Σε έναν χρόνο από σήμερα το Δημόσιο θα γνωρίζει με ακρίβεια αν, πού και πόσους υδρογονάθρακες έχει το κοίτασμα της Νότιας Κρήτης, είπε ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης κατά την κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών-Αμυνας και Παραγωγής-Εμπορίου.

Επεσήμανε ότι η εκμετάλλευση κοιτασμάτων γίνεται σε βάθος 20ετίας και πριν την εξόρυξη μεσολαβούν πολλά χρόνια προετοιμασίας, επικαλούμενος και το παράδειγμα της Κύπρου «η οποία προσέλαβε τον πρώτο τεχνικό σύμβουλο το 2005 και το γεωτρύπανο έπιασε δουλειά το 2011».

«Κανείς δεν πρέπει να εξαπατά τον ελληνικό λαό υποστηρίζοντας ότι αύριο, του χρόνου ή τον μεθεπόμενο χρόνο, μπορεί το ελληνικό δημόσιο να προσδοκά πολλά δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων», ειπε ο υφυπουργός Ενέργειας.

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο να πληγεί ο θαλάσσιος τουρισμός από την εκμετάλλευσή τους, ανεφερε ότι ο κίνδυνος να σημειωθεί ατύχημα ρύπανσης ή αστοχία είναι μηδενικός, προσθετοντας ότι οι προδιαγραφές θα είναι πιο αυστηρές ακόμα και από αυτές της Νορβηγίας, λόγω της σεισμικότητας στη περιοχή μας.

Για τα τρία κοιτάσματα που θα γίνει άμεσα διεθνής διαγωνισμός, σημείωσε:
– Στον του Πατραϊκο η εκτίμηση είναι για αποθέματα 200 εκατομμυρίων βαρελιών που αντιστοιχούν σχεδόν σε δύο «Πρίνους»,

– Για εκείνο των Ιωαννίνων «είναι πιθανόν να υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις», όπως και γι’ αυτό στο Κατάκολο όπου νεότερες ενδείξεις πιθανολογούν μεγαλύτερο κοίτασμα.

Ανεφερε ότι από τους 100 χώρους που υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα, έχουν διερευνηθεί οι 30 και οι 7 απ’ αυτούς έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

www.onalert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.