Χειμωνιάτικο σκηνικό στήθηκε στη Δυτική Μακεδονία, καθώς άρχισε να χιονίζει από νωρίς χτες τα ξημερώματα, ακόμη και μέσα στις πόλεις

Στις παρυφές της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, καθώς και σ’ άλλες πόλεις και κωμοπόλεις το έστρωσε, ενώ πολύ πιο έντονη ήταν η χιονόπτωση στα ορεινά, σε υψόμετρο 900 μέτρων και άνω. Μπορεί τα φαινόμενα να μην ήταν τόσο έντονα, αλλά αναμένονται με μεγαλύτερη ένταση από αύριο Τετάρτη, οπότε θα σημειωθεί νέα επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας κάτω από το μηδέν, βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Η μεταβολή αυτή του καιρού αυξάνει τις πιθανότητες για χιονισμένα Χριστούγεννα.

Πάντως και με την πρώτη χιονόπτωση που άρχισε χτες τα ξημερώματα, ντύθηκαν στα λευκά όλες οι ορεινές περιοχές των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας. Τα περισσότερα χιόνια έπεσαν για το νομό Κοζάνης, στον Πεντάλοφο και σε ολόκληρη περιοχή του Άνω Βοΐου, από τον Αυγερινό και πάνω, καθώς και στη Βλάστη. Στο νομό Φλώρινας στο Πισοδέρι, στο Βίτσι, στην Κρυσταλλοπηγή και στην Πρέσπα, στο νομό Καστοριάς στο Νεστόριο και στη Διποταμία της ευρύτερης περιοχής του Γράμμου. Στο νομό Γρεβενών, στ’ άσπρα ντύθηκε η δυτική Πίνδος, ειδικότερα η Βασιλίτσα. Η Σαμαρίνα, οι Φιλιππαίοι και όλοι οι ορεινοί οικισμοί.

Χτες, σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου η συγκοινωνία γινόταν μόνο με τη χρήση αντιολισθιτικών αλυσίδων. Ειδικότερα, οι αλυσίδες ήταν απαραίτητες: στο 20ο έως 28ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου, στο 26ο – 43ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Αμυνταίου και στο 35ο – 45ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου, καθώς και στο 20ο – 30ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου.

Στο μεταξύ, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται σε ετοιμότητα μηχανολογικός εξοπλισμός για αποχιονισμό και το προσωπικό. Ειδικότερα έχουν τεθεί σε επιφυλακή περί τα 60 εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας μαζί με τα μισθωμένα, ήτοι: 10 μηχανήματα της Π.Ε. Κοζάνης, 14 της Καστοριάς, 8 της Φλώρινας και 10 των Γρεβενών, στόλος που ανήκει στην Περιφέρεια, ενώ άλλα 20 μισθωμένα οχήματα είναι επίσης σε ετοιμότητα. Ο αποχιονισμός της Εγνατίας οδού, γίνεται από την εταιρία Εγνατία ΑΕ, η οποία τον έχει αναθέσει σε ιδιώτη, με τον μηχανολογικό εξοπλισμό να βρίσκεται επίσης σε θέση μάχης.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που θα συνδράμει στον αποχιονισμό βρίσκεται στους κατά τόπους σταθμούς αποχιονισμού. Σε ετοιμότητα είναι οι σταθμοί αποχιονισμού σε ολόκληρη την περιοχή, ειδικότερα. Στην Κοζάνη δύο (ένας στο ΚΤΕΟ προς Λευκόβρυση και ένας στον κόμβο των Κοίλων) ένας στην Πτολεμαΐδα, ένας στο Τσοτύλι, ένας στον Πεντάλοφο και δύο στην περιοχή της Νεάπολης. Επίσης, τρεις στο νομό Φλώρινας (Φλώρινα, Πισοδέρι και Βεύη), δύο στην Καστοριά και τρεις στα Γρεβενά ( 2 στα Γρεβενά και ένας στους Αγίους Θεοδώρους). Σε όλους τους παραπάνω σταθμούς αποχιονισμού έγινε η προμήθεια επαρκούς ποσότητας αλατιού.

Ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας Πρόδρομος Ασλανίδης, δήλωσε ότι «το σύνολο του προσωπικού και του μηχανολογικού εξοπλισμού βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Πιστεύω ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων θα αντιμετωπίσουμε όλα τα καιρικά φαινόμενα και θα παρέμβουμε όπου χρειαστεί. Εμείς είμαστε συνεχώς εδώ, λαμβάνουμε τις μετεωρολογικές προβλέψεις και ενημερώνουμε τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να είναι κι’ αυτοί σε ετοιμότητα, για πιο αποτελεσματική παρέμβαση».

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.