Με αφορμή τις καθημερινές διαμαρτυρίες εργολάβων, επαγγελματιών, αλλά και πολιτών στο γραφείο του Βουλευτή για το γεγονός ότι ο βουλευτής δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία της Οικονομικής Επιτρόπου, ο Βουλευτής του Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας ανακοινώνει τα εξής:

1. Oι κατά τόπους Οικονομικοί Επίτροποι είναι Όργανα του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους, μιας Ανεξάρτητης Ανώτατης Δικαστικής Αρχής, με αποστολή τον έλεγχο της νομιμότητας των οικονομικών πράξεων των φορέων του δημόσιου τομέα.

2. Οι Επίτροποι δεν διορίζονται ούτε παύονται και δεν τιμωρούνται ούτε ελέγχονται από τους Βουλευτές ή τους Υπουργούς. Αντιθέτως οι Επίτροποι μπορούν και οφείλουν να ελέγχουν τη νομιμότητα των αποφάσεων και των πράξεων κάθε φορέα που διαχειρίζεται δημόσιους πόρους, συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων των υπουργών, το δε Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων πριν την ψήφισή τους από τη Βουλή.

3. Οι οικονομικές υπηρεσίες των φορέων του δημόσιου τομέα γνωρίζουν πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους μια δαπάνη τους δεν είναι σύννομη και δεν εγκρίνεται από τον Επίτροπο. Και οφείλουν να λένε την αλήθεια σε αυτούς με τους οποίους συναλλάσσονται και όχι να τους στέλνουν στα γραφεία των Βουλευτών, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Βουλευτές είναι οι τελευταίοι που θα ζητήσουν από κάποιον να μη εφαρμόζει τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν στη Βουλή.

4. Όποιος φορέας του δημόσιου τομέα θεωρεί ότι η Επίτροπος δεν εφαρμόζει σωστά το νόμο, μπορεί να προσφύγει στον Εισαγγελέα ή ακόμη να αποστείλει τεκμηριωμένη αναφορά στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μπορούν επίσης οι φορείς να απευθυνθούν στους Βουλευτές, αν κρίνουν ότι πρέπει να αλλάξει κάποια νομοθετική διάταξη. Το μόνο που δεν δικαιούνται να κάνουν, είναι να προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους λάθη, τις παραλείψεις ή τυχόν παράνομες ενέργειες αποδίδοντας ανύπαρκτες ευθύνες σε βάρος της Επιτρόπου ή του Βουλευτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.