Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου όπως προέκυψε από το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή.
«Ναι» ψήφισαν οι 152 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία αργότερα επανεντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Στην ψηφοφορία απούσες ήταν οι Έλσα Παπαδημητρίου και Μιλένα Αποστολάκη.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι τα εξής:

«Σηκώσαμε σταυρό να αλλάξουμε τα πάντα. Επιχειρήσαμε να αλλάξουμε συνειδήσεις. Δεν αρκεί όμως μια κυβερνητική πλειοψηφία. Ο ένας τρόπος ήταν το δημοψήφισμα. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν σίγουρο το «ναι» γιατί ο ελληνικός λαός κρίνει ποιο είναι το καλό του. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ειπαν τυχοδιωκτισμό την άμεση Δημοκρατία, το Δημοψήφισμα. Κάποιοι από την αντιπολίτευση κάνουν εδώ και μήνες μηδενιστική κριτική για τα πάντα».

«Μόλις πήραμε αυτήν την απόφαση τη δημοκρατική που συντάραξε την Ευρώπη και τις αγορές πολλοί από αριστερά και από δεξιά μας κατακεραύνωναν ότι έπεσαν τα χρηματιστήρια. Περισσεύει η υποκρισία κύριοι. Γιατί ναι υπάρχουν τα χρηματιστήρια αλλά υπάρχουν και οι λαοί και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε».

«Κάποιοι από την αντιπολίτευση κάνουν μηδενιστική κριτική για τα πάντα. Κάποιοι παραιτούνται. Εγώ δε θυμάμαι να παραιτήθηκαν όταν στη χώρα κουμάντο έκαναν οι διάφοροι χορηγοί. Βέβαια τότε ήταν υπουργοί».

«Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλουμε να γυρίσουμε πάλι σελίδα και να πάμε μπροστά με γνώμονα το συμφέρον της δημοκρατίας, της πατρίδα και του πολίτη».

«Να ξεφύγουμε από το στενό κομματικό μας συμφέρον για το συμφέρον της πατρίδας».

Για την προσφυγή στις κάλπες
«Ο Σαμαράς ζητάει ταχύτατα εκλογές. Αν πηγαίναμε σε εκλογές άμεσα χωρίς να εξασφαλίσουμε τις αποφάσεις της Ευρώπης όλα όσα πετύχαμε θα ήταν στον αέρα».

«Ξέρει η Ν.Δ. ότι αν δε γίνουν όλα αυτά μέσα στις επόμενες εβδομάδες δε θα πετύχουμε τη μείωση των τόκων κατά 5 δις ευρώ; Ποιος θα πληρώσει αυτούς τους τόκους».

«Η λύση είναι μία. Να στηρίξουμε διακομματικά την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου» με μία κυβέρνηση συνεργασίας. Πετύχαμε μια συμφωνία που κάνει την διαδρομή μας πιο εύκολη τα επόμενα χρόνια. Η συμφωνία αυτή μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία να στήσουμε την χώρα μας σε νέες γερές βάσεις. Και αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να παει χαμένη».

«Τολμήσαμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Τόλμησε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ. Τόλμησε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε. Όταν τα κόμματα συνεργάζονται, στέλνουν ενιαίο μήνυμα για το καλό της χώρας».

«Δεν με ενδιαφέρει αν εγώ δεν ξαναεκλεγώ. Το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι η καρέκλα μου.

Δεν καθόλου τυχαία η οργανωμένη επίθεση που έχω υποστεί. Κάποιοι φοβούνται».

«Ποτέ δεν είδα την πολιτική ως επάγγελμα. Ελπίζω να συμβολίσουν αυτές οι πράξεις μου μια διαφορετική κουλτούρα στην πολιτική».

«Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια της χώρας, τον κίνδυνο που έχει προκύψει από την έλλειψη συναίνεσης. Και δεν μπορούμε να αφήσουμε να γίνει κυβέρνηση αδιαφάνειας, πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εγγυητής των συμφερόντων του λαού για δίκαιη κατανομή βαρών και πλούτου».

«Εχω ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αύριο θα τον ενημερώσω ότι ξεκινώ διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας. Η αυριανή κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που είχε ποτέ η Ελλάδα, τις αποκρατικοποιήσεις και την εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού λαού».

«Η νέα κυβέρνηση θα είναι εγγυητής των συμφερόντων και του πλούτου του ελληνικού λαού, Κάτι για το οποίο χρειάζεται νηφαλιότητα».

«Θέλω να πω προς του εταίρους μας πως πρέπει να έχουν πίστη στον ελληνικό λαό. Οι Ελληνες είναι φτιαγμένοι για τα δύσκολα και όταν έρθει η ώρα θα κάνει αυτό που πρέπει. Η Ελλάδα έχει και θα το αποδείξει τεράστιες δυνατότητες. Θα συνεχίσουμε όλοι τώρα ενωμένοι και θα δώσουμε στη χώρα μας τη θέση που της αξίζει».

«Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για να πορευτεί η χώρα με ασφάλεια και σιγουριά στα επόμενα βήματα. Είναι καιρός να δώσουμε μαζί τις μάχες του σήμερα και του αύριο για το καλό της χώρας. Η χώρα είναι πάνω από όλους μας και είμαι σίγουρος πως ενωμένοι θα βαδίσουμε μπροστά και θα τα καταφέρουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.