Νέα μείωση μισθών (από 50 έως 200 ευρώ) και συντάξεων για περισσότερους από 100.000 εργαζομένους έρχεται τις ερχόμενες ημέρες μέσω της ανακοίνωσης της νέας λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ)

Οι περικοπές στα επαγγέλματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοί τους να παίρνουν ένσημα ΒΑΕ είναι δραματικές και αναμένεται να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Η σχετική λίστα βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη από τα τέλη Αυγούστου, όταν ολοκλήρωσε τις εργασίες της η αρμόδια επιτροπή, συντάσσοντας και σχετικό πόρισμα. Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης προς την τρόικα ότι η ανακοίνωση της νέας, πετσοκομμένης λίστας ΒΑΕ θα γινόταν το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου, εντούτοις δύο μήνες μετά αυτό δεν έχει γίνει, προκαλώντας ενόχληση στους δανειστές της χώρας.

Οπως όμως όλα δείχνουν, η λίστα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις αμέσως προσεχείς ημέρες, καθώς είναι μέσα στις δεσμεύσεις του κ. Κουτρουμάνη στον νέο πολιτικό του προϊστάμενο, στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Με δεδομένο ότι η αυξημένη ανεργία έχει αφαιρέσει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους από τη λίστα ΒΑΕ (π.χ. από επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή), ο συνολικός αριθμός τους δεν ξεπερνάει τους 510.000. Για να τηρηθεί η δέσμευση του υπουργείου Εργασίας προς την τρόικα ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που θα υπάγονται στη νέα βελτιωμένη λίστα ΒΑΕ δεν θα ξεπερνάει το 10% του συνόλου των απασχολουμένων στην επικράτεια, θα πρέπει η νέα λίστα να μην υπερβαίνει τους 400.000 εργαζόμενους.

Με αυτή την προϋπόθεση, «κόβονται» από τη νέα λίστα επαγγέλματα όπως είναι οι ζαχαροπλάστες, οι ψήστες, οι μάγειρες και το προσωπικό κουζίνας σε εστιατόρια, οι διοικητικοί υπάλληλοι στη βιομηχανία (περίπου 60.000), στα διυλιστήρια και στην ιχθυόσκαλα, οι καμαριέρες και οι σερβιτόροι. Προστίθενται κλάδοι εργαζομένων όπως οι εναερίτες, οι υπογείως εργαζόμενοι τεχνικοί στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες, οι οδηγοί στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές σταθερής και ημισταθερής τροχιάς και οι νοσηλευτές.

Οσοι μείνουν εκτός λίστας θα υποστούν μείωση μισθού από 50 ευρώ έως 200 ευρώ, λόγω της απώλειας του αντίστοιχου επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίσης θα αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια και πλέον θα βγαίνουν με πλήρη σύνταξη στα 60 έτη και όχι στα 55, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, και με μειωμένη σύνταξη στα 58 έτη και όχι στα 53. Εξαιρούνται μόνο όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλαδή συμπληρώνουν 4.500 ένσημα, από τα οποία τα 3.600 ένσημα είναι ΒΑΕ, έως το 31/12/2014. Αντίστοιχα, όσοι χάσουν το μπόνους των ΒΑΕ θα υποστούν μείωση στις συντάξεις τους έως 20%.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.