Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Credit Agricole να αποκαλύψει τις πραγματικές συνέπειες των πειραμάτων που πραγματοποιούν χωρίς καμία πολιτική, οικονομική και κοινωνική αιδώ στη χώρα μας οι μαθητευόμενοι μάγοι της τρόικας, σε συνεργασία βέβαια με τους εγχώριους τιμητές τους.

Σύμφωνα με έκθεσή της η Credit Agricole σχολιάζει: «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η επιστροφή της σε εθνικό νόμισμα που θα υποτιμηθεί δεν μπορεί να αποτελέσει κανενός είδους μαγική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε θέματα ανταγωνιστικότητας. Αντίθετα, κάτι τέτοιο ενέχει σοβαρότατους κινδύνους τόσο για την ίδια την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη ευρωζώνη».

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας, από την έναρξη της ελληνικής κρίσης χρέους πολλοί έχουν επιχειρήσει σύγκριση της κατάστασης της Ελλάδας με την αντίστοιχη της Αργεντινής στις αρχές του 2000, πατώντας στη λογική ότι το κυριότερο πρόβλημα των δύο χωρών αποτελεί η ανταγωνιστικότητα. Ως εκ τούτου, η βασική αυτή… ομοιότητα αποτέλεσε την αφορμή για την επιβολή θεραπείας-σοκ στην Ελλάδα, αντίστοιχη με αυτήν που είχε χορηγηθεί -με αποτυχία- στην Αργεντινή. Μια θεραπεία που αν εφαρμοστεί μέχρι τέλους, όπως όλα δείχνουν, μαθηματικά θα οδηγήσει τη χώρα μας στην έξοδο από το ευρώ, στην επιστροφή της σε ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα και βέβαια στη χρεοκοπία.

Για την Credit Agricole η σύγκριση των περιπτώσεων Ελλάδας – Αργεντινής είναι τουλάχιστον ατυχής. Η χώρα μας επί χρόνια, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, συσσώρευε μεγάλα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο, κάτι που ουσιαστικά αποκαλύπτει τις χρόνιες αδυναμίες της παραγωγικής δομής της. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και οδηγεί τελικά όχι μόνο σε αδυναμία εξαγωγών αλλά και ικανοποίησης των εγχώριων αναγκών. Ως εκ τούτου λοιπόν, ούτε ο τουρισμός, που αποτελεί βασική πηγή συναλλάγματος για τη χώρα, δεν αρκεί για να εξισορροπήσει την κατάσταση. Ολα αυτά δεν ίσχυαν στην περίπτωση της Αργεντινής, καθώς η χώρα δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα λόγω του εμπορικού της πλεονάσματος και της άμεσης ανάκαμψης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της. Ετσι, όπως τονίζει στην έκθεσή της η Credit Agricole, το παράδειγμα της Αργεντινής θα μπορούσε να λειτουργήσει για την Ελλάδα μόνο αν θεωρήσουμε ότι η δεύτερη διαθέτει τις ίδιες δυνατότητες ανάκαμψης και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς της.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οποιαδήποτε σκέψη για επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα και η υποτίμηση δεν προσφέρουν τις λύσεις που θα νομιμοποιούσαν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Αντίθετα ενέχει κινδύνους σοβαρής αποσταθεροποίησης όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ».

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.