Η επαγγελματική αποκατάσταση, η οικονομική ασφάλεια και η σταθερότητα, αποτελούν πλέον τα βασικά κριτήρια επιλογής επαγγέλματος για τους νέους

Όσοι δεν κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο της εισαγωγής τους σε ένα ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, στρέφονται στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (δημόσια ή ιδιωτικά). Αν και οι δυνατότητες που προσφέρουν τα ΙΕΚ είναι πολλές, με περισσότερες από 50 ειδικότητες, τη «μερίδα του λέοντος» φαίνεται να κερδίζουν τα τουριστικά, τα υγειονομικά και τα επαγγέλματα επισιτισμού, καθώς είναι αυτά που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, οι ειδικότητες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο είναι αυτές που έχουν να κάνουν με τουριστικά και επαγγέλματα που υπάγονται στον χώρο της υγείας και κυρίως τη φυσικοθεραπεία. Ραγδαία είναι, επίσης, η άνοδος στα επισιτιστικά επαγγέλματα, δηλαδή μάγειρες και σεφ γεγονός που φανερώνει ότι η τηλεοπτική πραγματικότητα εξακολουθεί να παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς οι εκπομπές γύρω από αυτόν τον τομέα έχουν κατακλύσει τα τηλεοπτικά προγράμματα. Σημαντική είναι και η άνοδος των παιδαγωγικών επαγγελμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ινστιτούτο, στο οποίο 80 από τους 220 μαθητές έχουν εγγραφεί για να παρακολουθήσουν τμήματα προσχολικής αγωγής.

Αρκετά δημοφιλή σε κορίτσια και αγόρια είναι και τα επαγγέλματα που ασχολούνται με το χώρο της μόδας.

Στην αντίπερα όχθη, στην κατηγορία των ειδικοτήτων με τη μεγαλύτερη πτώση στις προτιμήσεις των νέων, ανήκει η γραφιστική, αν και τα «αρνητικά» πρωτεία καταλαμβάνει η πάλαι ποτέ κραταιά ειδικότητα για σπουδές στα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο 18χρονος Κωνσταντίνος επέλεξε να σπουδάσει φυσικοθεραπεία, ενώ μέχρι και την πρώτη τάξη του λυκείου ήταν ειδικότητα που δεν είχε περάσει καν από το μυαλό του. «Μόνο στην περιοχή μου υπάρχουν τουλάχιστον τρία κέντρα φυσικοθεραπείας και γενικά γνωρίζω πολλά άλλα και σε άλλες περιοχές, οπότε συμπεραίνω ότι ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος προσφέρει δουλειά και ευκαιρίες και για μένα αυτό είναι το ζητούμενο».

Ο Μάριος, 18 χρόνων επίσης, επέλεξε να σπουδάσει τουριστικά επαγγέλματα. «Το καλοκαίρι, παρά τη γενικευμένη κρίση, ο τουρισμός στην Ελλάδα είχε αύξηση και αντιστάθηκε. Γενικά, η Ελλάδα θα στηρίζεται πάντα στον τουρισμό. Επομένως ο επαγγελματικός αυτός κλάδος, θα προσφέρει ένα σίγουρο εισόδημα. Δεν θα ήθελα να σπουδάσω κάτι άλλο που μπορεί να μου άρεσε περισσότερο και τελειώνοντας να έμενα απλώς με ένα χαρτί και να ήμουν στην ανεργία», λέει.

Η 19χρονη Σοφία αποφάσισε να σπουδάσει σεφ. Εξηγεί: «Είχα δύο επιλογές σχετικά με το ποια ειδικότητα θα διαλέξω: Τα ΜΜΕ ή τη μαγειρική. Βλέποντας, όμως, από τη μία την κρίση στον χώρο της δημοσιογραφίας και από την άλλη την άνοδο ζήτησης σε σεφ, κατέληξα στο δεύτερο. Μπορεί η μαγειρική να μην ήταν το όνειρο μου, αλλά θα τα καταφέρω να σταδιοδρομήσω».

www.express.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.