Νικολά Σαρκοζί: Έχουν συμφωνήσει 23 χώρες- Εκτός Αγγλία και Ουγγαρία-Τσεχία και Σουηδία θα περάσουν τη συμφωνία από τα Κοινοβούλια

Το πρώτο ρήγμα - Από την Ευρώπη των «27» στην Ευρώπη των «17»Οι ευρωπαίοι ηγέτες, παρά τη μαραθώνια συνομιλία τους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν κατάφεραν να φτάσουν, μέχρι σήμερα τα ξημερώματα τουλάχιστον, σε ουσιαστικές αποφάσεις που θα αντιμετώπιζαν την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Μετά από δέκα και πλέον ώρες συνομιλιών, οι ηγέτες της ΕΕ, κατάφεραν, όπως μεταδίδει το Reuters, να συμφωνήσιυν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί το Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 200 δις, για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της Ευρώπης.

Κυβερνητικές πηγές, από νωρίς χθες το βράδυ, ανέφεραν ότι στόχος των συνομιλιών είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο των « 27 », με αλλαγή των Συνθηκών, προκειμένου να εφαρμοστούν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε «συμφωνία 17 χωρών» της ευρωζώνης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου την Παρασκευή τα ξημερώματα κ. Νικολά Σαρκοζί υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο 23 χωρών για την ενίσχυση του ευρώ κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι. Οι δύο χώρες που μένουν εκτός της συμφωνίας είναι η Αγγλία και η Ουγγαρία ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από έγκριση των κοινοβουλίων.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμη ότι η ευρωζώνη έθεσε προθεσμία έως τον ερχόμενο Μάρτιο για την έγκριση μιας διακυβερνητικής συμφωνίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στις συνομιλίες συμμετέχουν πλέον οι 17 χώρες της ευρωζώνης χωρίς αυτό να σημαίνει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που έθεσε το Λονδίνο για την αλλαγή της Συνθήκης.

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, η στάση της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου. Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει: «Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση.»

Το νέο δημοσιονομικό «Σύμφωνο»

Σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς προβλέπει το νέο δημοσιονομικό «Σύμφωνο» που βρίσκεται υπό επεξεργασία στη Σύνοδο Κορυφής.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, κάνει λόγο για έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ. Οι κυρώσεις για παραβάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.

Παράλληλα, προβλέπεται επίσπευση της λειτουργίας του ESM τον Ιούλιο του 2012, με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ και δυνατότητα λειτουργίας ως τράπεζα. O ESM θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο, μέχρι τα μέσα του 2013. Στο πλαίσιο αυτό, ο ESM θα έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Πηγές του ίδιου πρακτορείου στη γερμανική κυβέρνηση αναφέρουν ωστόσο πως το Βερολίνο αντιτίθεται στις προβλέψεις για τον ESM.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέρει το προσχέδιο, «είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα της ΕΕ και τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο». Προς αυτό το σκοπό, συνεχίζει το προσχέδιο, «συμφωνήσαμε σε ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σε σημαντικά σνισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος».

Στο νέο σύμφωνο, συνεχίζει, οι προϋπολογισμοί «θα είναι κατ’ αρχήν ισοσκελισμένοι» με όριο ελλείμματος στο 0,5% του ΑΕΠ.

 

TO BHMA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.