Σε κίνδυνο η παραμονή στο ευρώ – ειλικρινή στήριξη από τα κόμματα θα ζητήσει ο κ. Παπαδήμος

Σε τεντωμένο σκοινί κυβέρνηση και χώραΈναν εξαιρετικά δύσβατο δρόμο έχει μπροστά της η κυβέρνηση, η οποία καλείται να αποτρέψει την κατάρρευση της χώρας μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο. Η πρόοδος του PSI, του προγράμματος της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, συναρτάται άμεσα με την επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας και την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 2011. Παράλληλα, η πίεση που φαίνεται ότι θα ασκήσει η τρόικα σχετικά με τις δημοσιονομικές αποκλίσεις, απειλεί να τορπιλίσει τη συνοχή της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος, επισκέπτεται σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής. Επιπλέον, θα ενημερώσει αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση στην Ευρώπη και τι μπορεί να αναμένει στο εξής η Ελλάδα.

Ορισμένοι ευρωπαϊκοί κύκλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προεξοφλίσει ότι το 2012 η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης, για λόγους παραδειγματισμού παρά τα τεράστια προβλήματα που θα προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η καταστροφή, λένε όσοι γίνονται αποδέκτες αυτών των εκτιμήσεων, είναι να συστρατευτούν οι πολιτικές δυνάμεις στην προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας. Κάποιοι τραπεζικοί κύκλοι στην Ελλάδα εκτιμούν ότι το μοιραίο διάστημα για τη χώρα θα είναι μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 15 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να μιλήσει για το θέμα αυτό, δηλαδή για την ανάγκη ειλικρινούς και σταθερής στήριξης της κυβέρνησης από τις πολιτικές δυνάμεις, ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος. Υπουργικοί καυγάδες και κομματικές αντιπαραθέσεις δεν νοούνται την ώρα που έχει στεγνώσει η αγορά, που η ανεργία έχει εκτοξευτεί, η διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό είναι άνευ προηγουμένου και η συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας δεν είναι αδιαμφισβήτητη.

Δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με το κλίμα αυτό η έκκληση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, προς τα κόμματα αν έχουν να καταθέσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης να το κάνουν τώρα και ο ίδιος θα συστρατευτεί μαζί τους.

Επίσης, η παρέμβαση της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, μία ημέρα έπειτα από την παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου συνδέεται με βαρύ ευρωπαϊκό κλίμα που υπάρχει για τη χώρα μας.

Η υπουργός Παιδείας διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με πολιτικά και οικονομικά κέντρα στην ΕΕ από την εποχή που ήταν Επίτροπος, ζήτησε επιπλέον να μπορεί ο κ. Παπαδήμος να κένει ανασχηματισμό για να τοποθετήσει στα υπουργεία τα πρόσωπα που θεωρεί πιο κατάλληλα και ικανά για το έργο της κυβέρνησης.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ κ. Π. Ευθυμίου και την περασμένη εβδομάδα και ο κ. Ηλ. Μόσιαλος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο για τις παραπάνω τοποθετήσεις, παρά μόνο ανεπισήμως ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις αυτών που τις εκφράζουν.

Όμως, σύμφωνα με άλλες πηγές, ο κ. Παπαδήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να μιλήσει αναλυτικά για την κατάσταση της χώρας όχι μόνο στους πολιτικούς αρχηγούς και στους υπουργούς -με τους οποίους έχει ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών- αλλά με κάποιο τρόπο και στους πολίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.