Ο Πρωθυπουργός δεν είναι αποφασισμένος να αποδεχθεί την περαιτέρω υπονόμευση του έργου της κυβέρνησης – Στις 18:30 η συνάντηση

Χαμηλές προσδοκίες από τη συνάντηση Παπαδήμου-ΣαμαράΜε ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκίες –με βάσει και τα μηνύματα που εκπέμπει η Ν.Δ.- αναμένεται η απογευματινή κρίσιμη πολιτική συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου και του κ. Αντ. Σαμαρά, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς τις δυνατότητες της κυβέρνησης να συνεχίσει το έργο της και θα καθορίσει το χρόνο των εκλογών.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ν.Δ. που είναι προγραμματισμένη για τις έξι και μισή το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρείται από πολλούς ως μια ευκαιρία να ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο, όσο αυτό είναι εφικτό, αν και υπάρχουν έμπειρα πολιτικά στελέχη που επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη.

Για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, αναφέρουν μια σειρά από παραδείγματα και εστιάζουν στις συνθήκες κυβερνητικής και ευρύτερης πολιτικής κρίσης που διαμορφώνονται στη χώρα, όπως αναδείχθηκε από την αδυναμία συμφωνίας για την κατάρτιση νομοσχεδίου για το θέμα των επικουρικών συντάξεων στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός δεν είναι αποφασισμένος να αποδεχθεί την περαιτέρω υπονόμευση του έργου της κυβέρνησης, καθώς διαπιστώνει ότι οι κυβερνητικοί εταίροι, κάθε άλλο παρά βοηθάνε να πετύχει τους στόχους της και θέλει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη.

Όμως αυτό, φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να το εξασφαλίσει στην πράξη, αν και με βάσει τη δημόσια ρητορική αυτό μπορεί να διαφανεί από την πλευρά της Ν.Δ. Και αυτό διότι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αν και πρόσφερε τη στήριξή του, έχει άλλο σχεδιασμό, εκτός από την στόχευση των πρόωρων και άμεσων εκλογών: να αποδείξει στην πράξη, ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν αποδίδουν και πως οι πολίτες πρέπει να του δώσουν αυτοδυναμία.

Υπό αυτή την εκδοχή, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να λυθεί η σημερινή πολιτική εξίσωση, καθώς υπάρχουν παράμετροι από την πλευρά της Ν.Δ. που κάθε άλλο, παρά βοηθάνε, στην επίλυση του προβλήματος.

Ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του θα κάνει την προσπάθειά του σήμερα, θα επιχειρήσει να πείσει τον κ. Σαμαρά να σταματήσει, όχι μόνο αυτός, αλλά και το κόμμα του, την εκλογολογία, διότι η συντήρηση κλίματος εκλογών, υπονομεύει την κυβέρνηση.

Εξάλλου, από έμπειρα πολιτικά στελέχη, αλλά και παράγοντες που έχουν πλήρη επίγνωση των οικονομικών δεδομένων, των εξελίξεων στην ευρωζώνη και των διαδικασιών για το PSI, όλα μπορεί να ανατραπούν εύκολα και η 19η Φεβρουαρίου, ως καταλληλότερη ημερομηνία των εκλογών δεν μπορεί να ισχύσει.

Ως εκ τούτου, προβάλλεται ως αναγκαιότητα η παράταση του βίου της κυβέρνησης και αυτό φαίνεται από πολλές κινήσεις πολιτικών στελεχών. Και αυτό, διότι η παρούσα κυβέρνηση, με βάσει και τις απαιτήσεις των πιστωτών, θα πρέπει να προωθήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και μέτρα για να προχωρήσει το PSI.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης είναι η θητεία της κυβέρνησης, ούτως ώστε αυτή «να ολοκληρώσει το συμπεφωνημένο έργο της», όπως μεταδόθηκε από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Η φράση αυτή, προερχόμενη από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, ερμηνεύτηκε ως ενδεικτική της ενόχλησης του κ. Παπαδήμου από την μέχρι στιγμής αδυναμία συνεργασίας των πολιτικών στο πλαίσιο της κυβέρνησης, αλλά και της πρόθεσής του να ζητήσει μία ξεκάθαρη πολιτική στάση, κατ’ αρχάς από τον πρόεδρο της ΝΔ.

Σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται αποφασισμένος να παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη γραμμή να τονίσει πως το κόμμα του δεν θα στηρίξει τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να κλείσει η τρύπα του προϋπολογισμού του 2011.

Επίσης, θα ξεκαθαρίσει ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει διάρκεια ζωής συγκεκριμένη, αν και δεν θα είναι αρνητικός να υπάρξει παράταση ολίγων εβδομάδων, δηλ. δύο με τρεις, αλλά θα επιμείνει πως η κυβέρνησή του, αφού πιστεύει πως θα νικήσει στις εκλογές, θα διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία με τους πιστωτές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να τραβήξει το σχοινί…στα άκρα και δεν είναι έτοιμος να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, καθώς μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να του δημιουργήσει μείζον εσωκομματικό θέμα.

Ο ίδιος, αναμένεται να δηλώσει τη στήριξή του στον κ. Παπαδήμο και στην κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας όμως ότι οι εκλογές δεν μπορεί να αργήσουν, αλλά το ζητούμενο είναι εάν η Ν.Δ. θα στηρίξει στην πράξη το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα.

Αυτό όμως θεωρείται δύσκολο, λαμβάνοντας υπόψη και το αντιμνημονιακό γλέντι που έγινε προ ημερών, παρουσία και στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, όπου κυριάρχησαν οι πύρινες αναφορές κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου.

Είναι σαφές, με βάσει και τις συζητήσεις που γίνονται στο επιτελείο της Ν.Δ., ότι ο κ. Σαμαράς θα αντιδράσει, το θέμα είναι μέχρι ποιου βαθμού, στην προσπάθεια επαναπροσδιορισμού για την κυβέρνηση Παπαδήμου, που ενδεχομένως θα επηρέαζε και το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Πριν την κρίσιμη συνάντηση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το κλίμα που διαμορφώθηκε από την πλευρά της Ν.Δ., με την διαρροή από το κόμμα, ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί αλλαγή του πλαισίου συμφωνίας των Πολιτικών Αρχηγών για υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Παράλληλα, μεταδίδεται από τη Ν.Δ. –μέσω διαρροών- ότι «τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών είναι προφανές ότι δεν αλλάζουν» και συμπλήρωναν πως « δεν καταλαβαίνουμε την σκοπιμότητα μιας τέτοιας συνάντησης.». Βέβαια, εάν υπάρξει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αρνηθεί και θα παραστεί κανονικά.

Η Ν.Δ. επιμένει να επικαλείται τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, προτάσσοντας ουσιαστικά τον μεταβατικό χαρακτήρα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία κατ’ αυτήν είναι ειδικού σκοπού και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η κατάσταση όμως περιπλέκεται και με τις αναφορές που κάνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. που φρόντισαν από χθες να υπενθυμίσουν την προ εβδομάδας ομιλία του κ. Σαμαρά στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, όπου τόνισε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι προσωρινή και μεταβατική και η μόνη λύση είναι οι εκλογές σε δύο μήνες και διευκρίνισε πως συμφωνία μακροχρόνιας διακυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων δεν υπήρξε.

Τότε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την έναρξη της ομιλίας του, επέλεξε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας με έμφαση: «Επιτρέψτε μου μιαν απάντηση στην ”προτροπή” που ακούστηκε, να παραταθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου… Η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή και μεταβατική, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. «Ολα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες. Και τέλος!»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.