Μας δανείζουν με αυτά που μας οφείλουν

Η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα τουλάχιστον 575 δισ. ευρώ, αλλά, με διάφορα προσχήματα, ποτέ δεν συναίνεσε στην αποπληρωμή των αποζημιώσεων.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», οι Γερμανοί, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, δεν πήραν μόνο ό,τι χρήματα υπήρχαν στην τράπεζα της Ελλάδας, λιώνοντας ακόμα και τα κέρματα προκειμένου να αποκομίσουν ασήμι αλλά οφείλουν στη χώρα μας τα εξής:

– Την υποχρέωση καταβολής του υπολοίπου των επανορθώσεων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

– Αποζημιώσεις λόγω της απώλειας κυρίως σκαφών κατά την περίοδο της ουδετερότητας της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν την επίθεση της Ιταλίας και της Γερμανίας εναντίον μας.

– Από τις πολεμικές επανορθώσεις που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) να πληρώσει η Γερμανία για τις καταστροφές που προξένησαν στην ελληνική οικονομία και στη χώρα μας τα γερμανικά στρατεύματα.

– Την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου

– Από την καταβολή των αποζημιώσεων στα θύματα των θυριωδιών του γερμανικού στρατού κατοχής, όπως η περίπτωση του Διστόμου.

– Από τις απαιτήσεις των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τους Ναζί. Για την περίπτωση αυτή, η γερμανική πλευρά και λόγω των απωλειών των Ελλήνων Εβραίων αποδέχτηκε σχετική αποζημίωση ύψους 115 εκατ. γερμανικών μάρκων

Το σημαντικότερο πρόσχημα των Γερμανών για μη καταβολή των αποζημιώσεων ήταν αυτό της διχοτόμησης της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.