Πάνω από τα σχολεία που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πετρέλαιο και να παγώσουν οι μαθητές, καθώς οι λειτουργικές δαπάνες βρίσκονται σε οριακό επίπεδο, έχει ξεσπάσει μία αντιπαράθεση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.

Έτσι, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Εσωτερικών, με τον αρμόδιο υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο να «σηκώνει το γάντι» και να απαντά σε έντονο ύφος. Όλα αυτά τη στιγμή που κάποια σχολεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, όπως παραδέχεται η αρμόδια υφυπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή.

Από το ρεπορτάζ του «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ» στα σχολεία του νομού Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας, προκύπτει ότι μέχρι τώρα έχουν προμηθευτεί όλα πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει αν η προμήθεια πετρελαίου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και τη νέα χρονιά, αφού «τα χρήματα δίνονται με φειδώ» στις σχολικές επιτροπές, όπως δήλωσε η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου.

Πριν παραθέσουμε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και τις σχολικές επιτροπές των δήμων της περιοχής, ας δούμε πως το υπουργείο Παιδείας πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Εσωτερικών και πως ανταπάντησε ο Π. Κουκουλόπουλος στην Ε. Χριστοφιλοπούλου.

Η τελευταία απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, δήλωσε: «Σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιες καταγγελίες και ανησυχίες ότι ορισμένες σχολικές επιτροπές δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να προμηθευτούν πετρέλαιο.

Δεν θέλω να πετάξω το μπαλάκι, όπως είθισται, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί αυτή είναι αρμόδια. Θέλω, όμως, να πω ότι από το καλοκαίρι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, ήδη, είχαν επιληφθεί ώστε να υπάρξει μια μικρή αύξηση του κονδυλίου για το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία από την προηγούμενη χρονιά, ακριβώς γιατί την προηγούμενη χρονιά ήταν οριακά τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών επιτροπών.

Γνωρίζω ότι ήδη τα χρήματα μέσω του αρμοδίου Υπουργείου Εσωτερικών έχουν φτάσει στους Δήμους. Ξέρω ότι πολλοί καινούριοι, Καλλικρατικοί Δήμοι έχουν ξεπεράσει με επιτυχία τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουν για να συγκροτήσουν τις νέες επιτροπές και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες. Είμαι σίγουρη ότι και άλλοι Δήμοι θα το κάνουν.
Είμαι σε συνεχή επικοινωνία για τα σχολεία, με το συνάδελφο κύριο Κουκουλόπουλο, ο οποίος κάνει καθετί το δυνατό να στηρίξει, να βοηθήσει και να συνδράμει τους Δήμους για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να μη μείνει κανένα σχολείο χωρίς πετρέλαιο, δεδομένου ότι τα χρήματα έχουν πάει έγκαιρα στους Δήμους.

Μετά από σειρά δημοσιευμάτων και καταγγελιών αλλά και την επιστολή της υφυπουργού Παιδείας, που εξέφρασε την ανησυχία της για την έγκαιρη συγκρότηση των σχολικών επιτροπών που θα ολοκληρώσουν τις προμήθειες πετρελαίου αλλά και αναλώσιμων στα σχολεία, το υπουργείο Εσωτερικών και οι αρμόδιοι δήμοι αντέδρασαν στο θέμα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος απάντησε ότι «όλοι οι δήμοι στη χώρα έχουν συγκροτήσει σχολικές επιτροπές στα σχολεία της περιοχής τους, εκτός από 15 δήμους σε σύνολο 325. Οι περισσότεροι από τους δήμους που έχουν καθυστερήσει τη συγκρότηση σχολικών επιτροπών βρίσκονται στα Δωδεκάνησα και έχουν ενημερωθεί να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες» τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πρόβλημα θέρμανσης δεν υπάρχει σε κανένα σχολείο.

Ο υφυπουργός εσωτερικών αναφέρει στην απάντησή του ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με την προμήθεια πετρελαίου στα σχολεία που έχει ολοκληρωθεί κανονικά, ενώ δηλώνει ότι τα σχετικά κονδύλια έχουν δοθεί ήδη στις σχολικές επιτροπές και είναι μάλιστα αυξημένα σε σχέση με το 2010.

Για το ίδιο θέμα η Κεντρική Ένωση Δήμων της Ελλάδας αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι σε καμία περίπτωση δημοτική αρχή «άφησε ούτε πρόκειται να αφήσει χωρίς θέρμανση τα σχολεία, ακόμη κι αν υπάρξει πρόβλημα».
Μέχρι πρόσφατα ωστόσο, τοπικές ενώσεις καθηγητών εκδήλωναν με κάθε τρόπο την αγωνία τους για τη μη έγκαιρη συγκρότηση των σχολικών επιτροπών και τη χρηματοδότησή τους.

Ο «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» επικοινώνησε με την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Η Έλενα Ζυγούρη δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα θέρμανσης, καθώς όλα τα σχολεία έχουν τροφοδοτηθεί με πετρέλαιο». Επίσης δήλωσε ότι «σε όλους τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας έχουν συγκροτηθεί οι σχολικές επιτροπές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις «τριμελείς σχολικές κοινότητες του κάθε σχολείου, οι οποίες συγκροτήθηκαν παντού».

Η περιφερειάρχης εκπαίδευσης τόνισε ότι «στις σχολικές επιτροπές η ροή της χρηματοδότησης για λειτουργικές δαπάνες στα σχολεία είναι ομαλή, καθώς έχει δοθεί η τέταρτη και τελευταία δόση του 2011. Ευελπιστούμε ότι από το νέο έτος θα συνεχιστεί κανονικά και χωρίς προβλήματα η χρηματοδότηση». Μιλώντας επίσης με τη δήμαρχο Βοΐου, η Παναγιώτα Ορφανίδου, μας είπε ότι «οι λειτουργικές δαπάνες δίνονται με φειδώ, αλλά ευτυχώς μέχρι σήμερα όλα τα σχολεία του δήμου μας τροφοδοτούνται κανονικά με πετρέλαιο». Είπε ακόμη ότι η τιμή του πετρελαίου καθορίζεται από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αρμοδιότητα η οποία από το νέο έτος θα περάσει στους δήμους.

Να σημειωθεί ότι οι δήμοι του νομού Κοζάνης έχουν λάβει για λειτουργικά έξοδα με την τέταρτη δόση τα παρακάτω ποσά: δήμος Κοζάνης 185.000 ευρώ, δήμος Εορδαίας 125.000, δήμος Βοΐου και δήμος Σερβίων από 70.000 ευρώ. Σύνολο τέταρτης δόσης 450.000 ευρώ για όλους του δήμους του νομού Κοζάνης.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.