Σχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης – Νέα μέτρα για άμεση, εφάπαξ, αποσυμφόρηση των φυλακών σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Αποφυλακίζονται 1.000 ελαφροποινίτεςΕνάμιση χρόνο μετά τα προηγούμενα μέτρα που οδήγησαν εκτός φυλακής περίπου 800 κρατούμενους, τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έχουν ξαναγεμίσει (ξεπερνούν τους 12.200 οι έγκλειστοι), ενώ παρατηρούνται προβλήματα δυσλειτουργίας (π.χ. στην τροφοδοσία) σε αρκετές φυλακές μετά τις δραστικές περικοπές που έγιναν τον Αύγουστο σε όλα τα υπουργεία (εγκύκλιος Σαχινίδη).

Οι περικοπές στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», αφορούν τα κονδύλια των επισκεπτών ιατρών στις φυλακές, την προμήθεια ορισμένων φαρμάκων που χορηγούνται σε κρατούμενους, καθώς και δαπάνες για τη λειτουργία των ιδρυμάτων προστασίας ανηλίκων. Ηδη στις γυναικείες φυλακές γίνονται περικοπές γάλακτος στα συσσίτια!

Προκειμένου να διαχειρισθεί την κρίσιμη κατάσταση το υπουργείο σχεδιάζει να θέσει σε «εφεδρεία» περίπου 1.000 ελαφρυποινίτες κρατούμενους. Οι ρυθμίσεις εστιάζονται σε τρεις άξονες:

Άμεση υπό όρους αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές φυλάκισης έως τρία έτη.

Αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικασθεί σε ποινές μέχρι πέντε έτη (ακόμη και κακουργηματικές), εφόσον όμως έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.

Μελετάται η επέκταση των ευνοϊκότερων διατάξεων του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά και σε όσους έχουν καταδικασθεί μέχρι σήμερα σε μικρές, κακουργηματικές ποινές με το παλαιό καθεστώς.

Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το σωφρονιστικό σύστημα έχει ξανα-φρακάρει, λόγω της αθρόας εισροής χαμηλοποινιτών κυρίως κρατουμένων. Αυτή τη στιγμή κρατούνται 1.000 άτομα, καταδικασμένα σε ποινές φυλάκισης έως δύο χρόνια, απλώς επειδή δεν έχουν να πληρώσουν για να εξαγοράσουν την ποινή τους ή δεν εντάσσονται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Επίσης πάνω από 800 κρατούμενοι εκτίουν ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια για τους ίδιους λόγους, ενώ από τους 800 ισοβίτες (ο μεγαλύτερος αριθμός σε όλη την Ευρώπη) σχεδόν οι μισοί έχουν καταδικασθεί για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.