Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου «άναψαν» οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Με καθυστέρηση σχεδόν τριών μηνών η Αθήνα θα λάβει αρχές Δεκεμβρίου τα 8 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, τα οποία θα κατευθύνει στην αποπληρωμή κρατικών ομολόγων που λήγουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, αλλά και στην πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο.

Κατά τις πληροφορίες, για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα δώρα των Χριστουγέννων στο Δημόσιο θα απαιτηθούν περί τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ 6,3 δισ. ευρώ θα απορροφήσουν οι λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων.

Στο Eurogroup εξετάστηκαν και το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τις τράπεζες για το πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε το Eurogroup για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011 και για τις βασικές προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Την ενημέρωση του Ελληνα υπουργού παρακολούθησαν οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι στις 12 Δεκεμβρίου έρχονται στην Ελλάδα για να συζητήσουν τους όρους που θα προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2012, και εφόσον όλα πάνε καλά, η χώρα θα καταφέρει να βάλει στα ταμεία της την επόμενη μεγάλη δόση των 80 δισ. ευρώ, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των τραπεζών (επανακεφαλαιοποίηση), τη χρηματοδότηση του PSI και την κάλυψη των δανειακών αναγκών.

Η συγκεκριμένη δόση είναι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ενίσχυσης της χώρας, που εγκρίθηκε στις 26 Οκτωβρίου και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή, όπως έχουν δεσμευτεί τα μετέχοντα στην κυβέρνηση κόμματα, στις αρχές Ιανουαρίου του 2012.

Στην ενίσχυση των τραπεζών θα πάνε 30 δισ. ευρώ και θα «ανταλλαγούν» με συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών που θα ενισχυθούν. Αλλα 30 δισ. θα πάνε προκειμένου να συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (PSI). Για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας θα απαιτηθούν περί τα 20 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να εκταμιευθούν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η προαναφερόμενη γεωγραφία είναι αυτή που θεωρητικά περιγράφει τον χρονικό διάδρομο έως τις ερχόμενες εκλογές. Αυτές αρχικά είχε συμφωνηθεί να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά τώρα φαίνεται να πηγαίνουν σε βάθος χρόνου.

Την άνοιξη του 2012 επίσης θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε και τις πρώτες κρατικοποιήσεις τραπεζών, οι οποίες θα είναι αποτέλεσμα των ενισχύσεων που θα πάρουν στα πιστωτικά ιδρύματα. Η διαδικασία αυτή (επανακεφαλαιοποίηση) αναμένεται να συνδυαστεί και με την εκπλήρωση διάφορων φορολογικών υποχρεώσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μ. Χριστοδούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.