Δημοψήφισμα στις 4/12 με θέμα «Ναι ή Οχι στο ευρώ»

Διπλό τελεσίγραφο από Μέρκελ - Σαρκοζί σε ΠαπανδρέουΔιπλό τελεσίγραφο απηύθυναν η κυρία Ανγκελα Μέρκελ και ο κ. Νικολά Σαρκοζί προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου: Η εκταμίευση της 6ης δόσης θα γίνει μόνο εφόσον έχει εγκριθεί στο σύνολό της η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Και δεύτερον το δημοψήφισμα μπορεί να έχει ένα μόνο ερώτημα, ναι ή όχι στο ευρώ.

Η συμφωνία, όπως είπαν οι δύο ηγέτες, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή στο σύνολό της και να μην αμφισβητηθεί κανένα σημείο της και αυτό, όπως τόνισαν στην κοινή τους συνέντευξη έπειτα από τη συνάντηση που είχαν με τον έλληνα πρωθυπουργό, αφορά όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση. Όπως, τόνισαν  χαρακτηριστά Μέρκελ και Σαρκοζί στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία υπήρξε συναίνεση με την αντιπολίτευση για τα προγράμματα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Η κυρία Μέρκελ δεν έκρυψε την ενόχληση της για τη μονομερή, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση της Ελλάδας σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την οποία δεν είχαν καμία προηγούμενη ενημέρωση ούτε η ίδια ούτε οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες. Αυτό άλλαξε το  ψυχολογικό πλαίσιο, είπε, για την εφαρμογή της συμφωνίας και τώρα οι έλληνες πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.

Ο κ. Σαρκοζί πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα είναι καθ’όλα νόμιμο αλλά «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας. Το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, είπαμε περίπου στις 4 Δεκεμβρίου». «Η Ελλάδα, θέλουμε να μείνει» συνέχισε «και θα κάνουμε τα πάντα για αυτό. Οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι» τόνισε. «Κάνουμε τα πάντα για να καταστήσουμε δυνατό το ευρώ», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε δήλωση του ο κ. Παπανδρέου, επιβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου, με ερώτημα την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Αιτιολόγησε την απόφαση του λέγοντας ότι πολλοί αμφισβήτησαν τα θετικά σημεία της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και γι΄αυτό θεώρησε σωστό να αποφανθεί ο λαός. Πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, τόνισε, επειδή το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ δύσκολο.

Η απόφαση που ελήφθη στις Κάννες, σε μια πολύ δύσκολη συνάντηση με τους ισχυρούς της ευρώπης, θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει εξελίξεις. Αρκετοί υπουργοί στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στο να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η παραμονή στο ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.