Γιάννης Γούναρης: «Δύσκολη κλήρωση με την Ουντινέζε για τον «Δικέφαλο» αλλά, όταν έχεις αποκλείσει την Τότεναμ, μπορείς να τα καταφέρεις και με τους Ιταλούς. Θα ιδρώσει ο Ολυμπιακός, αλλά θα περάσει τους Ρώσους της Ρούμπιν…»

Αισιόδοξος για την πορεία του ΠΑΟΚ αλλά και του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, αλλά στενοχωρημένος με τη γενικότερη κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, λόγω του σκανδάλου με τα «στημένα», δηλώνει ο επί χρόνια παίκτης αλλά και προπονητής των δύο ομάδων, και μέλος της εθνικής μας ομάδας, Γιάννης Γούναρης, που πιστεύει ότι οι δύο μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν μόνο μία διαφορά: το ισχυρό οικονομικά «αφεντικό». Ο ΠΑΟΚ έχει μόνο τον κόσμο του, ενώ ο Ολυμπιακός έχει τον Βαγγέλη Μαρινάκη…

Ο Γούναρης έπαιξε απ’ τα 17 του ως τα 29 του στον ΠΑΟΚ, ήταν μέλος των «χρυσών ομάδων» των Θεσσαλονικέων, πήρε τίτλους και από εκεί εκλήθη και στην εθνική ομάδα, όπου έπαιξε στο Πανευρωπαικό του 1980 στην Ιταλία. Μετά πήγε και στον Ολυμπιακό, όπου επίσης συνέδεσε την παρουσία του με πολλές επιτυχίες. Η μετακίνησή του προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως μετά, όταν κάποιοι οπαδοί δεν αποδέχθηκαν ότι έπαιξε στον «μισητό αντίπαλο».

«Δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που δεν θα εκτιμούν την προσφορά κάποιων στις ομάδες. Δεν βλέπετε τι γίνεται με τον Σαλπιγγίδη; Μακάρι να ήταν όλοι οι παίκτες σαν τον Δημήτρη και μακάρι για τις ομάδες να βγάζουν απ’ τις ακαδημίες τους παίκτες που να φέρνουν λεφτά και μετά να ξαναγυρίζουν με λιγότερα για να βοηθούν» λέει χαρακτηριστικά ο ξανθομάλλης βετεράνος, που έκανε αίσθηση ως δεξιός μπακ στην καριέρα του…

Σίγουρα η Ευρώπη είναι ένα σημαντικό «κεφάλαιο» για κάθε ομάδα, τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά. Πώς κρίνετε την κλήρωση για τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό;

Η κλήρωση του ΠΑΟΚ δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Η Ουντινέζε είναι μια πολύ δυνατή ομάδα, το δείχνει και η πορεία της στο ιταλικό πρωτάθλημα, όπου είναι πρώτη μέχρι στιγμής στη βαθμολογία! Σίγουρα δεν είναι μια ομάδα που μπορείς να ελπίζεις βάσιμα ότι θα την περάσεις, αλλά ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη φοράει το καλό κοστούμι και πιστεύω ότι θα την κοντράρει και, αν βρεθεί σε καλή ημέρα, θα μπορέσει να την περάσει. Αλλωστε, και με την Αρσεναλ, και με την Τότεναμ, και με τόσες άλλες ομάδες, δεν ήταν το φαβορί, αλλά τα κατάφερε.

Οι Ιταλοί όμως είναι και έμπειροι σε αυτά τα παιχνίδια, και φέτος πολύ δυνατοί. Θα αντέξει ο ΠΑΟΚ, που έχει δείξει ότι δεν έχει, ίσως, τόσο πολλές επιλογές σε έμψυχο υλικό, τουλάχιστον πρωτοκλασάτων παικτών;

Μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει τη ρεβάνς στην έδρα του. Είναι δεδομένο ότι η Τούμπα είναι μεγάλο όπλο. Κάθε ομάδα επηρεάζεται σε τόσο καυτές έδρες όπως η Τούμπα. Είναι δεδομένο όμως ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να παλέψει σκληρά. Πρέπει να είναι όπως ήταν μέχρι τώρα, δηλαδή σοβαρός και πειθαρχημένος. Είναι δύσκολη, πάντως, η κλήρωση, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Εγώ ήθελα τη Λέγκια Βαρσοβίας, που την είχαμε αποκλείσει εκείνα τα χρόνια, με μία νίκη και μία ισοπαλία. Αλλά ο ΠΑΟΚ εύχομαι να προκριθεί, είναι δύσκολο το έργο του, αλλά μπορεί!

Μετά, αν προκριθεί, παίζει με τον νικητή Αλκμαάρ-Αντερλεχτ…

Ας μη βιαζόμαστε. Είναι και οι δύο ιστορικές ομάδες της Ευρώπης, δεν θα τις έλεγα «μεγαθήρια», αλλά είναι δυνατές ομάδες, με παράδοση και καλή έδρα. Ιδίως οι Ολλανδοί βάζουν και πολλά γκολ μπροστά, είναι πολύ επιθετική ομάδα. Αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του, ας προκριθεί ο ΠΑΟΚ πρώτα απ’ την Ουντινέζε, που θα είναι μεγάλη επιτυχία, και βλέπουμε…

Παιχνίδι της κληρωτίδας που έφερε τη Ρούμπιν Καζάν, αντίπαλο του ΠΑΟΚ την Πέμπτη, στον δρόμο του Ολυμπιακού πλέον;

Ο Ολυμπιακός έχει ίσως πιο εύκολο έργο σε σχέση με τον ΠΑΟΚ. Αλλά δεν πρέπει να το βλέπει έτσι, να βλέπει δηλαδή πως ο ΠΑΟΚ μπόρεσε και πήρε αποτελέσματα απ’ τους Ρώσους. Δεν είναι Ουντινέζε η Ρούμπιν, σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, και με βάση όσα βλέπουμε στη βαθμολογία, και στα μέχρι τώρα παιχνίδια τους. Είναι όμως μια ομάδα που παίζει πειθαρχημένα, έχει ένα στιλ ρωσικό, που έχει μεν σκαμπανεβάσματα αλλά στηρίζεται και στο ατομικό ταλέντο των παικτών, έχει όμως και καλούς ξένους, αφού απ’ ό,τι ξέρω έχει και πολύ μεγάλο μπάτζετ. Πιστεύω ότι μπορεί να προκριθεί, μπορεί να τα καταφέρει, ίσως λίγο πιο εύκολα απ’ ό,τι ο ΠΑΟΚ. Αλλά θα ιδρώσει πολύ.

Μετά τη Ρούμπιν θα έχει να αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Ζάλτσμπουργκ-Μέταλιστ…

Δύσκολες ομάδες, αλλά πιστεύω ότι ένας καλός Ολυμπιακός δεν πρέπει να τις φοβηθεί. Ιδίως η Μέταλιστ μου έχει κάνει εντύπωση, έχει καλούς λατινοαμερικανούς παίκτες και θα χρειαστεί προσοχή, αν προκριθεί αυτή. Οπως όμως είπα και για τον ΠΑΟΚ, κάθε πράγμα στον καιρό του! Ας περάσει πρώτα ο Ολυμπιακός, που το βλέπω πιθανό, και μετά ας δούμε τι μπορεί να γίνει.

Πώς σχολιάζετε την κατάσταση στον ΠΑΟΚ μέχρι στιγμής; Σε όλα τα επίπεδα, αλλά ας ξεκινήσουμε απ’ το αγωνιστικό…

Η ομάδα έχει πολύ καλό υλικό, αυτό είναι κατά την άποψή μου πολύ σημαντικό. Εχει και έναν πολύ καλό προπονητή, τον κ. Μπόλονι, τον οποίο εγώ γνώριζα από παλιά, από παίκτη, που ήταν πολύ καλός και ως ποδοσφαιριστής. Παίξαμε αντίπαλοι με τις εθνικές ομάδες, ήταν το «6άρι» της Ρουμανίας, και έγινε και μεγάλος προπονητής. Πιστεύω ότι πρέπει η ομάδα να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσει τον Μπόλονι, είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για το μέλλον, είναι ένας προπονητής που μπορεί να προσδώσει προοπτική. Ελπίζω να μείνει, μετά τα όσα έγιναν με τις δηλώσεις του, όπου πιστεύω ότι ήταν μια παρεξήγηση. Δεν είναι άνθρωπος που να σηκώνεται να φύγει ο Μπόλονι.

Η γενικότερη άποψή σας για τον Ολυμπιακό, όπου κι εκεί προσφέρατε…

Για να είμαι ειλικρινής, εγώ πίστευα στην αρχή της χρονιάς πως ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό θα ήταν οι πρωταγωνιστές φέτος για το πρωτάθλημα, θα ήταν το «ζευγάρι» που θα πήγαινε φουλ για τον τίτλο. Και το λέω γιατί ο Παναθηναϊκός είχε σοβαρά προβλήματα το καλοκαίρι με τις διοικητικές αναταράξεις, αλλά αποδείχθηκε ότι έχει κι έναν πολύ καλό προπονητή, τον Φερέιρα, που ανακάτεψε σωστά την τράπουλα… Αλλά ο Ολυμπιακός έχει μια διαφορά με τον ΠΑΟΚ, που είναι το ισχυρό οικονομικά αφεντικό. Ανέκαθεν ο Ολυμπιακός είχε ισχυρούς ιδιοκτήτες, ο ΠΑΟΚ δεν τους είχε, στηρίζεται στον κόσμο του που είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Ο Ολυμπιακός έχει τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που στηρίζει οικονομικά, εγώ γνώρισα τον πατέρα του, γνωρίζω την αγάπη της οικογένειας για τον σύλλογο, οπότε μακάρι κι ο ΠΑΟΚ να έχει έναν τέτοιο ιδιοκτήτη κάποτε για να έχουμε ακόμη καλύτερο ανταγωνισμό. Μακάρι, βέβαια, για όλες τις ομάδες, γιατί όχι και για τον ΠΑΟ, που ψάχνεται τώρα, και για την ΑΕΚ, που κάνει και πολύ καλή πορεία φέτος.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να πάρει και φέτος το πρωτάθλημα, όντας πίσω απ’ τον ΠΑΟ στη βαθμολογία;

Σαφώς και μπορεί, ήδη μειώθηκε η διαφορά. Ο Ολυμπιακός, όπως και ο Παναθηναϊκός, όπως και ο ΠΑΟΚ, είναι ομάδες καταδικασμένες να πρωταγωνιστούν, να κάνουν πρωταθλητισμό. Ο πρωταθλητισμός θέλει θυσίες απ’ όλους. Θέλει και υπομονή, και πολύ σκληρή δουλειά. Ευχή μου είναι μέχρι τέλους να δούμε καλούς αγώνες και να χαρεί καλή μπάλα ο κόσμος.

Που βέβαια είναι λίγο «παγωμένος» με όλα αυτά με τα «στημένα». Πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός;

Λογικά ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του με όλα όσα ακούμε και ακούσαμε απ’ το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι υπήρξε και υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και «τραβάει» η υπόθεση πολύ, κουράζοντας τον κόσμο και κάνοντάς τον να χάσει την εμπιστοσύνη του. Ούτε έπρεπε να «βγουν» τόσα πράγματα για τόσον κόσμο και ομάδες αν πρώτα δεν είχαν «διασταυρωθεί» ότι τους εμπλέκουν σε κάτι «βρόμικο». Ελπίζω να βγει άκρη και να λάμψει η αλήθεια, αλλά και να τιμωρηθούν όσοι φταίνε.

 

Στον ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.