Τη νέα στρατηγική της επιχειρεί να χαράξει η Νέα Δημοκρατία, μια και από χθες τίποτε δεν είναι ίδιο, τίποτε δεν είναι όπως παλιά. Η μπίλια έκατσε τελικά στον τραπεζίτη του Σημίτη, Λουκά Παπαδήμο, και πλέον η Ν.Δ. έχει να διαχειριστεί τόσο το εσωτερικό μέτωπο όσο και το εξωτερικό, καθώς το κόμμα οφείλει να προετοιμαστεί για τις εκλογές.

Τα απανωτά crash tests που έχει μπροστά της η Κοινοβουλευτική Ομάδα με αφορμή τις ψηφοφορίες είναι ο ένας πόλος των πονοκεφάλων της Κεντροδεξιάς. Ο δεύτερος αφορά τη βάση του κόμματος, που πρέπει να πειστεί ότι οι κινήσεις που έγιναν ήταν οι ενδεδειγμένες. Και τα δύο βέβαια θέλουν πολλή δουλειά και συντονισμό ώστε να μη γυρίσει μπούμερανγκ η ανατροπή του κ. Παπανδρέου. «Δεν μας ταιριάζουν οι μαύρες πλερέζες» υποστήριζε κεντρικό πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον κ. Σαμαρά.

Ηδη στη Ν.Δ. «επιστρατεύουν» τα στελέχη του κόμματος που θα αρχίσουν να πυκνώνουν τις εμφανίσεις τους στα τηλεοπτικά κανάλια, καθώς εκτιμούν στη Συγγρού ότι εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη και παράλληλα να δοθούν επιχειρήματα στους απλούς πολίτες που στηρίζουν την Κεντροδεξιά και πρέπει να βγουν στην πιο δύσκολη αναμέτρηση που δίνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, στα καφενεία και στις γειτονιές. Παράλληλα εκτιμούν ότι τουλάχιστον παίρνουν βαθιά ανάσα στις σχέσεις τους με τα «αδελφά» κόμματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που τον τελευταίο καιρό πέρασαν διά πυρός και σιδήρου.

Συμπυκνώνοντας επιγραμματικά τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα από τον σχηματισμό κυβέρνησης, στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος επικεντρώνουν στα παρακάτω σημεία:

1. Οτι μόλις μέσα σε δύο χρόνια η κυβέρνηση Παπανδρέου έγινε πλέον παρένθεση στα πολιτικά πράγματα.
2. Οτι δεν πέρασε κανένας όρος από όσους ανακοίνωσε το προηγούμενο βράδυ το ΠΑΣΟΚ ότι έβαζε ο κ. Παπαδήμος· ιδιαίτερα το σημείο εκείνο περί υπογραφής των συμφωνιών, ένα μήνυμα που πήραν και οι ξένοι ηγέτες που κατέβασαν τους τόνους.
3. Οτι πλέον μπορεί να αποδεσμευτεί η έκτη δόση.
4. Οτι ξεκαθάρισε το πλαίσιο και θα πάμε σε εκλογές μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί (19 Φεβρουαρίου).

Στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν ότι η συμμετοχή στη μεταβατική κυβέρνηση δεν σημαίνει αυτόματα δίνεται συγχωροχάρτι στην εγκληματική πολιτική του κ. Παπανδρέου και στους συνενόχους της ούτε και ότι η Ν.Δ. αναθεωρεί την κεντρική επιλογή της περί επαναδιαπραγμάτευσης. Το αντίθετο, υποστηρίζουν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αυτή η διαδρομή των τριών μηνών θα δώσει την ευκαιρία στο κόμμα της Ν.Δ. να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος εταίρος.

Τέλος στη Συγγρού περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων, που θα είναι ενδεικτικές για το πώς υποδέχτηκαν οι πολίτες τις κινήσεις της Ν.Δ.

Νίκος Ελευθερόγλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.