Καλούν σε συμμετοχή στη γενική απεργία στις 19 και 20 Οκτωβρίου

Εμμένουν στην απόσυρση του νέου νόμου οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι

«Στόχος μας είναι ακόμη και τώρα να μην εφαρμοστεί ο νέος Νόμος και να αποσυρθεί από την κυβέρνηση», είπαν, σήμερα Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου των διδασκόντων στα πανεπιστήμια.

Οι διδάσκοντες ζήτησαν συμμετοχή όλων των συναδέλφων τους στην γενική απεργία της 19ης και 20ης Οκτωβρίου, με αντίστοιχη μέριμνα για τους φοιτητές που δίνουν τώρα εξετάσεις. Ωστόσο, αντίστοιχη απόφαση δεν έχει πάρει ως σήμερα η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ).

«Τα πανεπιστήμια βράζουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Τριμπέρης, εκπρόσωπος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. Και πρόσθεσε ότι η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχει επιδοθεί σε ένα ιδιότυπο κυνήγι πανεπιστημιακών, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιτροπές που ορίζει ο νέος Νόμος, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Οι διδάσκοντες μίλησαν για συντονισμό των συλλόγων διδασκόντων σε ποικίλες μορφές κινητοποιήσεων κατά του νέου Νόμου (εκδηλώσεις, συμβολικές ανθρώπινες «αλυσίδες» γύρω από σχολές κλπ.).

«Δεν είναι άδικο, είναι αστείο να μας λένε ότι είμαστε βολεμένοι» είπε η πρόεδρος της Φιλοσοφικής Σχόλης Αθηνών κυρία Ελένη Καραμαλέγκου.

«Ούτε συντεχνιακή, ούτε υποκινούμενη η αντίδραση μας, αλλά κινείται από αγάπη για το πανεπιστήμιο. Ο νέος Νόμος καταστρέφει το δημόσιο πανεπιστήμιο, καταργεί την επιστήμη διαλύει τμήματα», είπε η κυρία Καραμαλέγκου.

«Ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση δεν βρίσκει αρωγούς στις προσπάθειες της» δήλωσε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει καταλάβει τα προβλήματα που δημιούργησε στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας και βρίσκεται σε πανικό, ενώ στέλνει διαρκώς αλληλοσυγκρουόμενες και πρόχειρες εγκυκλίους στα ΑΕΙ.

Η κυρία Καραμαλέγκου, μίλησε για αυταρχισμό τις τελευταίες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας και χαρακτήρισε «μνημείο κατάργησης της αυτοτέλειας των ΑΕΙ» την πρόσφατη τροπολογία της κυρίας Διαμαντοπούλου με την οποία και ανέλαβε τις διαδικαστικές λεπτομέρειες των εκλογών στα πανεπιστήμια.

Η κίνηση αυτή αποδεικνύει την «θεσμική εκτροπή» που απέδωσε στις κινήσεις της υπουργού Παιδείας η Σύνοδος των πρυτάνεων», είπε η κυρία Καραμαλέγκου.

«Ο νόμος έχει προκαλέσει αναστάτωση, έχει τεράστιες αδυναμίες, συντάχθηκε πρόχειρα, αβασάνιστα, για να ψηφιστεί το καλοκαίρι. Τελικά, είναι ανεφάρμοστος, οδηγεί στην υποβάθμιση των σπουδών, διακηρύσσει την υποτέλεια στους ξένους και οδηγεί στην υποτίμηση του ελληνικού πολιτισμού», πρόσθεσε ο κ. Τριμπέρης.

«Η δημόσια έκφραση άποψης διδασκόντων δεν συμφωνούσε με αυτό που πραγματικά συνέβαινε τόσο καιρό», ανέφερε ο κ. Τ. Πολίτης, πρόεδρος διδασκόντων Θεσσαλίας. Η εργασιακή εφεδρεία απασχολεί και τους πανεπιστημιακούς, πρόσθεσε.

Ο κ. Δ. Κέκος, πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων στο ΕΜΠ, είπε ότι τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε αναβρασμό με τις ελλείψεις διδασκόντων και την υποχρηματοδότηση τους.

«Η συζήτηση για το νέο Νόμο έγινε μεταξύ υπουργείου και πρυτάνεων με παρέμβαση της ΠΟΣΔΕΠ. Δεν είναι το πρόβλημα των πανεπιστημίων να πώς θα εκλέγονται οι πρυτάνεις», είπε ο κ. Κέκος. «Είναι η υποβάθμιση των πτυχίων, το νέο σύστημα πιστωτικών μονάδων, η ουσιαστική κατάργηση του ΔΟΑΤΑΠ».

Οι απεργίες

Την Τετάρτη, 19 του μήνα και την Πέμπτη 20 θα απεργήσουν σύλλογοι των μελών ΔΕΠ που έχουν πάρει αντίστοιχες αποφάσεις. Η Φιλοσοφική του πανεπιστημίου Αθηνών και οι διδάσκοντες στα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πάτρας, Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και του ΕΜΠ έχουν πάρει ήδη αποφάσεις για απεργία στις 19 του μηνα.

 

Μάρνυ Παπαματθαίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.