Στα τέλη Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση

Τέλος η μιζέρια και οι κακές συνθήκες διαβίωσης για την αστυνομία, η οποία σε περίπου δύο εβδομάδες μετακομίζει στο νέο αστυνομικό μέγαρο Κοζάνης.
Η πιθανή ημερομηνία επίσημης παράδοσης του κτιρίου είναι η 15 Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται κάποια μετάθεση λίγων ημερών. Το βέβαιο είναι ότι την επόμενη της παράδοσης αρχίζει η μετακόμιση όλων των αστυνομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, όλες οι υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν μετακομίσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Τις προσεχείς ημέρες φτάνει στην Κοζάνη κλιμάκιο μηχανικών της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, προκειμένου να ελέγξει τις τελευταίες «πινελιές» που βάζει η κατασκευαστική εταιρία στο έργο. Εφ’ όσον διαπιστωθεί ότι όλα είναι εντάξει, τότε προχωρά η παράδοση και η μετακόμιση.

Υπενθυμίζεται ότι το κλιμάκιο των μηχανικών της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου είχε ξανάρθει για έλεγχο στις αρχές Αυγούστου. Τότε ο εργολάβος, επικαλούμενος δικαιολογημένα την μη ομαλή ροή χρηματοδότησης, είχε ζητήσει παράταση τριών μηνών για την παράδοση του αστυνομικού μεγάρου, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να παραδοθεί στις 11 Σεπτεμβρίου. Ικανοποιήθηκε εν μέρει το αίτημα της αναδόχου εταιρίας, στην οποία δόθηκε παράταση δύο μηνών. Με βάση το δίμηνο, αναμένεται η παράδοση στις 15 Νοεμβρίου.
Στο μεταξύ, οι αστυνομικές υπηρεσίες είναι ήδη έτοιμες για τη μετακόμιση. «Ξεσκαρτάρουν» ότι δεν χρειάζεται και περιμένουν το «σήμα» για τη μεταφορά επίπλων, αρχείων, οπλισμού κ.λ.π. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης Στέγιος Μπαντόλας, που είναι και μέλος της Επιτροπής Παραλαβής του κτιρίου, μετεγκατάσταση όλων των αστυνομικών υπηρεσιών είναι υπόθεση μιας εβδομάδας».

Σύμφωνα με τη χωροταξική κατανομή που έγινε στο νέο κτίριο, η κάθε υπηρεσία γνωρίζει που ακριβώς θα πάει. Ειδικότερα: στο ισόγειο θα στεγαστούν Αστυνομικό Τμήμα, Τροχαία και Τμήμα Μεταγωγών. Στον πρώτο όροφο η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας. Στο δεύτερο όροφο το Τμήμα Ασφάλειας και η Υπηρεσία Διαβατηρίων. Στον ίδιο όροφο έχουν χωροθετηθεί η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και η Λέσχη με το κυλικείο. Στο υπόγειο λειτουργεί γκαράζ, σκοπευτήριο και γυμναστήριο. Το γκαράζ του υπογείου μαζί με το υπέργειο – υπαίθριο γκαράζ είναι συνολικής δυναμικότητας 56 θέσεων αυτοκινήτων.

Το πρόβλημα με το πάρκινγκ των πολιτών παραμένει και είναι μάλιστα πολύ οξύ, αφού δεν μπορεί κανείς να αφήσει το αυτοκίνητο στον κεντρικό δρόμο μπροστά στο αστυνομικό μέγαρο για να πάει σε μια αστυνομική υπηρεσία. Η υπόσχεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, ότι θα εξέταζε το θέμα της παραχώρησης μέρους του απέναντι στρατοπέδου που δεν χρησιμοποιείται, έμεινε απλώς μια υπόσχεση.

Το σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο που θα στεγάσει όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού, καθώς και την γενική αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, θα δώσει λύση στα λειτουργικά προβλήματα των υπηρεσιών, ενώ θα απαλλάξει το δημόσιο από ενοίκια 13.000 ευρώ που δαπανώνται μηνιαίως μόνο για την πόλη της Κοζάνης. Να σημειωθεί ότι το αστυνομικό προσωπικό που θα στεγάζεται και θα εργάζεται στο νέο αστυνομικό μέγαρο αριθμεί περίπου 230 άτομα. Όλοι αυτοί μέχρι τώρα εργάζονταν σε κτήρια – κλουβιά, ενώ παράλληλα δεινοπαθούσαν και οι πολίτες που επισκέπτονταν τις αστυνομικές υπηρεσίες για υποθέσεις τους.

Το νέο κτίριο με τους άνετους χώρους θα αποσυμφορήσει την κατάσταση, θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του αστυνομικού μεγάρου Κοζάνης ανήλθε στα 11 εκ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε με δανειακή σύμβαση από Τράπεζα. Τη σύμβαση σύναψε η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, η οποία είναι η επιβλέπουσα του έργου.

Να σημειωθεί ότι το αστυνομικό μέγαρο Κοζάνης κτίστηκε σε οικόπεδο έξι στρεμμάτων που παραχωρήθηκε το 1998. Από τότε το θέμα έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και τελικώς το έργο δημοπρατήθηκε το 2006. Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε τον Ιανουάριο του 2009. Το εμβαδόν του διώροφου κτίσματος με υπόγειο ανέρχεται στα 5.000 τ.μ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.