Μάχες εκτυλίσσονται αυτή την ώρα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην πλατεία Συντάγματος…

Μάχες στην Αθήνα μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριοΤο «μέτωπο» έχει μεταφερθεί στη νότια πλευρά της πλατείας, καθώς μικρές ομάδες νεαρών έχουν κατεβεί στις οδούς Ερμού, Μητροπόλεως, Βουλής και Καραγεώργη Σερβίας, από όπου επιτίθενται κατά αστυνομικών με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ απαντούν με χρήση χημικών.

Η εικόνα στην γύρω περιοχή είναι αποκαρδιωτική, καθώς κάδοι σκουπιδιών φλέγονται, δημιουργώντας πυκνό καπνό και – σε συνδυασμό με τα χημικά – πλήρη ασφυξία, τα φανάρια έχουν καταστραφεί, προσόψεις καταστημάτων και στάσεις λεωφορείων έχουν διαλυθεί και οι ζημιές είναι εκτεταμένες.

Ωστόσο, χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στις θέσεις τους στην πλατεία Συντάγματος, αν και μεγάλη μερίδα των ανθρώπων που συμμετείχαν νωρίτερα στην μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων χρόνων έχει αποχωρήσει.

Σημειωτέον ότι στην πυρά παραδόθηκαν δύο φυλάκια, αυτό του επόπτη της προεδρικής φρουράς του Αγνώστου Στρατιώτη και ένα δεύτερο στην πλαϊνή είσοδο του Κοινοβουλίου. Επίσης, άγνωστοι έκαψαν το εκδοτήριο της ΕΘΕΛ , ένα κόσκι με εφημερίδες που βρίσκεται έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και ένα από τα νέα γραφεία της Βουλής, επί της συμβολής των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως

Το πρωί κατά την έναρξη του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου, δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη και πλέον πολυάνθρωπη πορεία που έχει πραγματοποιηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές ξεπερνούν τις 70.000, αριθμός, ο οποίος κατά τα συνδικάτα, ενδέχεται να είναι έως και διπλάσιος, δηλαδή να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά τα 140.000 άτομα.

Αναμένεται επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων προκειμένου να ανοίξουν οι παρακείμενοι δρόμοι και η πυροσβεστική να καταφέρει να σβήσει τις εστίες της φωτιάς.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ ενισχύονται με διμοιρίες που βρίσκονται σε παρακείμενους δρόμους, καθώς στις οδούς Βουκουρεστίου, Πανεπιστημίου και μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία περίπου 1.000 άτομα πετούν πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούν με δακρυγόνα.

Νωρίτερα πραγματική βροχή από δεκάδες αντικείμενα κάθε είδους, μάρμαρα, πέτρες και μπουκάλια μεταξύ άλλων, δέχθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ στην Κριεζώτου, που κατάφεραν τελικά να αποκρούσουν το μπλοκ των ταραξιών προς την οδό Πανεπιστημίου.

Οπλο αφαιρέθηκε από ειδικό φρουρό, ο οποίος δέχθηκε επίθεση επί της οδού Ακαδημίας. Ο ειδικός φρουρός πέρασε από εκεί πηγαίνοντας να αναλάβει υπηρεσία. Οπλοφορούσε ενώ δεν ήταν ένστολος και οι κουκουλοφόροι του επιτέθηκαν καθώς τον πέρασαν για μυστικό αστυνομικό.

Σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων και προσόψεις τραπεζών, μάρμαρα από πεζοδρόμια και παγκάκια, γλάστρες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μετατραπεί σε αυτοσχέδιο πυρομαχικό, έχει ξηλωθεί από τους κουκουλοφόρους.

Εκτός από τα σκουπίδια που έχουν πάρει φωτιά σε πολλά σημεία, στις φλόγες έχουν τυλιχτεί τα τραπεζοκαθίσματα και η τέντα καφετέριας κοντά στο θέατρο Παλλάς. Η αστυνομία κατάφερε να σβήσει με πυροσβεστήρες τη φωτιά που ξέσπασε μπροστά στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας επί της οδού Κριεζώτου, όπου εξεράγη μία ακόμη εμπρηστική βόμβα μολότοφ.

Δεκατέσσερις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και μάλιστα, ένας εξ αυτών δέχθηκε επίθεση από αγνώστους με βόμβες μολότοφ και η ζωή του κινδύνευσε σοβαρά, καθώς τυλίχθηκε στις φλόγες.

Στο μεταξύ, έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 10 προσαγωγές, ενώ αρκετοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί και δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες του Ερυθρού Σταυρού, ενώ έξι άτομα μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό.

Στην πλατεία Συντάγματος παραμένουν μέχρι αργά το απόγευμα χιλιάδες άτομα που νωρίτερα συμμετείχαν στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο, αν και σταδιακά αρκετοί διαδηλωτές αποχωρούν λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί.

Στο ύψος του πολυχώρου Attica στην οδό Πανεπιστημίου, ομάδες νέων έχουν σπάσει πλάκες κι έχουν γράψει συνθήματα στους τοίχους “From Italy to Greece one solution – revoltuion”.

Κουκουλοφόροι έχουν ξηλώσει κάγκελα περίφραξης, σιδερένιους κάδους, ακόμη και πλάκες πεζοδρομίου, τα οποία χρησιμοποιούν εναντίον των αστυνομικών.

Λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας πολλοί διαδηλωτές εγκαταλείπουν την περιοχή.

Επίσης, διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε φυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών στην οδό Ζαλοκώστα, ενώ ομάδες κουκουλοφόρων μπροστά από τον σιδερένιο “τοίχο” της Αστυνομίας στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας επιτίθενται με πέτρες, σίδερα και μάρμαρα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούν με χρήση δακρυγόνων και βομβών κρότου – λάμψης.

Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιηθεί επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Νωρίς το μεσημέρι το ΠΑΜΕ βρισκόταν στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, ενώ το μπλόκο των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ βρίσκονταν στην κάτω πλευρά της πλατείας, στην οποία επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Μάλιστα, πριν το μεσημέρι, πολυάνθρωπη ομάδα περιφρούρησης του ΠΑΜΕ είχε σταματήσει την κυκλοφορία των υπολοίπων μπλοκ των διαδηλωτών στο ύψος της οδού Αμερικής, ενώ σημειώθηκε και μικροεπεισόδιο με εθνικιστική ομάδα.

Ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης εξαπέλυσε η Αστυνομία κοντά στα λουλουδάδικα της Βουλής όταν ομάδες διαδηλωτών έπεσαν πάνω στον «φράκτη» που έχει στηθεί μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, έχουν σημειωθεί και οι πρώτες προσαγωγές υπόπτων από την αστυνομία, η οποία εφαρμόζει σκληρά μέτρα ασφαλείας, όπως «μπλόκα» στους δρόμους γύρω από το Κοινοβούλιο, κλείσιμο των σταθμών Μετρό του Συντάγματος και του Ευαγγελισμού και η τοποθέτηση του «διάσημου» μεταλλικού φράκτη στο ύψος των ανθοπωλείων της Βουλής.

Η αστυνομική παρουσία είναι εντυπωσιακά μεγάλη, με πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ να βρίσκονται σε ετοιμότητα στους περισσότερους κάθετους δρόμους του ιστορικού κέντρου.
Νωρίτερα, χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν καλύψει την Πατησίων και μεγάλα μπλοκ, όπως αυτό των ιδιοκτητών ταξί στην 3ης Σεπτεμβρίου, απλώνονταν και στους παράλληλους δρόμους, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των συνδικαλιστών.

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια εκδηλώθηκαν γύρω στη 1.30 όταν ομάδες νεαρών στην Καποδιστρίου, πίσω από την Ομόνοια, πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, η οποία απάντησε με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, επιχειρώντας να τους διαλύσει.

Βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών εκτόξευσε γύρω στις δύο ομάδα νεαρών διαδηλωτών στις οδούς Ζαλοκώστα και Αμαλίας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και ρίψη βομβών κρότου – λάμψης.

Παράλληλα, την ίδια ώρα, εκτυλίσσονταν επεισόδια στη γωνία Ακαδημίας και Κανάρη, όπου έχει φτάσει η πορεία των ταξιτζήδων, οι οποίοι δεν μπορούν να προχωρήσουν από εκείνη την πλευρά προς το Σύνταγμα, όπου αποκλείει την πρόσβαση ο μεταλλικός φράκτης.

Επίθεση είχε σημειωθεί και στις 11.00 το πρωί από ομάδα αγνώστων εναντίον αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι βρίσκονταν σταθμευμένοι στην πλατεία Καισαριανής. Από την επίθεση με πέτρες τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός.

 

Διονύσης Βυθούλκας, Δημήτρης Γαλάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.