Η απόφαση του δικαστηρίου σε δύο μήνες

Άρχισε τη Δευτέρα (5/12) στο πρωτοδικείο Κοζάνης η εκδίκαση της προσφυγής κατά της απόφασης του δασάρχη Τσοτυλίου, ο οποίος προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό 11.000 στρεμμάτων από δασική σε χορτολιβαδική έκταση, σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση του Αιολικού Πάρκου στο Μπούρινο.

Εναντίον της απόφασης αυτής προσέφυγαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Βοΐου που κατάγονται από τη Σιάτιστα, ολόκληρο το Τοπικό Συμβούλιο Σιάτιστας και η Επιτροπή Αγώνα κατά του Αιολικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η προσφυγή στο πρωτοδικείο Κοζάνης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, όπως ανακοίνωσαν οι προσφεύγοντες, είναι έτοιμοι να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Αρχικά οι προσφεύγοντες ζήτησαν ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης στο πρωτοδικείο Κοζάνης, λόγω απουσίας του δικηγόρου τους, αλλά το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αίτησή τους. Έτσι ξεκίνησε η εκδίκαση με κατάθεση υπομνήματος της πλευράς της υποψήφιας επενδύτριας εταιρίας «Ρόκα», καθώς και την εξέταση ενός δασολόγου ως μάρτυρα, εκ μέρους της ίδιας πλευράς.

Στη συνέχεια το δικαστήριο διέκοψε και θα συνεχίσει στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε και θα καταθέσει η προσφεύγουσα πλευρά των δημοτικών – τοπικών συμβούλων και της Επιτροπής Αγώνα. Οι προσφεύγοντες αναμένονται να καταθέσουν το υπόμνημα με τις θέσεις τους, ενώ θα εξεταστεί και ένας προτεινόμενος μάρτυρας. Με την προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι η επίμαχη έκταση των 11.000 στρεμμάτων στο Μπούρινο, όπου πρόκειται να εγκατασταθούν τα Αιολικά Πάρκα Μπούρινος 1 και Μπούρινος 2, είναι δημοτική έκταση του πρώην δήμου Σιάτιστας, οπότε δεν μπορεί η δασική υπηρεσία να την αποχαρακτηρίσει. Χαρακτηρίζουν «παράνομη» την απόφαση αυτή, προσθέτοντας ότι «ο αποχαρακτηρισμός έγινε μόνο και μόνο για να στηθεί το Αιολικό Πάρκο».

Βεβαίως, το κείμενο της προσφυγής εστιάζει στο γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή του Μπούρινου είναι μια περιοχή απείρου φυσικού κάλους, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, μια περιοχή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα NATURA, οπότε η κατασκευή Αιολικού Πάρκου θα υποβαθμίσει πλήρως την περιοχή και θα την καταστρέψει.

Μετά την κατάθεση του υπομνήματος και την κατάθεση του μάρτυρα της προσφεύγουσας πλευράς, η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε περίπου δύο μήνες, δηλαδή εντός του Φεβρουαρίου 2012. Σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, ο δημοτικός σύμβουλος Βοΐου Μιχάλης Καραμπατζιάς, που μεταξύ άλλων υπογράφει την προσφυγή, δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε και τα δικαστικά μέσα, γι’ αυτό αν χρειαστεί θα προσφύγουμε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Βεβαίως δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως η κυβέρνηση που έχει κάνει «λάστιχο» τις ΑΠΕ, θα δώσει όλες τις εγγυήσεις για το Αιολικό Πάρκο. Δεν έχουμε αυταπάτες, ότι η δικαιοσύνη θα λύσει όλα τα προβλήματα, γι’ αυτό καλούμε το λαό της Σιάτιστας να μην επιτρέψει τη δημιουργία του Αιολικού Πάρκου».

Να σημειωθεί ότι ο Μ. Καραμπατζιάς είχε μία έντονη αντιπαράθεση με εκπρόσωπο της εταιρίας «Ρόκας» στο περιθώριο της εκδίκασης της υπόθεσης. Ο δεύτερος καταλόγισε στον πρώτο ότι «με τη στάση σας ανοίγετε το δρόμο στους Γερμανούς που καραδοκούν, να έρθουν να επενδύσουν στην περιοχή. Ο Μ. Καραμπατζιάς απάντησε πως «πρέπει να γνωρίζετε ότι στο Μπούρινο δεν πάτησαν το πόδι τους ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Ιταλοί. Να είστε βέβαιοι ότι ούτε σήμερα θα επιτρέψουμε τα ξένα συμφέροντα να καταπατήσουν μία περιοχή απείρου φυσικού κάλους».

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή πρόκειται να εγκατασταθούν δύο Αιολικά πάρκα το Μπούρινος 1 και Μπούρινος 2, συνολικής ισχύος 90 μεγαβάτ, προϋπολογισμού 140 εκ. ευρώ. Το δημοτικό συμβούλιο Βοΐου γνωμοδότησε θετικά, ενώ οι προσφεύγοντες σύμβουλοι καταγγέλλουν ότι αγνόησε ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου Σιάτιστας, που απέρριψε την επένδυση. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το περιφερειακό συμβούλιο απέφυγε να λάβει απόφαση, αναθέτοντας στην ΑΝΚΟ τη σύνταξη συνολικής μελέτης χωροθέτησης Αιολικών Πάρκων.

Την προσφυγή υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Ζευκλής, Μιχάλης Καραμπατζιάς, Βασίλης Ώτας, Γιώργος Νιόπλιας και Κώστας Δεληγιάννης, οι τοπικοί σύμβουλοι Ναούν Τσιαούσης, Νίκος Χιώνος, Σωτήρης Λέγγος,, Αθανάσιος Καρακώστας και Γλυκερία Κάστια.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.