά, σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις, το αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρέθηκαν στην ΑΟΖ της Κύπρου να είναι μικρότερα από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί, ωστόσο αυτά είναι σε τέτοιο επίπεδο, που μόνον απογοητευτικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τα αποθέματα φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 υπολογίζονται μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (141,5-226,5 δισ. κυβικά μέτρα). Ο κ. Χριστόφιας, που αναφέρθηκε σε «μεγάλη ευκαιρία» για την Κύπρο, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές έρευνες της αμερικανοεβραϊκής εταιρίας Noble Energy, εντοπίστηκε φυσικό αέριο καθαρού πάχους περίπου 100 μέτρων, ενώ το βάθος της γεώτρησης έφτασε στα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα.

Εάν και εφόσον το κοίτασμα τελικά ανταποκρίνεται στην πλέον αισιόδοξη εκτίμηση, δηλαδή στα 226,5 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, τότε με βάση τις σημερινές τιμές αγοράς η αξία του φυσικού αερίου είναι σχεδόν 68,9 δισ. ευρώ!

Τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν δείχνουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 και των 8 τρισ. κυβ. Ποδών, με μέσο όρο τα 7 τρισ. κυβ. πόδια. Βάσει και της επίσημης ανακοίνωσης της Noble Energy, υπάρχουν πιθανότητες 75% το τελικό νούμερο να κινείται κοντά στα 5 τρισ. κυβ. πόδια και 25% κοντά στα 8 τρισ. κυβ. πόδια. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Τσαρλς Ντέιβινσον, θα χρειαστούν και περαιτέρω έρευνες προτού αρχίσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Αν και χαμηλότερες από τις αρχικές υπεραισιόδοξες προσδοκίες, οι προβλέψεις της αμερικανοεβραϊκής εταιρίας αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο. Μέχρι τις τελευταίες ημέρες, πάντως, υπήρχαν προβλέψεις για ανακοινώσεις αποθεμάτων μεταξύ 8-13 τρισ. κυβ. ποδών, παρά τις προηγούμενες πληροφορίες εκ μέρους της Noble Energy για 3-9 τρισ. κυβ. πόδια.

Ορισμένοι είχαν φτάσει στο σημείο να συγκρίνουν τα αποθέματα της Αφροδίτης με αυτά του ισραηλινού Λεβιάθαν, χωρίς σαφή στοιχεία. Πάντως, πολλές φορές πετρελαϊκές εταιρίες ανακοινώνουν χαμηλότερα αρχικά αποτελέσματα, ώστε να πολλαπλασιάσουν αργότερα τα κέρδη τους στα χρηματιστήρια.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.