Κρίσιμοι οι επόμενοι τρεις μήνες για την οικονομία – Αβέβαιος ο στόχος της μείωσης του ελλείματος στο 9% του ΑΕΠ

«Τρέχουν» για έσοδα εν μέσω ύφεσης και φοροδιαφυγήςΑγώνα δρόμου για τα έσοδα και την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ δίνει το υπουργείο Οικονομικών χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί τους προηγούμενους μήνες και εφαρμόζονται στην πλήρη τους μορφή.

Αρμόδιοι παράγοντες στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη των εσόδων καθώς όπως διαπιστώνουν, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ είναι περιορισμένες παρά το φοροκυνηγητό και παρά τις διευκολύνσεις που έχουν παρασχεθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Η φοροδιαφυγή είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών, το άλλο και ίσως πολύ πιο σοβαρό είναι η παρατεταμένη ύφεση που οδηγεί σε καθημερινά λουκέτα μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις.

Άλλωστε η ύφεση απεικονίζεται και στο ρυθμό αύξησης των εσόδων νομικών προσώπων στον κρατικό προϋπολογισμό που για πρώτη φορά το πρόσημο είναι αρνητικό.

Το υπουργείο Οικονομικών προς το παρόν δεν συζητά νέα μέτρα, όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα των Δημοσίων εσόδων να παραπαίουν είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν για πολλοστή φορά οι φορολογούμενοι αντιμέτωποι με νέα φορολογική λαίλαπα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι ταμειακά κρίσιμη είναι η περίοδος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2012. Γιατί τα αποτελέσματα που θα έχουμε ταμειακά μέχρι τότε, μπορούμε να τα εγγράψουμε δημοσιονομικά στο 2011. Ο ίδιος κατέστησε υπεύθυνους και τους πολίτες για την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού δηλώνοντας ότι «ελπίζει ότι με την βοήθεια και την κατανόηση όλων των Ελλήνων που υφίστανται πάρα πολύ μεγάλες θυσίες και πιέζονται φορολογικά κάτω από συνθήκες ύφεσης, ανεργίας και δυσπραγίας της οικονομίας, θα πετύχουμε τους στόχους και έτσι θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα όπως το έχουμε ψηφίσει και αυτό αφορά το 2011 και το 2012».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, πρέπει η αγορά να δουλέψει και να αποδώσει και το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, πρέπει και οι πολίτες να συμβάλουν.

Πάντως, την προσεχή Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, θα «συμπέσουν» στην Αθήνα όλοι μαζί οι εκπρόσωποι των διεθνών θεσμών που ασχολούνται με την ελληνική υπόθεση. Αναμένονται από την Κυριακή οι επικεφαλής της τρόικας, κύριοι Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ κ. Γιοχάνες Χαν (αρμόδιος το ΕΣΠΑ) και ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ο σκοπός αυτής της «διερευνητικής αποστολής», όπως χαρακτηρίζεται, είναι η εξέταση της προόδου στην εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και η «πρώτη ανταλλαγή απόψεων για θέματα που σχετίζονται με ένα πιθανό δεύτερο πρόγραμμα».

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν πιέσεις για νέα μέτρα, με δεδομένο τον εκτροχιασμό που φέρνει η υστέρηση των εσόδων και τις (ανεπίσημες) προβλέψεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών για έλλειμμα άνω του 9,5% του ΑΕΠ εφέτος, κάτι που θα σημάνει σοβαρή απόκλιση από το στόχο του 9% που υπάρχει στον Προϋπολογισμό του 2012.

Η Τρόικα πιέζει πλέον όχι για πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα αλλά για επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ώστε να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έσοδα τα οποία αφενός θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος αφετέρου θα επιταχύνουν τη μείωση του Δημόσιου χρέους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.