Κριτική του βουλευτή Κ.Καρτάλη για το Νόμο Πλαίσιο και τα ΑΕΙ

«Εχουμε τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου», αλλά...«Εκτιμώ ότι για πολλά χρόνια από σήμερα δεν θα υπάρξει πραγματικά αυτόνομο και ανεξάρτητο πανεπιστήμιο, καθώς τα ανώτατα Ιδρύματα θα είναι αναγκαστικά εξαρτημένα από το υπουργείο Παιδείας λόγω της χρηματοδότησης τους από το κράτος» δήλωσε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κ. Καρτάλης μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στη παρουσίαση του βιβλίου του πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου για τον νέο Νόμο Πλαίσιο των πανεπιστημίων.

Το βιβλίο του κ. Παπαθεοδώρου εκδόθηκε από την Νομική Βιβλιοθήκη, περιέχει ολόκληρο το νέο Νόμο 4009/2011 «για τη δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», καθώς και έναν εκτενή πρόλογο παρουσίασης των διατάξεων του.

«Με δυσαρεστεί η πόλωση που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή μεταξύ πανεπιστημιακών και υπουργείου Παιδείας» είπε στην ομιλία του ο κ. Καρτάλης.

«Είναι σίγουρα μια πόλωση που δεν ευνοεί το δημόσιο πανεπιστήμιο» συνέχισε.

«Ωστόσο είναι μια πόλωση που είχε προβλεφθεί καθώς είχε εγκαίρως επισημανθεί ότι υπάρχουν στον νέο Νόμο διατάξεις που κινούνται στο όριο της αποδοχής» είπε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, αναφέροντας ανάμεσα τους την «κατάργηση» όπως την χαρακτήρισε, των νυν πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ στο μέσο της θητείας τους.

«Φαίνεται καθαρά ότι ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε ο νομοθέτης δεν ήταν σε συνάρτηση με τις ανάγκες των πανεπιστημίων αλλά ακολούθησε απλά ξενόφερτα μοντέλα, άσχετα με την ελληνική πραγματικότητα» συνέχισε.

Ο κ. Καρτάλης τόνισε ότι ο νέος νόμος έχει βέβαια αρνητικά στοιχεία αλλά έχει και πολλά θετικά και οι διορθώσεις που έγιναν την τελευταία στιγμή από την αρχική μορφή του ήταν σημαντικές.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε την πιθανότητα νέων αλλαγών στον Νόμο λέγοντας ότι «κανείς νόμος δεν είναι Αγία Γραφή».
Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές αυτές δεν είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνουν άμεσα και θύμισε την προσφυγή των πανεπιστημίων στο ΣτΕ η οποία όπως δήλωσε ίσως επιταχύνει τις εξελίξεις για το θέμα.

Εκτίμησε δε ότι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην πραγματικότητα αφορά το δημόσιο πανεπιστήμιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία όπως τόνισε έχει ξεκινήσει εκ νέου από την ΝΔ.

Αναρωτήθηκε επίσης ο κ. Καρτάλης εάν αναγκαιότερος ήταν αυτή την στιγμή ένα «Καλλικράτης» στα πανεπιστήμια, καθώς οι συνενώσεις που είχαν αρχικά ακουστεί πλέον έχουν μπει στο περιθώριο.

Τέλος κατέκρινε την δυσφήμιση και την απαξίωση των πανεπιστημίων από τον πολιτικό κόσμο λέγοντας ότι εύκολα θα νόμιζε ο κάθε πολίτης από όσα ακούει ότι «τα ΑΕΙ είναι το παράρτημα της Κόζα Νόστρα στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε όμως ότι και τα πανεπιστήμια από την πλευρά τους πρέπει να «έχουν κάνει κάτι λάθος», ενώ αναρωτήθηκε εάν αυτό ήταν ότι άργησε η αξιολόγηση τους ή ότι επέδειξαν στο παρελθόν συμπεριφορές που προκάλεσαν.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου, εκ των εμπνευστών και συντακτών του πρώτου Νόμου Πλαισίου του ΠαΣοΚ που άλλαξε την εικόνα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κ. Δ. Κλάδης, αναφέρθηκε για πρώτη φορά χθες στο περιεχόμενο του νέου νόμου που ήρθε να αντικαταστήσει τον αρχικό νόμο του 1982.

Ο κ. Κλάδης είναι σήμερα γενικός γραμματέας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο κ. Κλάδης ξεκίνησε την ομιλία του αναλύοντας την έννοια της «διεθνοποίησης» με την οποία τιτλοφορείται ο νέος νόμος. «Διεθνοποίηση δεν είναι το να καταλαμβάνουν θέσεις τα ελληνικά πανεπιστήμια στις διάφορες λίστες με τα πρώτα ανώτατα ιδρύματα που ανακοινώνονται κατά καιρούς» είπε ο κ. Κλάδης.

«Ούτε η συμμετοχή εξωτερικών μελών στα Συμβούλια Διοίκησης τους, ούτε το νέο μοντέλο διοίκησης με το επιχείρημα ότι έτσι γίνεται στο εξωτερικό. Ούτε βέβαια διεθνοποίηση είναι να αναθέτεις σε ξένους πανεπιστημιακούς να προτείνουν λύσεις για τα δικά μας πανεπιστήμια» συνέχισε.

«Διεθνοποίηση είναι να ακολουθείς τις αξίες, τις αρχές και τις πρακτικές που ακολουθούν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Κλάδης πρόσθεσε ότι το κλίμα που περιγράφει τις συζητήσεις για το νέο νόμο είναι «πλήρης αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά όχι και αμοιβαία ευθύνη γι αυτό».

«Η εξουσία έχει την ευθύνη να χτίσει τις συνθήκες και την εμπιστοσύνη σε αντίστοιχες περιπτώσεις» είπε ο κ. Κλάδης. Αναφέρθηκε στην ύπαρξη στρατηγικής απαξίωσης των πανεπιστημίων έτσι ώστε να εμφανιστεί μετά νομοτελειακή η αναγκαιότητα διάσωσης τους.

Και πρόσθεσε ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ όπου έγιναν τα τελευταία χρόνια μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση δεν έγιναν μέσα από πολιτικές ρήξης και πόλωσης.

Χαρακτήρισε ακόμη πλήγμα στον δημοκρατικό χαρακτήρα του Νόμου Πλαισίου του 1982 την μη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές για τα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ.

Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου και πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου κ. Ξεν. Κοντιάδης δήλωσε ότι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει αφορά μια άτυπη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Και εκτίμησε ότι ο νέος Νόμος έχει τεράστιες δυσκολίες εφαρμογής και μάλιστα προωθείται σε μια περίοδο η οποία δεν επιτρέπει τον διάλογο υπο ομαλές συνθήκες.

«Ο νόμος αυτός υποσχέθηκε πάρα πολλά και έδωσε πολύ λίγα» είπε ο κ. Κοντιάδης και ζήτησε η πανεπιστημιακή κοινότητα να επεξεργαστεί ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ της χώρας.

Ο ίδιος ο κ. Παπαθεοδώρου τέλος, αναφέρθηκε στην έλλειψη νηφαλιότητας, πραγματικής συναίνεσης και αξιοπιστίας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για νέο νόμο πλαίσιο των ΑΕΙ.

«Διάλογος με το υπουργείο Παιδείας δεν έγινε ποτέ. Η σύνοδος των ΑΕΙ κλήθηκε μια η δυο φορές στο υπουργείο και παρέδωσε υπόμνημα με τις προτάσεις της που δεν έγιναν ποτέ δεκτές» είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Αναρωτιέμαι γιατί δεν ακολουθήσαμε το παράδειγμα Σαρκοζί και στη χώρας μας, που βγήκε να ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια της Γαλλίας ξεκινώντας με τη φράση “έχουμε τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου”» ανέφερε τέλος χαριτολογώντας ο κ. Παπαθεοδώρου.

Μάρνυ Παπαματθαίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.