Με άγριες διαθέσεις και… διψώντας για αίμα καταφθάνει η τρόικα στην Ελλάδα…

Ο κίνδυνος να χαθούν κατακτήσεις δεκαετιών για τους εργαζομένους, όπως είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση μπαίνουν -εκτός από τα εργασιακά θέματα- το Ασφαλιστικό, για κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και η πιθανότητα απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Επίσης, στα νέα μέτρα που αναμένεται να ζητήσουν οι κύριοι Ματίας Μορς (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) περιλαμβάνονται οι τελικές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, αλλά και η πρόοδος στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ολα αυτά την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI) δείχνουν να έχουν σοβαρές δυσκολίες και να οδηγούν στην ανάγκη ψήφισης σχετικού νόμου, που ουσιαστικά θα επιβάλει στους ιδιώτες τους όρους της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις της τρόικας, όπως έχουν εκφραστεί όλο το προηγούμενο διάστημα από τα τεχνικά κλιμάκια που ξεσκονίζουν νυχθημερόν τα δημόσια οικονομικά της χώρας, είναι οι εξής:

1. Εργασιακά: Η τρόικα επιθυμεί όσο τίποτα να καταργηθεί η ΕΓΣΣΕ. Σε πρώτη φάση θα απαιτήσει να μην ισχύσει η αύξηση 1,5% που πρέπει να γίνει από 1ης Ιουλίου 2011, αλλά και το επιπλέον 1,7% που έχει συμφωνηθεί να καταβληθεί από 1ης Ιουλίου 2012. Σε δεύτερο χρόνο επιδιώκει είτε την πλήρη κατάργησή της είτε τη μείωση της ΕΓΣΣΕ στα επίπεδα των 500 ευρώ, που είναι ο μισθός που παίρνουν οι νέοι κάτω των 25 ετών, όταν προσλαμβάνονται για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Φήμες από τις Βρυξέλλες θέλουν τους δανειστές της χώρας να πιέζουν για κατάργηση ακόμα και του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας), με τη δικαιολογία ότι έτσι θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις.

2. Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση, με μειώσεις των συντάξεων από 15% έως 50%, φαίνεται ότι δεν αρκούν για την τρόικα. Οι παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις, είτε με νέες μειώσεις είτε με αύξηση του ορίου ηλικίας, έχουν ήδη τεθεί από τα τεχνικά κλιμάκια. Τώρα αναμένεται να τεθούν επίσημα και από τους επικεφαλής των δανειστών της χώρας.

3. Φορολογικά: Οι αλλαγές στη φορολόγηση αναμένεται να οριστικοποιηθούν από την τρόικα και να αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Θα περιλαμβάνουν σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

4. Ακίνητη περιουσία: Σχεδιάζεται η απεμπλοκή του τέλους ακίνητης περιουσίας από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα θα υπάρξει ενσωμάτωση όλων των φόρων στην ακίνητη περιουσία (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ) σε αυτό το χαράτσι που, σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα γίνει ακόμα πιο τσουχτερό.

5. Εργασιακή εφεδρεία: Η τρόικα εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τα αποτελέσματα της εργασιακής εφεδρείας. Ετοιμάζεται να απαιτήσει άμεσο κλείσιμο συγκεκριμένων φορέων του Δημοσίου και ταυτόχρονη απόλυση για όσους εργάζονται σε αυτούς. Η ανάγκη για μείωση των δημόσιων δαπανών είναι πιθανό να οδηγήσει στην ανεργία δημοσίους υπαλλήλους, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα.

6. Ιδιωτικοποιήσεις: Το μεγάλο αγκάθι του Μνημονίου, αφού από τα 5 δισ. ευρώ, που ήταν η εκτίμηση ότι θα εισπραχθούν, τελικά θα μπει στα δημόσια ταμεία μόλις 1,3 δισ. ευρώ. Η τρόικα θα ασκήσει πιέσεις να επιταχυνθεί το ξεπούλημα της χώρας.

7. PSI: Οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων στο επίπεδο του 50% δεν έχουν προχωρήσει όσο θα περίμενε η τρόικα. Οι τράπεζες και οι ιδιωτικοί οργανισμοί που κατέχουν ελληνικά ομόλογα δεν έχουν πειστεί ώστε να συμπράξουν με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αποτέλεσμα είναι να μελετάται η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, ως μοχλός πίεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ο όρος ότι, εάν το 75% των ομολογιούχων συμφωνήσει με τους όρους του PSI, τότε αυτό θα αποτελεί δεσμευτικό όριο για να ισχύσει αυτόματα και για το υπόλοιπο 25%.

 

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.