Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Βρώμικο παιχνίδι με τα CDS

21 Δεκεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Κάτοχοι CDS αγόρασαν ομόλογα για να προκαλέσουν χρεοκοπία

Εν εξελίξει βρίσκεται «παιχνίδι» που έχει στηθεί στο εξωτερικό και το εσωτερικό, το οποίο έχει ως στόχο να υπονομεύσει την εθελοντική συμμετοχή στο PSI προκειμένου να οδήγησει σε κανονική χρεοκοπία και να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Κάτοχοι CDS επί του ελληνικού χρέους έσπευσαν να αγοράσουν εκ των υστέρων ελληνικά ομόλογα ώστε να αρνηθούν τη συμμετοχή στο PSI, να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός και να εισπράξουν τα ασφάλιστρα.

Το παιχνίδι είναι σύνθετο και τα συμφέροντα πολλά και αντικρουόμενα. Ο κάτοχοι CDS, αυτοί που έχουν ποντάρει στην ελληνική χρεοκοπία, θέλουν να προκληθεί πιστωτικό γεγονός για να εισπράξουν. Οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν το κούρεμα και τις συνεπαγόμενες απώλειες, αν όμως δεν μπορέσουν να το αποφύγουν επιχειρούν να επιβάλουν όρους που θα τους εξασφαλίσουν και υψηλές αποδόσεις και εγγυήσεις σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής.

Στην Ευρώπη, παρά τα δημοσίως λεγόμενα, δεν είναι σαφές αν όλοι θέλουν να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία ή αν κάποιοι θεωρούν ότι εφόσον διευθετήσουν τα ανοιγματά τους είναι προτιμότερο να τελειώνουν μια και καλή με το ελληνικό πρόβλημα αντί να το πληρώνουν ξανά και ξανά. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η Ε.Ε. προσπαθεί να εκβιάσει τους τραπεζίτες

μπλοφάροντας με μονομερή εκτεταμένη αναδιάρθρωση όσο πλησιάζει η ώρα ωρίμανσης ομολόγων τον Μάρτιο.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη ανάγνωση. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του zerohedgefund.com: «Υποψιάζομαι ότι οι τράπεζες θα κάνουν για μια ακόμη φορά ένα ωραίο ταξίδι στην Αθήνα. Θα απολαύσουν φαγητό, περιήγηση στα αξιοθέατα, και «παρά τις μεγάλες προσπάθειες» θα αποτύχουν να φθάσουν σε συμφωνία, περιμένοντας την Τρόικα να πληρώσει την Ελλάδα ώστε να πληρωθούν και αυτοί ξανά. Γιατί οι τράπεζες να συμφωνήσουν σε κούρεμα όταν έχουν απεριόριστη δωρεάν χρηματοδότηση από τη μία, ενώ η Τρόικα από την άλλη δείχνει μηδενική προθυμία να αντισταθεί και να επιβάλει χρεοκοπία;».

Συμπληρώνει, δε, ότι στην άλλη όχθη βρίσκονται hedge funds που κρατούν μεγάλο μέρος του ελληνικού (μη τροϊκανού) χρέους και κερδίζουν απο την αναλογία απόδοσης ομολόγων – CDS, άρα δεν έχουν κανένα λόγο να δεχθούν εθελοντικό κούρεμα. Αντιθέτως.

Ελεύθερος Τύπος

This entry was posted on Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, 2011 at 18:50 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply