Σοβαρό ενδιαφέρον, από τους περισσότερους εκ των ισχυρότερων ομίλων στην παγκόσμια αγορά τυχερών παιχνιδιών, εκδηλώθηκε προχθές για την άδεια 12ετούς διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων, που αποτελούν ένα από τα φιλέτα των ιδιωτικοποιήσεων. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έληξε χθες το απόγευμα και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων κατατέθηκαν τρεις αιτήσεις.

Πρόκειται για την κοινοπραξία του ΟΠΑΠ με την Intralot, την ιταλική Lottomatica και την αμερικανική Scientific Games, την κοινοπραξία της ιταλικής Sisal με τις Damlot και Damco Energy (του ομίλου Κοπελούζου) και την αυστριακή Austria Lotteries.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως στην κοινοπραξία του ΟΠΑΠ συμμετέχουν οι Intralot και Lottomatica (ελέγχει την Gtech), οι οποίες συγκρούονται για το κεντρικό σύστημα του οργανισμού σε διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και η Scientific Games, ανταγωνίστρια των δύο πρώτων στη διεθνή αγορά.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν, κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές και στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των Κρατικών Λαχείων. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση του Εθνικού Λαχείου, του Λαϊκού, του Ξυστού (Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο), του Πρωτοχρονιάτικου, καθώς και του Στεγαστικού Κρατικού Λαχείου, που είναι σήμερα ανενεργό και στην ουσία θα μοιράζει κατοικίες. Περιλαμβάνει και τα μελλοντικά λαχεία που θα ενταχθούν στο σχέδιο του ομίλου που θα επικρατήσει, αλλά εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια.

Οι σύμβουλοι του Ταμείου χρειάστηκε να δώσουν πολύμηνο αγώνα προκειμένου να παραδοθούν τα κρατικά λαχεία ελεύθερα από τα βάρη της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων, στην οποία είχε προχωρήσει η κυβέρνηση Σημίτη. Από την παραχώρηση της άδειας για τα Κρατικά Λαχεία προβλεπόταν η είσπραξη άνω του μισού δισ. ευρώ, αλλά πολλά θα κριθούν από την ύπαρξη ενός ή περισσότερων υποψηφίων. Οι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ, Roland Berger Strategy Consultants, Allen & Overy LLP, Καρατζά & Συνεργάτες – Δικηγορική Εταιρεία και Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι – Δικηγορική Εταιρεία ενεργούν ως σύμβουλοι του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων για τα Κρατικά Λαχεία.

 

Φώτης Κόλλιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.