Στο διαδίκτυο τα ονόματα χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου

Προθεσμία 10 ημερών δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 6.700 φυσικά πρόσωπα που οφείλουν στο δημόσιο αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να σπεύσουν στις εφορίες και να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Διαφορετικά θα δοθούν τα ονόματά τους στη δημοσιότητα. Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι οφείλουν στο κράτος ποσά άνω των 150.000 ευρώ και αυτά έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Η προθεσμία που δίνει το υπουργείο Οικονομικών είναι έως την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν είναι απλή: θα πρέπει, προκειμένου να μην δημοσιοποιηθούν στο διαδίκτυο τα ονόματά τους, να προσέλθουν στην εφορία που ανήκουν και να καταβάλουν ή να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους. Η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συμπεριληφθούν στη σχετική λίστα των οφειλετών φυσικών προσώπων που θα δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον ν. 3943/2011 (άρθ. 9, § 1&2, ΦΕΚ 66 ΑΆ) και την Υ.Α. 1185/2011.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η δημοσίευση των προαναφερθέντων στοιχείων επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη συλλογή των εσόδων και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ της φορολογικής Αρχής και των φορολογουμένων μέσω της προώθησης της διαφάνειας.

Αξίζει να τονιστεί στον πρόσφατο πολυνομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε διάταξη με την οποία ξεπεράστηκε ο σκόπελος της δημοσιοποίησης ή μη των στοιχείων φορολογουμένων που έχουν οφειλές στο κράτος μετά και την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ειδικότερα, αναφέρεται στη διάταξη του τελευταίου φορολογικού νόμου ότι «ειδικά όταν πρόκειται για αρχεία που τελούν υπό την επεξεργασία του Υπουργείου Οικονομικών ή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αφορούν τη μη εκπλήρωση υποχρεώσεων σε σχέση με φόρους, τέλη, δασμούς και ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον το αρχείο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος και σε αυτό περιέχονται δεδομένα για περισσότερα από χίλια (1.000) φυσικά πρόσωπα, η ενημέρωση των υποκειμένων των δεδομένων, κατά την παράγραφο 3, μπορεί να γίνεται με δημόσιες ανακοινώσεις κοινής λήψης μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του διαδικτύου στις οποίες καλούνται τα υποκείμενα των δεδομένων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός προθεσμίας που τάσσεται με την πρόσκληση η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των οκτώ (8) ημερών από τη δημόσια ανακοίνωση».

Ντίνος Σιωμόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.