Προσπαθεί να πείσει οτι συμμετέχει στα σχέδια του Γαλλογερμανικού άξονα

Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο ΠαπανδρέουΣτο σκοτάδι φαίνεται ότι έχει ο γαλλογερμανικός άξονας την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τη ρύθμιση που προωθεί για το ελληνικό χρέος, και για το λόγο αυτό ο Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει εντός της εβδομάδας να αξιοποιήσει την ούτως ή άλλως μικρή δυνατότητα παρέμβασης, που έχει μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Η δραματική παράταση που παίρνει η ρύθμιση του ελληνικού χρέους μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί και την αναβολή της συνόδου κορυφής για τις 23 Οκτωβρίου, αναγκάζει, όπως φαίνεται, τον πρωθυπουργό να κάνει επαφές με κάθε πολιτικό αρχηγό χωριστά (τηλεφωνικά ή με κατ’ ιδίαν συναντήσεις αν έχει προκύψει συγκεκριμένο πλάνο λύσης μέχρι τότε), αλλά και να συνεχίσει τις συναντήσεις του με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει, να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική ηρεμία εν όψει της δύσκολης συνέχειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος προανήγγειλε ουσιαστικά χθες τις επαφές του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς λέγοντας ότι θα κάνει συσκέψεις σε εθνικό επίπεδο εν όψει της συνόδου κορυφής, διέψευσε όμως ότι θα ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ήθελαν διάφορα σενάρια το τελευταίο τριήμερο, σύμφωνα με τα οποία σε αυτή τη σύσκεψη θα έπαιρναν μέρος και οι πρώην πρωθυπουργοί, ούτως ώστε να αποφασιστεί κυβέρνηση εθνικής ανάγκης χωρίς τη συμμετοχή του κ. Παπανδρέου. Επίσης δεν τίθεται θέμα, είπε, συνάντησης του πρωθυπουργού με τους πρώην πρωθυπουργούς.

Η κυβέρνηση ωστόσο επιχειρεί από χθες να πείσει ότι η Ελλάδα είναι πλήρως ενήμερη για τις εξελίξεις και συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, με τον κ. Μόσιαλο να υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο την Κυριακή πριν από τη συνάντησή της με τον κ. Σαρκοζί και χθες συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Χ.βαν Ρόμπαϊ και ενημερώθηκε από αυτόν για το περιεχόμενο των συζητήσεων του γαλλογερμανικού άξονα.

Οσον αφορά αυτούς τους σχεδιασμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες είπε ότι το μίνιμουμ που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η υλοποίηση της 21ης Ιουλίου και οποιαδήποτε προσπάθεια βελτιώνει αυτή τη συμφωνία είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να είναι νομικά ασφαλής, να μην είναι λύση υψηλού ρίσκου για τη χώρα και να κατοχυρώνει την παρουσία της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ακόμα το τοπίο είναι θολό για τη λύση που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας, αλλά και για το ύψος του κουρέματος. «Λένε για 60% κούρεμα του χρέους. Ποιου χρέους όμως; Του χρέους προς τους ιδιώτες, του χρέους προς τα κράτη; Ολα είναι στο αέρα…», έλεγαν χαρακτηριστικά και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να ενημερωθεί από κοντά από τον κ. Ρόμπαϊ, που είναι ενήμερος της κατάστασης.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση, όπως είπε χθες ο εκπρόσωπός της, εκτιμά ότι είναι θετική η απόφαση Μέρκελ-Σαρκοζί για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε επίπεδο Ε.Ε., άρα και των ελληνικών, αλλά και η απόφαση να ανοίξει η συζήτηση για μεγαλύτερη οικονομική διακυβέρνηση.

Εντάσεις
Την ίδια στιγμή όμως συνεχίζεται στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης η κριτική ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να πάρει νέα μέτρα και ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση και συνεργασία (βλέπε παραπλεύρως δηλώσεις στη Βουλή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ).

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση έκανε και χθες η Αριστερή Πρωτοβουλία – ΠΑΣΟΚ του μέλους του Π.Σ. του κόμματος Γ. Παναγιωτακόπουλου. «Η εικόνα των Μέρκελ-Σαρκοζί που συζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα μας οδηγήσουν στη χρεοκοπία είναι προσβλητική για τη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και επισημαίνει ότι «έχοντας απέναντί τους μια κυβέρνηση ανήμπορη και συμβιβασμένη οδηγούν τη χώρα σε κατεδάφιση και το λαό σε εξαθλίωση». Επίσης ο Γ. Παναγιωτακόπουλος με δήλωσή του επιτέθηκε στον υπουργό Υποδομών Γ. Ραγκούση για τη δήλωσή του ότι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι μόνο οι άξιοι. «Ελπίζουμε ότι ο κ. Ραγκούσης δεν εννοεί να γίνει η αξιολόγηση των αξίων για να παραμείνουν στο Δημόσιο, όπως ακριβώς έγινε η αξιολόγηση της δικής του πολιτικής καριέρας», είπε.

 

ΠΑΝΟΣ ΣΩΚΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.