Οι εφημερίδες και οι ιστότοποι νόμιμα δημοσιεύουν διαφημίσεις και διαφημιστικά μηνύματα για στοιχήματα σε αθλητικά γεγονότα που παρέχουν μέσω Internet αλλοδαπές εταιρείες, κρίθηκε, με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που εξέδωσε το Πρωτοδικείου Αθηνών!

Ειδικότερα, πέντε πράκτορες του ΟΠΑΠ, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, στράφηκαν κατά της εταιρείας που εκδίδει την αθλητική εφημερίδα «Sportday» και έχει τον ιστότοπο «sday.gr», υποστηρίζοντας ότι «η άσκηση από οποιονδήποτε ημεδαπό ή αλλοδαπό, πλην του ΟΠΑΠ, επιχειρηματικής δραστηριότητας, συνισταμένης στη διενέργεια εντός της ελληνικής επικράτειας στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ως και η διαφήμιση τέτοιων στοιχημάτων μέσω διαδικτύου, είναι παράνομη».

Ακόμη, οι πράκτορες υποστήριξαν ότι τόσο η επίμαχη εφημερίδα, όσο και ο ιστότοπος που έχει καταχωρούν μεγάλο αριθμό διαφημίσεων για στοιχήματα σε αθλητικά και άλλα γεγονότα που παράνομα διοργανώνουν και παρέχουν μέσω του διαδικτύου στους Έλληνες πολίτες αλλοδαπές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.

Το αίτημά μας από τη Δικαιοσύνη ήταν να απαγορευθεί η καταχώρηση των διαφημίσεων αλλοδαπών εταιρειών στην επίμαχη εφημερίδα, ενώ παρέμβαση υπέρ των πρακτόρων πραγματοποίησαν ο ΟΠΑΠ καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ.

Το Πρωτοδικείο υπογραμμίζει ότι με το Ν. 4002/2011 ρυθμίζονται θέματα διεξαγωγής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων και προσθέτει ότι η διεξαγωγή στην Ελλάδα τυχερών παιγνίων μέσω Internet ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του δημοσίου που την ασκεί μέσω ειδικά αδειοδοτημένων παροχών.

Στη συνέχεια στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση του Ν. 4002/2011, οι εταιρείες στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου που νόμιμα λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες μέχρι τη χορήγηση των προβλεπόμενων αδειών. Η νομοθετική αυτή πρόβλεψη δεν θίγει την αποκλειστική δικαιοδοσία του δημοσίου, προσθέτει το δικαστήριο.

Σε άλλο σημείο της απόφασης του Πρωτοδικείου, υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, «ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων μέσω του διαδικτύου, νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, οι οποίες κατέχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής τέτοιων υπηρεσιών, όπως είναι η εταιρεία της Sportday, να συνεχίζουν την παροχή τέτοιων υπηρεσιών κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης».

Κατόπιν αυτών στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι «σε κάθε όμως περίπτωση η διεξαγωγή τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων μέσω διαδικτύου ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του ελληνικού δημοσίου και πρόκειται να ασκηθεί μέσω ειδικά αδειοδοτημένων παρόχων και δεν έχει παραχωρηθεί στην ΟΠΑΠ ΑΕ, όπως οι πράκτορες αβάσιμα ισχυρίζονται».

Εξάλλου, σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ «ουδέποτε είχε το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής των διαδικτυακών παιγνίων και στοιχημάτων».

Το Πρωτοδικείο απέρριψε ως μη νόμιμη την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των πέντε πρακτόρων του ΟΠΑΠ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.