Οι Γερμανικές εφημερίδες διαπιστώνουν απομόνωση του Βερολίνου στην ΕΕ

Ευρωζώνη: ο Τύπος κάνει λόγο για οικονομικό Αρμαγεδδώνα

Με πρόδηλη ανησυχία και μαύρες σκέψεις για το μέλλον υποδέχθηκαν οι αναλυτές των ξένων μέσων ενημέρωσης την προχθεσινή επιβεβαίωση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένες οι πολιτικές ηγεσίες της ευρωζώνης, που αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική υπέρβασης της κρίσης με αποτέλεσμα να απειλείται η μακροημέρευση κι αυτού ακόμη του ευρώ. Παρατηρώντας τις πρωτοφανείς επιθέσεις των αγορών κατά των ευρωπαϊκών ομολόγων και του ευρώ, οι αναλυτές των ΜΜΕ διαπιστώνουν ότι έχουν πλέον ενεργοποιηθεί οι αυτοματισμοί που επιταχύνουν την περιδίνιση ολόκληρης της Ευρώπης προς το βυθό.

«Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων δείχνουν έναν επερχόμενο Αρμαγεδδώνα», αναφέρει το Bloomberg, ενώ οι Financial Times παρατηρούν ότι «το ευρώ βυθίζεται καθώς γίνεται φανερό ότι η ΕΚΤ δεν δέχεται πιέσεις για να παρέμβει στις αγορές». Οι New York Times παρατηρούν ότι «η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της για την έκδοση κοινού ομολόγου από τις χώρες της ευρωζώνης και για μια διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να δοθούν γρήγορες απαντήσεις στην κρίση χρέους».
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «οι ηγέτες των τριών μεγαλυτέρων οικονομιών της ευρωζώνης συμφώνησαν να προωθήσουν την στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία και ολοκλήρωση» και προσθέτει ότι «το μεγαλύτερο ερώτημα δεν είναι αν μόνο αν κάποια από τις 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει αλλά αν η ευρωζώνη στο σύνολό της θα διατηρήσει τη σημερινή μορφή της».

Η Guardian αναφερόμενη στην χθεσινή τριμερή συνάντηση της Μέρκελ με το Νικολά Σαρκοζί και το Μάριο Μόντι στο Στρασβούργο διαπιστώνει ότι «η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία διαψεύδουν τις ελπίδες της αγοράς για παρέμβαση της ΕΚΤ». Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι «η Μέρκελ αποκλείει διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αντιπροτείνει αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ για να προωθηθεί η οικονομική σύγκλιση». Η Guardian υπογραμμίζει, τέλος, ότι για πρώτη φορά εδώ και μια τριετία το κόστος δανεισμού της Γερμανίας ξεπέρασε αυτό της Βρετανίας (η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έφθασε χθες στο 2,26%, ενώ του αντίστοιχης διάρκειας βρετανικού κυμάνθηκε στο 2,18%).

Το πρακτορείο Reuters, τέλος, αναφέρει ότι «η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν την Πέμπτη να σταματήσουν τους δημόσιους διαπληκτισμούς για το αν θα πρέπει η Ευρωτράπεζα να πράξει περισσότερα για τη διάσωση της ευρωζώνης από την επιδεινούμενη κρίση χρέους».

Ο γαλλικός τύπος εμφανίζεται σήμερα σκληρός στις διατυπώσεις του. «Το Βερολίνο, διακεκριμένος τενόρος εδώ και χρόνια της οικονομικής αρετής και πειθαρχίας, δεν βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο των επιπτώσεων από την κρίση της ευρωζώνης», γράφει ο Monde αναφερόμενος κυρίως στο σφυροκόπημα που υφίσταται η γερμανική αγορά ομολόγων εξ αιτίας του φιάσκου της έκδοσης 10ετών ομολόγων που επιχείρησε την Πέμπτη η κυβέρνηση Μέρκελ.
«Αν και το γαλλογερμανικό τετ-α-τετ διευρύνθηκε με τη συμμετοχή και της Ιταλίας, η Γερμανία εξακολουθεί να καθορίζει και τον τρόπο και τον χρόνο για την έξοδο από την κρίση», διαπιστώνει η οικονομική Les Echos, ενώ η Liberation διαπιστώνει ότι «στο Στρασβούργο η Ενωση εξελίχθηκε σε φάρσα». Αίσθηση προκαλεί η αισιοδοξία του Figaro, που θεωρεί ότι «το Βερολίνο αρχίζει να σκέπτεται τα ευρωομόλογα», καθώς ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Βερολίνο Πατρίκ Σεν-Πολ διαπιστώνει ότι «το μέτωπο της κατηγορηματικής άρνησης της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγων αρχίζει κάπως να κάμπτεται».

Αίσθηση προκαλεί (σ’ εμάς τους «τρίτους») και η απάντηση που είχαν δώσει το πρωί 15.723 αναγνώστες του Figaro στο σημερινό ερώτημα της εφημερίδας που είναι «πιστεύετε ότι η Γερμανία έχει σήμερα υπερβολική εξουσία στην Ευρώπη;». Μόνο το 52,18% των (κατά κανόνα Γάλλων) αναγνωστών απάντησε «ναι». Το 47,82% απάντησε αρνητικά στο ερώτημα, πράγμα που υποδηλώνει ότι οι Γάλλοι εξακολουθούν να έχουν «μια κάποια ιδέα» (une certaine idee όπως θα έλεγαν) για την επιρροή της πατρίδας και του προέδρου τους στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα (σίγουρα και τα διεθνή).

Συνειδητοποιημένοι Γερμανοί

Αν οι Γάλλοι στο σύνολό τους παραμένουν δέσμιοι του μεγαλοϊδεατισμού τους και ο γαλλικός τύπος επιχαίρει, έστω και συγκεκαλυμμένα, για τις περιπέτειες της Γερμανίας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, στη Γερμανία οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν τον έντονο σκεπτικισμό τους για την στάση που κρατά η κυβέρνηση Μέρκελ στη σοβούσα κρίση. Και ο σκεπτικισμός αυτός είναι θετικός στο μέτρο που επηρεάζει και τη γερμανική κοινή γνώμη και την πολιτική ηγεσία, ως έναν βαθμό. Μιλάμε βεβαίως για τις σοβαρές εφημερίδες και όχι για ταμπλόιντ φυλλάδες.
Η Sueddeutsche Zeitung, λοιπόν, μεγάλη εφημερίδα του Μονάχου και εν γένει του πλούσιου (για την ακρίβεια συγκριτικά πλουσιότερου) γερμανικού Νότου, γράφει χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη διασώζει και διασώζει και διασώζει, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα δεν είναι πλέον επαρκή… Η κρίση έχει φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης… Εχει πέσει η ζήτηση ακόμα και για τα γερμανικά ομόλογα».

Η Frankfurter Allgemeine, η εφημερίδα της οικονομικής πρωτεύουσας της Γερμανίας και ολόκληρης της ευρωζώνης (στη Φραγκφούρτη εδρεύει άλλωστε και η Ευρωτράπεζα ως γνωστόν), αναφέρεται στην «ολοένα και πιο δύσκολη σχέση» της Μέρκελ με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Η πρόταση του Μπαρόζο για την εισαγωγή του ευρωομολόγου αποκαλύπτει ρήξη του με τη Μέρκελ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ουδείς θα φανταζόταν πριν από επτά χρόνια», αναφέρει η εφημερίδα ρίχνοντας ένα οδυνηρό «καρφί» στη γερμανίδα καγκελάριο προσωπικά, διότι όταν κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine για επτά χρόνια αναφέρεται στις σχέσεις της Γερμανίας με τις Βρυξέλλες και τους εταίρους της προ του 2005, που αναρριχήθηκε στην καγκελαρία η Μέρκελ.

Η Handelsblatt, τέλος, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις εξελίξεις στις αγορές. «Οι επενδυτές φοβούνται μια δίνη που θα παρασύρει τους πάντες… Αναρωτιούνται για πόσο καιρό ακόμη η γερμανική οικονομία μπορεί να αντέξει το κακό αυτό περιβάλλον», γράφει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα, που θεωρεί ότι «η κρίση χρέους έχει δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο με αβέβαιη έκβαση για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τον Dax», το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης δηλαδή.

Οντως, ο Dax άνοιξε πτωτικά και σήμερα, αν και οι απώλειές του είναι σχετικά συγκρατημένες (έπειτα από περίπου 50 λεπτά συναλλαγών υποχωρούσε κατά 0,30%). Οι απώλειες που καταγράφει, ωστόσο, ο δείκτης από την αρχή του έτους φθάνουν το 21,73%. Ακόμη μεγαλύτερες (25,05%) είναι οι απώλειες που καταγράφει το 2011 ο CAC-40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού, ο οοποίος σήμερα υποχωρεί μόνο κατά 0,17%. Αντίθετα, ο FTSE-100 του Λονδίνου, που σήμερα το πρωί έχανε 0,50%, από την αρχή του έτους έχει πέσει «μόνο» 13,52%.

Στο ευρώ οι πιέσεις είναι και σήμερα ασφυκτικές. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε το πρωί στα 1,3265 δολάρια από τα 1,3347 δολάρια, στα οποία βρισκόταν η ισοτιμία χθες τα μεσάνυχτα.

 

Αλέξανδρος Καψύλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.