Νέο χαράτσι για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους μαγειρεύει η κυβέρνηση

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται σοβαρά να αρχίσει να επιβάλλεται η εισφορά «αλληλεγγύης», δηλαδή το χαράτσι 1-4% επί του εισοδήματος και στους φορολογουμένους που έχουν ετήσιο εισόδημα από 8.000 ευρώ και άνω, αντί των 12.000 ευρώ και άνω που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, μελετάται να φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα οι τόκοι των καταθέσεων που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με 10%.

Στις συσκέψεις του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, πέφτουν βροχή οι προτάσεις για νέα μέτρα αύξησης των φορολογικών εσόδων για το 2012 και τα επόμενα χρόνια. Οι εισηγήσεις υποβάλλονται μετά τις οδηγίες που έχει δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την εξασφάλιση πρόσθετων φορολογικών εσόδων τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Το βασικό μέτρο που εξετάζεται είναι η επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και σε χαμηλότερα εισοδήματα από τα 12.000 ευρώ, με πιθανότερο σενάριο αυτό της επιβολής της από τα 8.000 ευρώ και άνω.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται ο συντελεστής 1% που επιβάλλεται στο τμήμα του δηλωθέντος εισοδήματος από τα 12.000 έως τα 20.000 ευρώ να εφαρμόζεται στο τμήμα από τα 8.000 έως τα 12.000 ευρώ. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η εισφορά θεσπίστηκε όταν το αφορολόγητο όριο ήταν στα 12.000 ευρώ και ότι τώρα που έχει μειωθεί στα 5.000 εξετάζεται η επέκτασή της και σε χαμηλότερα εισοδήματα.

Σημειώνεται ότι, ενώ ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ, δηλαδή 583 ευρώ μηνιαίως, δεν επιβαρύνεται σήμερα με εισφορά αλληλεγγύης, με την επιβολή της εισφοράς θα κληθεί να πληρώσει ετήσια εισφορά ύψους 70 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος φορολογούμενος με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.000 στα 5.000 ευρώ επιβαρύνεται κάθε χρόνο με φόρο εισοδήματος ύψους 200 ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα επιβαρυνθεί σε 270 ευρώ ή περίπου το 50% ενός μηνιαίου μισθού του.

Παράλληλα μελετάται η φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων με βάση τη φορολογική κλίμακα. Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τη μετατροπή της σημερινής αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων με συντελεστή 10% σε παρακράτηση φόρου με τον ίδιο συντελεστή. Στη συνέχεια, οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν από την τράπεζα βεβαίωση με τους τόκους που εισέπραξαν και θα την καταθέσουν μαζί με τη φορολογική τους δήλωση. Εφόσον έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, τότε θα πληρώνουν επιπλέον φόρο για τους τόκους που εισέπραξαν.

Σπύρος Δημητρέλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.