Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος περιγράφει τις τρεις κινήσεις για την αρχή της εξόδου της οικονομίας από την κρίση και «εκλογές μετά»

Ελπίδες για φως στο τούνελ από τον ΜάρτιοΠορεία 100 ηµερών έχει χαράξει ο υπουργός Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλος και το επιτελείο του προκειµένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο για να σταµατήσει ο κατήφορος της οικονοµίας και οι πολίτες _ που άλλοι χάνουν εισοδήµατα και άλλοι την ίδια την εργασία τους _ να δουν ξανά «φως στο τούνελ» και να ελπίσουν…

Στο διάστηµα αυτό, ως τα τέλη Φεβρουαρίου, το τοπίο θα αλλάξει αφού το Δηµόσιο θα πρέπει να τα βγάλει πέρα µε τα έσοδα που έχει (η έκτη δόση θα διατεθεί εντός του Δεκεµβρίου για την εξόφληση οµολόγων και την αποπληρωµή τόκων) και θα ολοκληρωθούν ταυτόχρονα το «κούρεµα» των οµολόγων των τραπεζών και η ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ο υπουργός Οικονοµικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγεί ότι στην αρχή της εξόδου από την κρίση θα φθάσουµε µε τρία βήµατα που απαιτούν χρόνο:

1. Με την ολοκλήρωση των διαπραγµατεύσεων για τη νέα δανειακή σύµβαση τον ∆εκέµβριο.

2. Με την υπογραφή των κειµένων της δανειακής σύµβασης και του PSI τον Ιανουάριο, που αποτελεί προϋπόθεση για να δοθούν τα χρήµατα της νέας βοήθειας, που θα είναι 30 δισ. ευρώ για το «κούρεµα» και την ανταλλαγή των οµολόγων µε τα νέα και 30 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών που θα πληγούν άµεσα.

3. Με το «κούρεµα» των οµολόγων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα γίνουν ταυτόχρονα τον Φεβρουάριο.

Σύµφωνα µε τον κ. Βενιζέλο, οι τράπεζες εµφανίστηκαν µε σκληρές θέσεις. Εχουν υποβάλει σχέδιο για το PSI το οποίο κατ’ ουσίαν έχει απορριφθεί. Οπως τονίζει, «εµείς προετοιµάζουµε τις προτάσεις µας και πιστεύω ότι θα επέλθει συµβιβασµός, αλλά µην ξεχνά κανείς ότι από την οµάδα των πιστωτών το ένα τρίτο είναι ελληνικοί φορείς».

Οι πολιτικές εξελίξεις θα ακολουθήσουν…

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών κ. Φ. Σαχινίδης µιλώντας προς «Το Βήµα» εµφανίζεται συγκρατηµένος εν όψει των αποφάσεων της συνόδου κορυφής. Οπως επισηµαίνει:

«Οι αποφάσεις της 8ης-9ης ∆εκεµβρίου θα είναι καταλυτικές για την ευρωζώνη, αλλά εκτιµώ ότι θα συµβάλουν στο να βγούµε ταχύτερα από την κρίση. Το δύσκολο για εµάς είναι η εφαρµογή του PSI. Οι πιέσεις που δεχόµαστε από τις τράπεζες είναι τροµακτικές».

Ο κ. Γ. Ζαννιάς, εκ των βασικών διαπραγµατευτών της νέας συµφωνίας, σηµειώνει: «Ο κόσµος έχει καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Και έχουν δίκιο αφού κάθε φορά που επιστρέφαµε από τις Βρυξέλλες ακολουθούσε ένα πακέτο µέτρων». Αυτό που όλοι πρέπει να γνωρίζουν τώρα είναι ότι «αν οι βουλευτές, που επίσης οι περισσότεροι είναι θύµατα της κρίσης και σήµερα δεν µπορούν να κυκλοφορήσουν στα χωριά τους, δεν είχαν ψηφίσει το πολυνοµοσχέδιο, σήµερα θα ήµασταν εκτός ευρώ».

«Αυτό που επίσης πρέπει όλοι να γνωρίζουν είναι ότι δεν κινδυνεύουµε µε χρεοκοπία: ως το 2015 οι ανάγκες µας σε δανεισµό που προέρχεται κατά βάση από τους τόκους είναι καλυµµένες και ως το 2020 δεν θα έχουµε ανάγκη να βγούµε στις αγορές. Εχουµε ορίζοντα εξόδου από την κρίση, αλλά αυτό δεν µπόρεσε να το µεταδώσει κανείς γιατί δεν το πίστευε». Ο ίδιος προσδοκά ότι από τον Μάρτιο η πορεία της οικονοµίας θα αντιστραφεί και εξηγεί: «Θα πάρουµε τα χρήµατα της νέας σύµβασης, αυτόµατα θα εξοφλήσουµε 8 δισ. ευρώ υποχρεώσεις του ∆ηµοσίου στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την ενίσχυση της ρευστότητας. Αυτό είναι το σχέδιο για να γυρίσει η οικονοµία».

Υπό ασφυκτικό έλεγχο

Το σχέδιο αυτό εξελίσσεται παράλληλα µε την αυστηρή εποπτεία των Ευρωπαίων και του ∆ΝΤ. Ηδη στην Αθήνα έχουν εγκατασταθεί δύο οµάδες συµβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ που παρακολουθούν την εξέλιξη του προ ϋπολογισµού και της task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον Γερµανό Χορστ Ράιχενµπαχ, ο οποίος αξιοποίησε ήδη έλληνες τεχνοκράτεςσυµβούλους σε κοινοτικά προγράµµατα προκειµένου να πληροφορηθεί την κατάσταση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στην οµάδα των ελεγκτών των δηµοσίων οικονοµικών επικεφαλής είναι ο Ινδός Πόκαρ Κεµάνι, στέλεχος του ∆ΝΤ, ο οποίος παρακολουθεί οnline από την Ουάσιγκτον την εκτέλεση του προϋπολογισµού και στέλνει –πάντα ηλεκτρονικά – οδηγίες για την τήρηση του µητρώου δεσµεύσεων και την παρακολούθηση µέσω µηχανογραφικού συστήµατος της εκτέλεσης όλων των κονδυλίων του προϋπολογισµού. Στο τελευταίο έγγραφο που έστειλε ο κ. Κεµάνι ανησυχεί για την ορθή συµπλήρωση των στοιχείων του µηχανογραφικού συστήµατος από την πλευρά τόσο των υπουργείων όσο και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, των νοσοκοµείων και των ασφαλιστικών ταµείων και ζητεί να πληροφορηθεί αν οι υπηρεσίες φροντίζουν να βεβαιωθούν για την ύπαρξη κονδυλίων πριν από την υπογραφή συµβολαίων και τη σύναψη παραγγελιών για προϊόντα και υπηρεσίες.

Τα «έργα-σημαίες»

Στο ουσιαστικό µέρος αντιµετώπισης της ύφεσης «κλειδί» θα αποτελέσουν τα «έργα-σηµαίες» που αποφασίστηκε να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και η πορεία τους να παρακολουθείται µήνα µε τον µήνα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης συνέταξε τον επικαιροποιηµένο κατάλογο των έργων προτεραιότητας της Ελλάδας που συγχρηµατοδοτούνται από την ΕΕ, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, εξέλιξη που καλωσόρισε ο επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΝΕΛ

* Η εκταμίευση της έκτης δόσης που ενέκρινε το Eurogroup (6 δισ. ευρώ από την ΕΕ) θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου.

* Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα στείλει εκ μέρους του Eurogroup απαντητική επιστολή στους έλληνες αρχηγούς η οποία θα συνιστά και ένα είδος ερμηνείας των επιστολών που έχουν σταλεί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του uni0394ΝΤ ώστε να είναι καθαρό ότι η δέσμευση της Ελλάδας αφορά και το τρέχον πρόγραμμα και το νέο πρόγραμμα, και την τρέχουσα περίοδο αλλά και την περίοδο μετά τις επόμενες εκλογές.

* Η απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ που αναμένεται αύριο, Δευτέρα, θα απελευθερώσει την καταβολή της δόσης 2 δισ. ευρώ.

* Η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα στις 12 uni0394εκεμβρίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της 8ης-9ης Δεκεμβρίου.

* Το Eurogroup πιέζει να κινηθούν οι διαδικασίες όσο γίνεται ταχύτερα και για το νέο δανειακό πρόγραμμα συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της βοήθειας των 30 δισ. ευρώ για το PSI).

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.