Με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Γρεβενών κ. Γιώργος Δασταμάνης στην πρόσφατη συνέντευξή του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Βουλευτής του Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας δηλώνει τα εξής:

Δεν ήταν στις προθέσεις μου να διαταράξω το ήρεμο γιορτινό κλίμα των ημερών, δίνοντας συνέχεια στα όσα αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών. Προκλήθηκα όμως. Και προκλήθηκα επίμονα από τον κ. Δασταμάνη με τις φράσεις «Να πέσουν οι μάσκες και να μας απαντήσει μέσα στις γιορτές ο τοπικός πολιτικός εκπρόσωπος», δηλαδή ο Βουλευτής.

Ομολογώ ότι με κατέπληξε ο κ. Δασταμάνης, μετά από μία άριστη μεταξύ μας συνεργασία έως σήμερα, που επέλεξε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τη συγκεκριμένη φρασεολογία και οξύτητα, για να αντιπαρατεθεί με το Βουλευτή Γρεβενών και το Υπουργείο Ανάπτυξης για τον οδικό άξονα Γρεβενών- Βασιλίτσας.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιός είναι αρμόδιος για την ένταξη αυτού του έργου στο ΕΣΠΑ. Γνωρίζουν άπαντες ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην αιρετή Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας. Ούτε ο Βουλευτής είναι υπεύθυνος, ούτε τα Υπουργεία. Αρκεί η υποβολή του φακέλου του έργου από την Π.Ε. Γρεβενών στην Περιφέρεια και η απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ από τον Περιφερειάρχη τον κ. Δακή.

Δεν τίθεται επομένως κανένα ζήτημα αντιπαράθεσης ούτε με το Βουλευτή, ούτε με τα Υπουργεία και είναι απολύτως ανακριβές ότι χαρακτήρισα τον οδικό άξονα Γρεβενών-Βασιλίτσας ως μη αναπτυξιακό έργο. Απεναντίας δηλώνω με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτός ο δρόμος είναι έργο αναπτυξιακό και είναι το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο των Γρεβενών που μπορεί να προωθηθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ αυτή την προγραμματική περίοδο.

Μπορώ επίσης να διαβεβαιώσω ότι οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών, όχι μόνο χαρακτηρίζουν το δρόμο Γρεβενών-Βασιλίτσας ως αναπτυξιακό έργο, αλλά διερωτώνται εύλογα, σε τι οφείλεται αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση του έργου.

Υπενθυμίζω ότι ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κίρκος ανακοίνωσε στις 12 Απριλίου του 2010 , στα Γρεβενά, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών κ. Γιάννη Μαγκριώτη ότι ο οδικός άξονας Γρεβενών-Βασιλίτσας, προϋπολογισμού 32 εκ.€, ήταν το πιο ώριμο έργο της Δυτικής Μακεδονίας και θα ήταν το πρώτο που θα ενέτασσε στο ΕΣΠΑ, ευθύς αμέσως υποβαλλόταν ο φάκελος.

Επομένως ο κ. Δασταμάνης, αντί να μας ενημερώσει για το πού οφείλεται η πάνω από ενάμιση χρόνο καθυστέρηση στην υποβολή του φακέλου του έργου, μας ζητάει και τα ρέστα και μάλιστα με φράσεις του τύπου «να πέσουν οι μάσκες», «να αφήσουν τα παραμύθια».

Προσωπικά, ούτε φόρεσα ποτέ μάσκες, ούτε και σκοπεύω να φορέσω και ούτε λέω παραμύθια.

Απεναντίας, δεσμεύομαι ενώπιον του λαού της Π.Ε. Γρεβενών, ότι αν καταφέρει ο κ. Δασταμάνης να προωθήσει το φάκελο του έργου στην Περιφέρεια, όχι μόνο θα στηρίξω την ένταξη του έργου, αλλά θα διεκδικήσω και τη χρηματοδότησή του από το Ταμείο Συνοχής, δηλαδή από χρήματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και όχι της Περιφέρειας, για να καταστεί δυνατή η ένταξη και άλλου έργου των Γρεβενών στο Π.Ε.Π Δυτικής Μακεδονίας.

Επισημαίνω και τον κίνδυνο της πλήρους απόρριψης του έργου αν, όπως πληροφορούμαι, προωθηθεί για ένταξη μόνο το τμήμα από Αγία Παρασκευή μέχρι Σμίξη. Στην περίπτωση αυτή δεν δικαιολογείται χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Συνοχής και όπως με πληροφόρησε ο κ. Δακής δεν είναι σίγουρο ότι θα χρηματοδοτηθεί και από το Π.Ε.Π Δυτ. Μακεδονίας.

Σε ότι αφορά στην ενόχληση του κ. Δασταμάνη που δεν συμπεριλήφθηκε ο οδικός άξονας Γρεβενών-Βασιλίτσας στα έργα «Σημαία», οφείλω να ενημερώσω ότι έργα «Σημαία» ονομάζονται τα έργα που προέκυψαν, μετά από διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συμβάλουν στην ανάπτυξη και υποχρεούται η Χώρα μας να τα εκτελέσει. Κανένας δεν μας απαγορεύει να εκτελέσουμε, ως Χώρα, τα έργα που κρίνουμε απαραίτητα, αλλά ούτε και πρέπει να τα προωθήσουμε μόνο εφόσον μας υποχρεώσουν.

Δηλώνω ότι δεν είχα καμιά ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το ποια έργα πρότεινε να χαρακτηρισθούν ως έργα «σημαία», ούτε ζητήθηκε η γνώμη μου από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ούτε και είναι αρμόδιος ο Βουλευτής Γρεβενών να καθορίσει τα έργα «σημαία» της Δυτικής Μακεδονίας. Ανέλαβα όμως την υποχρέωση, απέναντι στον κ. Δασταμάνη και στον κ. Δακή, να ρωτήσω τους εκπροσώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή επιτροπή, γιατί δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση της Περιφέρειας. Όπως με ενημέρωσαν, η αρχική πρόταση του Υπουργείου ήταν να χαρακτηρισθούν έργα «σημαία» οι πέντε οδικοί άξονες Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, Φλώρινα-Νίκη, Κοζάνη-Λάρισα, Γρεβενά-Βασιλίτσα και Σήραγγα Κλεισούρας, σύμφωνα με την πρόταση της Περιφέρειας. Η πρόταση όμως αυτή απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη λογική ότι δεν επιτυγχάνεται η ανάπτυξη μιας Περιφέρειας με την κατασκευή μόνο οδικών αξόνων. Αποδέχθηκαν τους κάθετους άξονες Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής και Φλώρινας-Νίκης, απέρριψαν το έργο Γρεβενών-Βασιλίτσας, ως μη ώριμο και μη συνοδευόμενο από έργα ανάπτυξης του χιονοδρομικού κέντρου και ζήτησαν άλλες προτάσεις. Έτσι προέκυψε ο χαρακτηρισμός του Αστρονομικού Πάρκου Ορλιακα ως έργο «σημαία». Αυτά ακριβώς μετέφερα στον κ. Δασταμάνη και απ’ ότι φαίνεται έχουν παρανοηθεί. Προτείνω όμως στον κ. Δασταμάνη να απευθύνει γραπτό ερώτημα στο Υπουργείο για να λάβει γραπτή απάντηση και να μη παίζω εγώ το ρόλο του διαμεσολαβητή.

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση της μελέτης του οδικού άξονα Δεσκάτης-Γρεβενών, αισθάνομαι την ανάγκη να καθησυχάσω τον κ. Δασταμάνη ότι δεν ήταν άσκοπες ούτε οι συσκέψεις, ούτε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας να αναθέσει την αρμοδιότητα της σύνταξης της μελέτης στην «Εγνατία Οδός Α.Ε». Εχω τη διαβεβαίωση του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της μελέτης το μήνα Ιανουάριο. Έως τότε, καλό είναι να κάνουμε υπομονή και να αποφεύγουμε αιχμηρές εκφράσεις σε βάρος των Υπουργών, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χρηματοδότηση τέτοιων μελετών είναι υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι των Υπουργείων.

Δικαιολογώ απόλυτα την αγανάκτηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη για την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Εγνατία Οδό λόγω των χιονοπτώσεων. Εκφράζω και τη δική μου αγανάκτηση και ανακοινώνω ότι θα καταθέσω επίκαιρη ερώτηση μόλις ανοίξει η Βουλή.

Επικροτώ και τη θέση του για τη διασύνδεση του οδικού άξονα Ε-65 με την Εγνατία οδό και τον παροτρύνω να επιδιώξει και σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στην ίδια κατεύθυνση κινούμενος και εγώ, εκτός από τις παρεμβάσεις μου στη Βουλή, προωθώ και επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υποδομών η οποία θα υπογράφεται από όσο το δυνατόν περισσότερους Βουλευτές.

Συμφωνώ επίσης και με την άποψή του ότι θα πρέπει να λέει αλήθειες, αλλά να τις λέει πάντα και όχι μόνο όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, όπως δήλωσε. Γιατί τότε θα πρέπει να είναι αληθινές οι «αλήθειες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.