Επίπεδα διαβίωσης του 2004 θα φτάσει η Ελλάδα λόγω της ύφεσης που θα αγγίζει το 15% στο τέλος του 2012, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή…

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως κρίσιμο κρίκο για να μπει η χώρα στη τελική ευθεία της καλύτερης εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις της περιόδου 2013-2014 φέρνουν μια “ριζοσπαστική προσέγγιση των δημοσίων δαπανών προκειμένου να βρούμε τους αναγκαίους πόρους” προαναγγέλοντας νέο τσεκούρι στις δημόσιες δαπάνες.

“Πρέπει να πάρουμε μια οριστική απόφαση. Δεν είναι δυνατόν να καταγράφονται συγκριτικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και να μην μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ένας επανέλεγχος σε σχέση με το τυχόν πλεονάζον προσωπικό είναι απολύτως αναγκαίος. Δεν είναι δυνατόν να κραυγάζουμε όλοι υπέρ της ανάγκης μείωσης της δημόσιας δαπάνης υπέρ ενός διαφανέστερου και εξυπνότερου κράτους και μόλις πας να περιορίσεις τη δημόσια δαπάνη μέσα από αναδιάρθρωση των φορέων και μείωση προσωπικού, να συναντάς απέναντί σου ένα φραγμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Οι αναφορές του κ. Βενιζέλου, έδωσαν αφορμή για συνεχείς παρεμβάσεις και διακοπές εκ μέρους του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, που προκάλεσαν την παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Βάσως Παπανδρέου. Το οξυμένο κλίμα οδήγησε και σε εκτός μικροφώνου προσβλητικές αντεγκλήσεις κατά την έξοδο της κ. Παπανδρέου από την αίθουσα.

Από τη μεριά της Ν.Δ. ο Μ. Σαλμάς απάντησε πως ότι έχει κάνει η κυβέρνηση έχει αποτύχει ενώ κατέληξε στην προτροπή «Πρέπει να φύγετε! Να παραιτηθείτε».

Τα πυρά στο ΠΑΣΟΚ ήταν και εσωκομματικά, καθώς Μ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως «υπάρχουν όρια νομιμοποίησης, τα οποία έχει υπερβεί η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να προχωρήσει κόντρα σε όλους. Δεν μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα εναντίον του ελληνικού λαού. Χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε λίγο δεν θα είναι δυνατή η πρόβλεψη ούτε σε ένα τρίμηνο. Τα μοντέλα στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις αυτές, είναι χωρίς ανθρώπους. Δεν υπολογίζουν πως θα φερθούν οι άνθρωποι σε συνθήκες κρίσης, και κάνουν φανταστικές κατασκευές”.

Η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη ήταν πως “Αν αφήσουμε τη χώρα να παράγει ελλείμματα δημοσιονομικά της τάξης του 10%, μέσα σε λίγα χρόνια, ακόμα και αν ερχόταν ένας θεός να εξαφανίσει το χρέος, πολύ σύντομα θα επιστρέφαμε σε ένα τέτοιο χρέος”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.