Η διαρκής πρόταση των επιστημόνων για αύξηση της τιμής των τσιγάρων επαναλαμβάνεται προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών στη χώρα μας

Αν η τιμή των τσιγάρων φθάσει τα έξι ή επτά ευρώ το πακέτο, τότε θα μειωθεί κατά 460.000 ο αριθμός των καπνιστών, εκτιμά ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Όπως δήλωσε, αυτή η πιθανή αύξηση θα προσέθετε στα κρατικά ταμεία ποσό που θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και το 1 δις ευρώ.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τα πιο ακριβά τσιγάρα τουλάχιστον κατά 2 ευρώ, θα μπορούσαν να αποτρέψουν 150.000 νέους να ξεκινήσουν τη βλαβερή συνήθεια και να μειώσουν κατά 235.000 τους πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με το τσιγάρο.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τα σχετικά αιτήματα εδώ καιρό στην κυβέρνηση και δεδομένου ότι η αντικαπνιστική πολιτική και τα πρόστιμα δεν αποδίδουν ούτε πρακτικά αλλά ούτε οικονομικά, δεν αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλωστε η αύξηση της τιμής των τσιγάρων θα αποτελούσε ένα μέτρο που θα αύξανε τα έσοδα του κράτους και από την άλλη θα προστάτευε και τους καπνιστές από την υπερβολική χρήση του καπνού.

Στο μεταξύ όμως η κρίση κόβει και το τσιγάρο στους έλληνες καθώς όπως ανακοινώθηκε, το διάστημα 2009 – 2011, μειώθηκε κατά 4,1% το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών ενώ η προσέλευση καπνιστών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, έχει αυξηθεί και κατά 50%.

www.iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.