Οι λίβυοι θα πρέπει να εκλέξουν εντός οκτώ μηνών ένα εθνικό συμβούλιο το οποίο θα θεσπίσει ένα νέο Σύνταγμα και θα σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται στην Ιορδανία, ο Τζιμπρίλ είπε ότι επί του παρόντος η προτεραιότητα είναι να απομακρυνθούν τα όπλα από τους δρόμους της Λιβύης και να αποκατασταθεί η τάξη και η σταθερότητα στη χώρα.

“Η πρώτη εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί σε ένα διάστημα οκτώ μηνών το αργότερο για τον σχηματισμό ενός εθνικού κογκρέσου της Λιβύης, δηλαδή κάποιου είδους κοινοβουλίου. Αυτό το εθνικό κογκρέσο θα είναι επιφορτισμένο με την προετοιμασία του Συντάγματος– για το οποίο θα πραγματοποιήσουμε δημοψήφισμα– και με τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι να πραγματοποιηθούν οι πρώτες προεδρικές εκλογές,” είπε ο Τζιμπρίλ.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που εδρεύει στη Μιζουράτα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα γίνει νεκροψία στη πτώμα του πρώην λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, του οποίου η σορός έχει εκτεθεί σε αυτή την πόλη.

“Δεν θα γίνει νεκροψία-νεκροτομή σήμερα, ούτε άλλη ημέρα. Κανείς δεν θα εξετάσει το πτώμα” (του Καντάφι), είπε ο Φάτι Μπασάγα, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συμβουλίου στη Μιζουράτα.

Η σορός του Καντάφι έχει εκτεθεί σε ένα χώρο με χαμηλή θερμοκρασία σε μια αγορά στη Μιζουράτα, όπου και η σορός του γιού του Μουτάσιμ μεταφέρθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Το πρωί κάτοικοι της πόλης σχημάτιζαν ουρά εκατοντάδων μέτρων για να δουν από κοντά τους δύο νεκρούς, να κείτονται ο ένας δίπλα στον άλλον, καλυμμένους με κουβέρτα με το κεφάλι τους να διακρίνεται μόνο.

Την ίδια ώρα η φυλή του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης κάλεσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να παραδώσει τη σορό του 69χρονου συνταγματάρχη ώστε να γίνει η ταφή στη γενέτειρά του, τη Σύρτη, όπως προβλέπουν οι ισλαμικοί κανόνες.

“Καλούμε τον ΟΗΕ, τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) και τη Διεθνή Αμνηστία να ασκήσουν πιέσεις στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ώστε να παραδώσει τις σορούς των μαρτύρων στη φυλή μας στη Σύρτη και να επιτρέψει την ταφή τους, σύμφωνα με τα ισλαμικά έθιμα”, τονίζει η φυλή σε ανακοίνωσή της, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Rai.

Το Al Rai, που εδρεύει στη Συρία, μετέδωσε επίσης ότι οι συγγενείς ζήτησαν από τις νέες λιβυκές αρχές να παραδώσουν άμεσα τις σορούς του Καντάφι, του γιού του και άλλων Λίβυων που σκοτώθηκαν την Πέμπτη στη Σύρτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.