Η πρωτοφανής καθυστέρηση της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας βάζει σε κίνδυνο τις ζωές δεκάδων χιλιάδων πολιτών

Ο υποσιτισμός, θανάσιμη απειλή για δεκάδες χιλιάδες ΒορειοκορεάτεςΗ πρωτοφανής καθυστέρηση της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βόρεια Κορέα βάζει σε κίνδυνο τις ζωές δεκάδων χιλιάδων πολιτών της χώρας, οι οποίοι μέσα στους επόμενους μήνες ενδέχεται να πεθάνουν από υποσιτισμό.

Μόλις μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ιλ, εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσει (ΜΚΟ) παρότρυναν για άμεση επισιτιστική βοήθεια προς τη Βόρεια Κορέα.

«Οσο περισσότερο καθυστερούμε τη βοήθεια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν», δήλωσε ο Ντέιβιντ Όστιν, διευθυντής του προγράμματος Mercy Corps., ενός από τους πέντε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς των ΗΠΑ που συνδράμουν τον βορειοκορεατικό πληθυσμό. Και πρόσθεσε: «θα μας πάρει από έξι εβδομάδες μέχρι τρεις μήνες να μαζέψουμε και να στείλουμε τις απαιτούμενες προμήθειες».
«Εμείς δεν θέλουμε να συνδεθεί η ανθρωπιστική βοήθεια με όρους όπως η εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, αυτό για μας είναι ζήτημα ηθικής στάσης», κατέληξε ο κ. Όστιν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παράσχουν 240.000 τόνους μπισκότα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη καθώς και βιταμίνες, με στόχο να αντιμετωπίσουν το φάσμα της πείνας οι πλέον ευάλωτοι πληθυσμοί της Βόρειας Κορέας – δηλαδή οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Έϊμος, είχε δηλώσει πως η Βόρεια Κορέα αδυνατεί ξανά να καλύψει μόνη της τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της παρά τις «καλύτερες κλιματικές συνθήκες» που επικρατούν στη χώρα.

Η ίδια τόνισε ότι το ένα τρίτο των παιδιών μικρότερα των πέντε ετών υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό και ότι στα βόρεια της χώρας το ποσοστό φτάνει το 45%, επισημαίνοντας ότι η Βόρεια Κορέα έλαβε μόλις το 34% της βοήθειας που είχε ζητήσει τον Απρίλιο του 2011 και η οποία ανέρχεται σε 73 εκατομμύρια δολάρια.

Συνολικά, περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι, σε σύνολο πληθυσμού 24 εκατομμυρίων, χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, 11.400 παιδιά χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο στη Βόρεια Κορέα προτού κλείσουν τα πέντε τους χρόνια.

Στη χώρα έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαιτίας του ανεξέλεγκτου πυρηνικού της προγράμματος, όμως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι η Βόρεια Κορέα θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια.

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.