Μεθόδευση εταιρειών καθαρισμού εκμηδενίζει το εργατικό κόστος, παρακάμπτοντας την εργατική νομοθεσία

Κάνουν τις καθαρίστριες... μετόχους για να μην τις αποζημιώσουνΜετατρέπουν καθαρίστριες σε… μετόχους εταιρειών για να μην τις αποζημιώνουν! Κι όταν ακόμη τους βάζουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, τους επιβάλουν να τα αποσύρουν και να τα δίνουν πίσω στην εταιρεία.

Ευρηματικότητα και στην παρανομία επιδεικνύουν τους τελευταίους μήνες εταιρείες καθαρισμού, προκειμένου να εκμεταλλεύονται εκατοντάδες εργαζομένους χωρίς συνέπειες.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει «Το Βήμα» οι εργοδότες «πωλούν» εικονικά ή εκβιαστικά μερικές μετοχές της εταιρείας τους σε υπαλλήλους τους, ημεδαπούς και αλλοδαπούς καθαριστές.

Ετσι όταν οι άνθρωποι αυτοί απολύονται η εταιρεία δεν υποχρεώνεται να τους δώσει οποιαδήποτε αμοιβή ή αποζημίωση, ενώ δεν λαμβάνουν και κανένα άλλο νόμιμο επίδομα. Κι όλα αυτά με το πρόσχημα ότι οι άτυχοι εργαζόμενοι είναι μέλη της εταιρείας που απλώς αποχωρούν από το… μετοχικό σχήμα.

Αλλες εταιρείες καθαρισμού προχωρούν σε σειρά άλλων παραβιάσεων. Πολλοί δεν πληρώνουν τα ρεπό των εργαζομένων ή τα επιδόματα αδείας. Αφότου, με πρόσφατο νόμο, υποχρεώθηκαν οι εργοδότες να καταθέτουν τις νόμιμες αμοιβές των καθαριστών στις τράπεζες, τους ζητούν με την απειλή της απόλυσης, από τους εργαζομένους μετά την είσπραξη να επιστρέψουν ένα μέρος του ποσού στην εταιρεία.

Οι νέου τύπου αυθαιρεσίες σε βάρος εργαζομένων σε εταιρείες καθαρισμού, που συνιστούν έναν κανονικό εργασιακό “μεσαίωνα” – τρία χρόνια μετά την εγκληματική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα – αποτυπώνονται σε έ έγγραφα που συγκέντρωσε τις τελευταίες ημέρες η Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού.

Ολα ξεκίνησαν μετά από έρευνα που ξεκίνησε για τις συνθήκες απόλυσης μίας εργαζομένης σε εταιρεία καθαρισμού με έδρα στην Κρήτη, που είχε αναλάβει το σχετικό έργο σε μεγάλο στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας.

Η εργαζόμενη δεν πήρε καμιά αποζημίωση καθότι από την εταιρεία της ανακοινώθηκε πως «δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα γιατί δεν ήταν μία απλή υπάλληλος αλλά… μέτοχος της επιχείρησης»!

Η άτυχη εργαζόμενη εξεπλάγη. Δεν της είχε πει, βέβαια, κανένας ότι συμμετείχε στο… πολυμετοχικό σχήμα της εταιρείας καθαρισμού.

Μερίδιο… από τα κέρδη

Ακολούθησε πολυήμερη έρευνα και διαπιστώθηκε ότι όταν είχαν προσληφθεί προ μερικών μηνών περίπου 60 καθαριστές και καθαρίστριες είχαν ανάμεσα στα άλλα υπογράψει και ένα ιδιότυπο έγγραφο «εμπιστευτικού χαρακτήρα», όπου μνημονευόταν ότι οι εργαζόμενοι δεν αποβλέπουν σε έναν πενιχρό μισθό αλλά θα εργάζονταν για την μεγιστοποίηση των κερδών της εταιρείας, έτσι ώστε να ωφεληθούν και οι ίδιοι από το μερίδιο που τους αναλογεί.

Οπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο έγγραφο για τα καθήκοντα των εργαζομένων «είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν την προσωπική τους εργασία σε εκτέλεση των έργων της καθαριότητας, που αναλαμβάνει η εταιρεία, σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές που απαιτούνται από την αναθέτουσα αρχή με αντάλλαγμα την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Εφ’ όσον οι εταιρικές εργασίες το επιτρέπουν, ύστερα από σύμφωνη γνώμη όλων των εταίρων, καταβάλλονται στους εταίρους μηνιαία ποσά ως απολήψεις (…) έναντι των κερδών που δικαιούνται, οι οποίες απολήψεις, συμψηφίζονται στους ετήσιους λογαριασμούς στην μερίδα που τους αναλογεί».

Στην πορεία της έρευνας διαπιστώθηκε όμως ότι αυτό το τρικ των καθαριστών – “μετόχων” είχε και έναν ακόμη στόχο, πέραν από την μη καταβολή αποζημιώσεων.

Οπως ανέφερε συνδικαλιστής στον χώρο των εταιρειών καθαρισμό «όταν η συγκεκριμένη εταιρεία από την Κρήτη είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για την ανάληψη ενός έργου καθαρισμού φέρεται να υποβλήθηκε ένσταση από μία εταιρεία, η πρόταση της οποίας είχε απορριφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η απάντηση που δόθηκε στους ενιστάμενους ήταν ότι η εταιρεία της Κρήτης μειοδότησε γιατί η προσφορά της για να αναλάβει το έργο ήταν εξαιρετικά χαμηλή και συμφέρουσα, επειδή το κόστος για την αμοιβή των εργαζομένων το εμφάνιζε μηδενικό. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα δεν καταβαλλόταν αμοιβή στους καθαριστές, αλλά… μερίδιο από τα κέρδη»!

Υπεύθυνοι της εταιρείας στην Κρήτη, με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα», υποστήριξαν απλώς ότι «οι καθαριστές και οι καθαρίστριες ξέρουν με ποιο εργασιακό καθεστώς απασχολούνται στην εταιρεία». Και αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση.

Χωρίς ρεπό και επιδόματα
Ακόμη από περαιτέρω στοιχεία που συγκεντρώθηκαν διαπιστώθηκε ότι και άλλη εταιρεία καθαρισμού προχωρούσε επίσης σε σειρά παραβιάσεων, αλλά… κλασικών.

Προέκυψε συγκεκριμένα ότι έβαζε τους υπαλλήλους της να εργάζονται παρανόμως στα ρεπό τους, ενώ δεν κατέβαλε επιδόματα αδείας και απέλυε εργαζομένους χωρίς εξήγηση.

Μάλιστα για τις παραβάσεις αυτής της εταιρείας είχε συνταχθεί σχετικό έγγραφο, στις 11 Απριλίου 2011, της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται: «Ζητήθηκαν και δεν υπεδείχθησαν ατομικές συμβάσεις εργασίας, εκκαθαριστικό σημείωμα αποδοχών, βιβλίο κανονικών αδειών και παρουσιολόγιο των εργαζομένων».

Ωστόσο, παρά τις παραβάσεις που εντόπισε η Επιθεώρηση Εργασίας, η συγκεκριμένη εταιρεία ανανέωσε πρόσφατα κανονικά και επέκτεινε τις συμβάσεις που είχε με νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.