Σ’ έναν αγώνα διαφήμιση του μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στις λεπτομέρειες 78-76 στην παράταση από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ, για την 4η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Αυτή ήταν η πρώτη ήττα της ομάδας του Ομπράντοβιτς στη διοργάνωση φέτος, ενώ η ρωσική ομάδα με αντεπίθεση στο τέλος έθεσε τις βάσεις για την κατάληψη της πρώτη θέση του 2ου ομίλου, παραμένοντας αήττητη.

Οι πρωταθλητές Ευρωλίγκας είχαν οικοδομήσει διαφορά 6 πόντων, 3 λεπτά πριν τη λήξη. Η ΤΣΣΚΑ δεν παραιτήθηκε και παρά τα 71-66 με 2/2 βολές του Διαμαντίδη, μείωσε 71-69 με τρίποντο του Σβεντ και ισοφάρισε 71-71 δια χειρός Κρστιτς. Μπατίστ και Βουγιούκας ήταν άστοχοι στην τελευταία επίθεση 6 δευτερολέπτων με τον Αντρέι Κιριλένκο που άρχισε να προσφέρει στο β΄ μέρος στην ομάδα του να μαζεύει το αμυντικό ριμπάουντ και ο αγώνας να οδηγείται σε παράταση.

Η ομάδα του Καζλάουσκας ήταν πιο αποτελεσματική στο έξτρα πεντάλεπτο (έξω με 5 φάουλ ο Διαμαντίδης στην παράταση) και όταν ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Ραμούνας Σισκάουσκας ευστόχησε σε τρίποντο, 75-78 (είχε προηγηθεί τρίποντο του Καϊμακόγλου), η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των φιλοξενούμενων. Ο Καλάθης ευστόχησε σε μία βολή, αστόχησε στη δεύτερη, αλλά κανείς συμπαίκτης του δεν μάζεψε το ριμπάουντ. Μεγάλος άτυχο πάντως ήταν ο Κώστας Τσαρτσαρής που τραυματίστηκε στο γόνατο στο πρώτο δεκάλεπτο και διακομίστηκε σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία.

Τα δεκάλεπτα: 22-19, 41-32, 57-54, 71-71 κ.α., 76-78 (παρ.)

Πολλές φορές άλλαξε… χέρια το προβάδισμα στο πρώτο δεκάλεπτο, με τους Ομπράντοβιτς, Καζλάουσκας να βρίσκουν τρόπο να αντιδρούν κάθε φορά που ο αντίπαλος έπαιρνε τα ηνία. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 7-3, αλλά Κριάπα, Σισκάουσκας και Κρστιτς απάντησαν με επιμέρους σκορ 2-11 για να ξεφύγει με +5, η ΤΣΣΚΑ, 9-14. Σ’ αυτό το σημείο, όμως ο Κώστας Τσαρτσαρής τραυματίστηκε, αφού αν και μείωσε για τον Παναθηναϊκό με λέι απ, μετά από επιθετικό ριμπάουντ, τραυματίστηκε στο γόνατο και αποχώρησε, μετά από μόλις 48 λεπτά στο παρκέ (στη συνέχεια μετέβη σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία). Ο Αντρέι Κιριλένκο πάντως δεν ξετύλιξε τις πτυχές του ταλέντου του στα 9.22 λεπτά συμμετοχής του στην πρώτη περίοδο, οι παίκτες του Ομπράντοβιτς κέρδιζαν φάουλ και είχαν 6/6 βολές με αποτέλεσμα να προσπεράσουν, 17-16. Ο Παναθηναϊκός έκλεισε προηγούμενος το πρώτο δεκάλεπτο, 22-19, χάρη σε τρίποντο απάντηση του Καϊμακόγλου σε αυτό τον Τζαμόν Γκόρντον που προηγήθηκε για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ.

Η ρωσική ομάδα ξεκίνησε με επιμέρους σκορ 2-7 τη 2η περίοδο, αλλά αν και προηγήθηκε 24-26 με νέο τρίποντο του Γκόρντον, στη συνέχεια δέχτηκε σερί 12-0 του Παναθηναϊκού. Ο Μάικ Μπατίστ είχε δώσει το έναυσμα με 2/2 βολές, ο Νικ Καλάθης πήρε το μήνυμα συνεχίζοντας με τρίποντο και μετά από λέι απ του Λόγκαν, οι «πράσινοι» ανέβαζαν το σκορ από τη γραμμή του φάουλ, μέχρι το 36-26. Με τον Κιριλένκο να αστοχεί σε ό,τι επιχειρούσε μέχρι το ημίχρονο και τις εύστοχες βολές 13 για τον Παναθηναϊκό, 3 για τους Ρώσους, ο Παναθηναϊκός πήγε με +9 στ’ αποδυτήρια στο ημίχρονο, 41-32, σκορ που διαμόρφωσε έξω από τα 6.75 ο Σάτο (πρώτος σκόρερ των «πρασίνων» στο ά μέρος με 7 πόντους.

Στο +9, 45-36 διατήρησε την ομάδα του Ομπράντοβιτς το νέο τρίποντο του Στίβεν Σμιθ, 45-36. Το επόμενο καλάθι δια χειρός Κιριλένκο ήταν το πρώτο του Ρώσου διεθνή ΝΒΑερ, μετά από 23 λεπτά παιχνιδιού. Η ΤΣΣΚΑ πήγε σε γρήγορες επιθέσεις και οι Καούν, Σισκάουσκας και Τεόντοσιτς απείλησαν την ελληνική ομάδα, 48-45, όμως μία ακόμη φορά οι Ρώσοι άφησαν αμαρκάριστο τον Κώστα Καϊμακόγλου έξω από τη γραμμή του τριπόντου, 51-45. Ο αγώνας έγινε ντέρμπι, με τον Αντρέι Κιριλένκο να έχει αφυπνιστεί, 53-52, με δικό του τρίποντο, για να λήξει η 3η περίοδος με κρίσιμο καλάθι του Γιασικεβίτσιους, 57-54. Τι κι αν ο Καϊμακόγλου έφτασε τους 10 πόντους, 59-54 και ο Λόγκαν ευστόχησε σε σουτ 3ων πόντων, 62-54, οι Ρώσοι δεν κατέθεταν τα όπλα. Βορόντσεβιτς και Κρστιτς απαντούσαν, 62-58.

Η συνέχεια ανήκε στον Παναθηναϊκό που 5 λεπτά πριν τη λήξη είχε οικοδομήσει διαφορά 9 πόντων, 67-58. Η «ομάδα του στρατού» δεν σταμάτησε να… πιστεύει ακόμη κι όταν οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 69-63, 3 λεπτά πριν το τέλος. Μία βολή του Κρστιτς, ένα κάρφωμα του Κιριλένκο και ένα τρίποντο του Σβεντ πάγωσαν τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, 71-69, με εναπομείναντα χρόνο 1.29. Παίρνοντας το 5ο φάουλ του Διαμαντίδη, ο Κρστιτς ισοφάρισε, 71-71, στα 52΄΄. Ο Κριάπα έκανε airball στην επόμενη φάση, αλλά στα 6΄΄ που απέμεναν για τον Παναθηναϊκό, ο Μπατίστ ήταν άστοχος, όπως και ο Βουγιούκας, για να μαζέψει το αμυντικό ριμπάουντ ο Κιριλένκο ικανοποιημένος που η ομάδα του θα είχε ένα έξτρα πεντάλεπτο. Το 5ο φάουλ του Κρστιτς, αφού πρώτα ο ίδιος «έγραψε» το 71-73 άφηνε ελπίδες στον Παναθηναϊκό που αποδείχτηκαν… φρούδες όμως. Ο Κριάπα έβαλε μπροστά την ΤΣΣΚΑ, 72-75 κι όταν ο Καϊμακόγλου σήκωσε όρθιους τους φιλάθλους στις κερκίδες με νέο τρίποντο, ο Σισκάουσκας «πλήγωσε» την πρώην ομάδα του με τον ίδιο τρόπο, 75-78 και 76-78 το τελικό με μία εύστοχη βολή του Νικ Καλάθη.

Διαιτητές: Λαμόνικα (Ιταλία), Μπολτάουζερ (Σλοβενία), Κιάρι (Ιταλία)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Μάριτς 4, Μπατίστ 9, Λόγκαν 5 (1), Σάτο 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 6, Βουγιούκας 4, Καλάθης 11 (1), Σμιθ 9 (2), Καϊμακόγλου 13 (3), Γιασικεβίτσιους 6

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 3 (1), Σισκάουσκας 14 (2), Κρστιτς 13, Κιριλένκο 9 (1), Βορόντσεβιτς 4, Σβεντ 10 (1), Καούν 6, Κριάπα 11, Πονκρασόφ, Γκόρντον 8 (2)

www.skai.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.