Αγωνία για τις αποφάσεις

Ο κ. Βενιζέλος θα αποσαφηνίσει πως ήδη έχει υπάρξει προεργασία για ολοκλήρωση των προκαταβολικών δράσεων στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα πριν τις 15 Δεκεμβρίου για την έκτη δόσηΤην ίδια ώρα που τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες λένε ότι μπορεί η απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου στήριξης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, να επιβεβαιωθεί ακόμα και την Τρίτη εφόσον στην Ελλάδα έχει σχηματισθεί η κυβέρνηση συνεργασίας, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει απόψε στους ομολόγους του, στο συμβούλιο Eurogroup, διαβεβαιώσεις και πολιτικές εγγυήσεις για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα στο επόμενο διάστημα.

Το Βερολίνο τονίζει προς την Αθήνα ότι πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα αφήνει ανοικτό το παράθυρο της εξόδου από το ευρώ.

Σε δηλώσεις τους, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Β. Σόιμπλε επιμένουν στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, όποια κυβέρνηση και να υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ ο Φ. Ρέσλερ τόνισε ότι «οι Έλληνες έχουν την επιλογή ή θα κάνουν μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωζώνης ή δεν θα κάνουν μεταρρυθμίσεις και θα φύγουν. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει».

Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα και για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, για την τήρηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, θα αποσαφηνίσει πως ήδη έχει υπάρξει προεργασία για ολοκλήρωση των προκαταβολικών δράσεων στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα πριν τις 15 Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Επίσης, θα δεσμευθεί πως η χώρα θα καταθέσει προς ψήφιση εντός των συνταγματικών προθεσμιών τον προϋπολογισμό 2012 (πριν τις 20 Νοεμβρίου), το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και θα κυρώσει και την νέα δανειακή σύμβαση.

Ελλάδα και Ιταλία θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αναμένεται να τους ασκηθούν πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων και παρεμβάσεων που έχουν ήδη δοθεί ως γενικές κατευθύνσεις και θα αποκρυσταλλωθούν και στις δύο χώρες από τα κλιμάκια της τρόικας στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει σις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα ζητήσουν πρόσθετες διασφαλίσεις θεσμικού και μη χαρακτήρα για την συμμετοχή τους στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, όπως η αυξημένη πολιτική δέσμευση των ελληνικών κομμάτων.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters ότι «υπάρχει μια ξεκάθαρη αίσθηση ότι πρέπει να επισπεύσουμε την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών (σ.σ. για τον EFSF), καθώς η νευρικότητα στις αγορές έχει αυξηθεί μετά το τελευταίο ελληνικό συμβάν και δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί μετά».

«Μετά την παρουσίαση του κ. Βενιζέλου, θα υπάρξει μια συζήτηση για το τι θα συμβεί με την επόμενη δόση της βοήθειας. Όσο παραμένει η αβεβαιότητα για την δέσμευση των ελληνικών αρχών, τα χρήματα δεν μπορούν να καταβληθούν», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Καθώς η καταβολή της δόσης έχει ήδη εγκριθεί από το Eurogroup (στις 21 Οκτωβρίου), απομένει στο Ecofin (Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) που συνεδριάζει την Τρίτη, να ανάψει με τη σειρά του το πράσινο φως για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ.

Από τα 8 δισ. ευρώ, τα 5,8 αναλογούν στην Ευρωζώνη και τα 2,2 στο ΔΝΤ.

Η εκταμίευση της 6ης δόσης εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, διότι θα πρέπει να αποφασίσει και το ΔΝΤ.

 

Newsroom ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.