Την αναστολή των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή το 2014, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της συλλογικής σύμβασης, αλλά ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης αποτελεί η υπερψήφιση του άρθρου 37, που αφορά στο πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων και το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η αναστολή των κλαδικών συμβάσεων επεκτείνεται χρονικά για όσο καιρό ισχύει το πρόγραμμα στήριξης, δηλαδή τουλάχιστον έως το 2014, αντί για τα δύο έτη που αρχικά προβλεπόταν από το νομοσχέδιο.

Μεταξύ των αλλαγών, και το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που την πλειοψηφία και τη διοίκησή τους ασκεί το δημόσιο, για τους οποίους ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι μισθοί τους μειώνονται στο 65% των αποδοχών τους του 2009.

Επίσης, με τροπολογία που θα καταθέσει την Παρασκευή, η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται σταδιακά μέσω της παρακράτησης φόρου. Δεν συνιστά περαιτέρω παρακράτηση, είπε, αλλά ένα «τεχνικό θέμα».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2012 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν κάθε μήνα μέσω του μισθού τους την εισφορά αλληλεγγύης για το 2012.

Επιπλέον, το Δημόσιο θα μπορεί να οργανώνει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας του κρατικού λαχείου, η οποία είναι ψηφισμένη από το Μεσοπρόθεσμο.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ρύθμιση σχετικά με την διάκριση μεταξύ νεοπροσλαμβανομένων και ήδη εργαζομένων σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο.

Τέλος, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια για την προνοιακή στήριξη τριτέκνων και πολυτέκνων.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης αναφερόμενος στο άρθρο 37 και τα εργασιακά πρόσθεσε, ότι δεν καταργούνται και οι κλαδικές συμβάσεις αλλά αναστέλλεται η επέκτασή τους και ενισχύονται οι επιχειρησιακές, γιατί –όπως είπε- «στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτό που θεσμοθετούμε. Στην πραγματικότητα είναι ατομικές συμβάσεις».

Ο κ. Κουτρουμάνης εξαπέλυσε και βολές κατά των κοινωνικών εταίρων με αφορμή τη θέση τους να μη μειωθούν μισθοί και συντάξεις. «Μας λένε ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ να μην μειώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ως προς τους μισθούς αν μπορούν ας δώσουν αυξήσεις. Δεν τους το απαγορεύουμε. Ως προς τις συντάξεις, όταν οι 4 στους 10 δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές πως δεν θα μειώνονται οι συντάξεις» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι «όσο υπάρχει η λογική ότι η τελευταία μέριμνα είναι να πληρώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, οι συντάξεις θα μειώνονται ενώ όσο καθυστερούνται οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν τόσο θα τις βρίσκουμε μπροστά μας με πιο επώδυνο τρόπο», κατέληξε.

Νωρίτερα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε μιλώντας επί του πολυνομοσχεδίου του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Αφού απάντησε στις αιχμές Βενιζέλου που είπε στο ΚΤΕ οικονομικών «όποιος θεωρεί ανίκανη την κυβέρνηση να τη ρίξει», ο κ. Γρηγοράκος διευκρίνισε ότι «δεν είναι στην επιτροπή για να ρίξει την κυβέρνηση αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα του απαγορεύσει κανείς να κάνει κριτική» ενώ μέμφθηκε κάποιους που όπως είπε «είναι κλεισμένοι με ωτοασπίδες στα σπίτια τους». «Κάθε μέρα και ένα μέτρο» συνέχισε ο βουλευτής και αναρωτήθηκε «δεν έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι το πολιτικό σύστημα είναι σε αστάθεια και οι πολίτες σε απόγνωση;». Ο κ. Γρηγοράκος επέκρινε και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, λέγοντας ότι τίποτε δεν λειτουργεί, όλα είναι στο μηδέν και όλα σαπίζουν είπε χαρακτηριστικά, ενώ προκάλεσε «αν λειτουργεί σήμερα μια υπηρεσία πείτε μου ποια είναι αυτή και εγώ θα παραιτηθώ».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιτζέρης με αφορμή τις χθεσινές καταγγελίες των κοινωνικών φορέων περί λόμπι συμφερόντων που συνομιλούν με την τρόικα, δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί να είναι βουλευτής μιας κουτσουρεμένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με έξωθεν νομιμοποίηση, όπου η νομιμοποίηση προέρχεται από κάποιους άλλους έξωθεν, άνωθεν και ύπερθεν.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.