Δημοσιονομική πειθαρχία «γερμανικού τύπου», μέσω ευρείας αναθεώρησης της Συνθήκης, απαίτησε στις Βρυξέλλες από τους εταίρους της, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με την στήριξη του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Η σκληρή στάση των Γερμανών προκαλεί εντονότατη δυσφορία στους εταίρους, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΕ αναζητούσε τρόπους αποφυγής ενός «ναυαγίου» με τεράστιες συνέπειες για την ευρωπαική οικονομία.

Η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής, επιβεβαίωσε όλες τις προβλέψεις των τελευταίων ημερών που αναφέρονται σε μια εξαιρετικά αβέβαια ως προς το τελικό αποτέλεσμα συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, δεδομένου ότι οι διαφωνίες ήταν τεράστιες και σε ζωτικής σημασίας θέματα.

Το μόνο θέμα στο οποίο συμφωνούν ολοι είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας και πειθαρχίας, και η αυτοματοποίηση των κυρώσεων εναντιον των χωρών που δεν τηρούν τους κανόνες.

Ωστόσο, ο γαλλογερμανικός άξονας έθεσε τους εταίρους ενώπιον εκβιαστικών διλλημάτων, προκειμένου να αποσπάσει την απαραίτητη συγκατάθεσή τους σε μια ευρεία αναθεώρηση της Συνθήκης, την οποία δεν θέλει κανένας. Γερμανοί και Γάλλοι προειδοποίησαν ότι εάν δεν αποφασιστεί η ευρεία αναθεώρηση σε επίπεδο «27», τότε θα προχωρήσουν μόνοι οι «17» της ευρωζώνης, μέσω διακυβερνητικής συνεργασίας.

Το Βερολίνο, θέλει την ευρεία αναθεώρηση, ώστε να προωθήσει, κυρίως σε επίπεδο ευρωζώνης, μια εξαιρετικά σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, μέσω εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας στην Κομισιον, σε θέματα επιβολής οικονομικών πολιτικών όχι μόνο σε σχέση με το έλλειμμα και το χρέους, αλλά και στην αγορά εργασίας, στους μισθους στις συντάξεις και γενικά να ασκείται η οικονομική πολιτική των «προβληματικών» χωρών μέσω Βρυξελλών.

Χώρες που παροδοσιακά στήριζαν τις γερμανικές θέσεις, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, χθες διαφοροποιήθηκαν πλήρως, ζητώντας οι αλλαγές να γίνουν με μια απλουστευμένη αναθεώρηση της Συνθήκης, η οποία δεν απαιτεί επικυρώσεις και δημοψηφίσματα, ενώ μπορει να τεθεί σε ισχύ σε μερικούς μήνες.

Ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επιτέθηκε ευθέως στο Βερολίνο χαρακτηρίζοντας παράδοξο να εμφανίζονται οι Γερμανοί ως οι καλύτεροι και να λένε ότι πληρώνουν για τους άλλους. Οπως είπε, αυτό δεν είναι ανατπαοκρίνεται στην πραγματικότητα διότι πάντα υπήρχαν χώρες με πολύ καλύτερες επιδόσεις από το Βερολίνο.Μάλιστα, κατά τον κ. Γιούνκερ η μεγάλη προτεραιότητα της παρούσας Συνόδου είναι η θωράκιση της ευρωζώνης, δηλαδή τη εξεύρεση των μέσων για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων δημοσιονομικά χωρών

Αργά το βράδυ και σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική συμφωνία , οι Πρόεδροι της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Κομισιον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρότειναν στο γαλλογερμανικό άξονα να αποφασιστει τώρα σε επίπεδο «27» μια απλουστευμένη αναθεώρησης της Συνθήκης και σε δεύτερο στάδιο να δεσμευθούν σε μια ευρεία αναθεώρηση. Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος αρνήθηκε να συναινέσει απειλώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι χώρες της ευρωζώνης θα προχωρήσουν μόνες τους.

Ανάλογα ηταν τα προβλήματα και σε σχέση με άλλο μεγάλο θέμα της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή τη «θωράκιση» της ευρωζώνης, ώστε να έχει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για τη διάσωση χωρών, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία.

Και εδω η κ. Μέρκελ ηταν αρνητική σε όλα. Αρνήθηκε κατηγορηματικά την εισαγωγή ευρωομολόγων που πρότεθνε ο κ. Βαν Ρόμπει έστω και σε βάθος χρόνου και αφου εμπεδωθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς και στην αύξηση των πόρων του προσωρινού Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αλλα και το Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα το διαδεχθεί το 2012. Αρνείται επίσης την παράλληλη λειτουργία των δύο ταμείων ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν πόρους άνω των 1.000 δισ. ευρώ για τη διάσωση χωρών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την Σύνοδο πραγματοποιήθηκε συνάντηση, κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων (Βαν Ρόμπει, Μπαρόζο, Γιούνκερ, Ντράγκι) με το Νικολά Σαρκοζί και τη Μέρκελ, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποια προσέγγιση.

Το βέβαιο, όμως, είναι ότι εάν η κ. Μέρκελ δεν ικανοποιηθεί στη βασική της επιδίωξη για ευρεία αλλαγή της Συνθήκης, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόοδος και στο θέμα της «θωράκισης» της ευρωζώνης, αφού δεν θα έχει κανένα λόγο να κάνει υποχωρήσεις.

Καθοριστικής σημασίας η Σύνοδος και για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ωστόσο, μια αδυναμία εξεύρεσης δραστικής λύσης στην κρίση δημόσιου χρέους, θα οδηγούσε σε ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στην ευρωζώνη, όπου τα μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετώπιζαν οι πλέον αδύμαμοι, και κυρίως η Ελλάδα, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές για το «κούρεμα» του χρέους.

Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση, το απόγευμα πριν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, με τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει. Εκτός από την προετοιμασία των εργασιών της Συνόδου στη συνάντηση αυτή έγινε διεξοδική συζήτηση και της πορείας υλοποίησης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου για τη νέα στήριξη της Ελλάδας.

 

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.