Ο Sebastian Vettel πανηγύρισε το 2ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την 3η θέση στη SuzukaΟ Sebastian Vettel πανηγύρισε το 2ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την 3η θέση στη Suzuka

Ο νικητής του Grand Prix Ιαπωνίας ήταν ο Jenson Button με τη McLaren, κάνοντας υπέροχο και αλάνθαστο αγώνα, αλλά όλα τα φώτα στράφηκαν πάνω στον Sebastian Vettel. Το «τρομερό παιδί» της Formula 1 πήρε με το μονοθέσιο της Red Bull την 3η θέση στη Suzuka και εξασφάλισε για 2ο φορά στη σειρά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, για να γίνει ο νεότερος οδηγός που καταφέρνει και αυτό. Ο Fernando Alonso με τη Ferrari συμπλήρωσε το βάθρο παίρνοντας τη 2η θέση και ακολούθησαν οι Mark Webber, Lewis Hamilton, Michael Schumacher, Felipe Massa, Sergio Perez, Vitaly Petrov και Nico Rosberg.

Εκκίνηση
Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Jenson Button ξεκίνησε πολύ καλά και βρέθηκε σχεδόν δίπλα στον Sebastian Vettel. Ο Γερμανός όμως κινήθηκε πολύ προς τα δεξιά και δεν του άφησε αρκετό χώρο στην πίστα, με αποτέλεσμα ο Button να αναγκαστεί να αφήσει στιγμιαία το γκάζι και ο Lewis Hamilton να βρει την ευκαιρία να περάσει στη 2η θέση. Οι Ferrari διατήρησαν τις θέσεις τους, με τον Massa στην 4η θέση και τον Alonso στην 5η ενώ και ο Mark Webber παρέμεινε στην 6η θέση.

Ο τοπικός ήρωας Kamui Kobayashi, όμως, ήταν εκείνος που έκανε τη χειρότερη εκκίνηση, χάνοντας 5 θέσεις και πέφτοντας από την 5η στη 12η θέση ενώ εντυπωσιακές ήταν οι Dorce India, με τον Paul di Resta που βρέθηκε στη 12η θέση, πίσω από τον Michael Schumacher, και τον Adrian Sutil ακριβώς πίσω από τον Σκοτσέζο.

Οι αγωνοδίκες εξέτασαν την κίνηση του Vettel στην εκκίνηση αλλά δεν βρήκαν λόγο να προβούν σε κάποια ενέργεια αλλά στο μεταξύ ο Γερμανός της Red Bull δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και άνοιγε συνεχώς τη διαφορά στην πρώτη θέση.

Πολύ νωρίς τα pit stop
Ο Lewis Hamilton άρχισε να αντιμετωπίσει προβλήματα με τα ελαστικά του ήδη από τον 7ο γύρο και όταν στη McLaren είδαν από την τηλεμετρία ότι το πίσω δεξιά χάνει πίεση τον κάλεσαν στα pit για αλλαγή στον επόμενο γύρο. Ο Βρετανός άνοιξε το χορό και στους επόμενους δύο γύρους όλοι οι πρωτοπόροι μπήκαν στα pit για να ξαναβάλουν τη μαλακή γόμα. Κερδισμένος από αυτήν τη διαδικασία ήταν ο Fernando Alonso. Ο Ισπανός είχε προσπεράσει νωρίτερα με ευκολία τον Massa και μετά τις αλλαγές κέρδισε μία θέση και από τον Hamilton, ανεβαίνοντας στην 3η θέση.

Το «θύμα» των pit stop ήταν ο Sebastien Buemi, με τον Ελβετό να εγκαταλείπει όταν ο εμπρός δεξιά τροχός στο μονοθέσιο της Toro Rosso δεν βιδώθηκε σωστά και έφυγε από τη θέση του στο γύρο εξόδου.

Από εκείνο το σημείο και ύστερα οι Vettel και Button άρχισαν το δικό τους γαϊτανάκι, με τους υπόλοιπους να μην καταφέρνουν να τους ακολουθήσουν, αλλά με τον Alonso να δείχνει να μπορεί να κρατήσει άνετα την 3η θέση μπροστά από τον Hamilton. Εκεί δίνονταν οι πιο μεγάλες μάχες, με τους Massa και Webber να πλησιάζουν τον Hamilton και να τον απειλούν.

Προσπέραση στα pit
Ο χορός του δεύτερου pit stop ξεκίνησε από τον Sebastian Vettel στον 20ό γύρο, με τον Jenson Button να ακολουθεί στον αμέσως επόμενο. Όταν οι δύο τους επέστρεψαν στην πίστα ο Button βρέθηκε μπροστά από τον Γερμανό στην πρωτοπορία του αγώνα. Λίγους γύρους αργότερα είχαμε την έξοδο του Αυτοκινήτου Ασφαλείας. Ο Felipe Massa είχε φτάσει πίσω από τον Lewis Hamilton και προσπάθησε να τον περάσει αλλά ο Βρετανός δεν ήταν διατεθειμένος να του το επιτρέψει. Οι δύο τους είχαν μια μικρή επαφή, που άφησε στην πίστα κάποια κομμάτια από την πτέρυγα του Βραζιλιάνου και το SC έκανε την εμφάνισή του.

Λίγους γύρους μετά την επανεκκίνηση ο Sebastian Vettel ήταν ο πρώτος οδηγός που αποφάσισε να κάνει το 3o pit stop και να αλλάξει στη μεσαία γόμα, κάτι που ίσως του στέρησε τη νίκη καθώς με την επιστροφή του στην πίστα βρέθηκε σε κίνηση και έχασε λίγο χρόνο. Έτσι, μετά τια αλλαγές για την πρώτη θέση έμειναν να μάχονται οι Button και Alonso, με τον Ισπανό να πλησιάζει τον Βρετανό στους τελευταίους γύρους αφού πρώτα αντιστάθηκε με επιτυχία στην επίθεση του Vettel από την 3η θέση.

Στο τέλος η καρό σημαία έπεσε μπροστά από τον Jenson Button, με τον οδηγό της McLaren να πανηγυρίζει την 3η του φετινή νίκη και τον Fernando Alonso να είναι 2ος. Κανείς τους όμως δεν πανηγύρισε περισσότερο από τον Sebastian Vettel, ο οποίος με την 3η θέση κατάκτησε το 2ο διαδοχικό παγκόσμιο τίτλο του και πρόσθεσε άλλη μία σελίδα στην ιστορία που μόλις τώρα ξεκίνησε να γράφει. Ακολούθησαν οι Mark Webber, Lewis Hamilton, Michael Schumacher, Felipe Massa, Sergio Perez, Vitaly Petrov και Nico Rosberg.

Έτσι, ο Vettel κατακτά το πρωτάθλημα με 324 βαθμούς, με τον Button στη 2η θέση να φτάνει στους 210 και τον Alonso στην 3η θέση να έχει 202 βαθμούς. Επόμενος αγώνας είναι το Grand Prix Κορέας το επόμενο Σαββατοκύριακο 10-12 Οκτωβρίου.

Αποτελέσματα

Θ. Οδηγός Ομάδα Διαφ. < > P.
1 J. Button MCLAREN Νικητής 3
2 F. Alonso FERRARI 1.1 3
3 S. Vettel RED BULL 2.0 0.8 3
4 M. Webber RED BULL 8.0 6.0 3
5 L. Hamilton MCLAREN 24.2 16.1 3
6 M. Schumacher MERCEDES 27.1 2.8 3
7 F. Massa FERRARI 28.2 1.1 3
8 S. Perez SAUBER 39.3 11.1 2
9 V. Petrov RENAULT 42.6 3.2 2
10 N. Rosberg MERCEDES 44.3 1.7 3
11 A. Sutil FORCE INDIA 54.4 10.1 3
12 P. di Resta FORCE INDIA 62.3 7.8 3
13 K. Kobayashi SAUBER 63.7 1.3 2
14 P. Maldonado WILLIAMS 64.1 0.4 3
15 J. Alguersuari TORO ROSSO 66.6 2.4 2
16 B. Senna RENAULT 72.6 6.0 2
17 R. Barrichello WILLIAMS 74.1 1.5 3
18 H. Kovalainen LOTUS 87.8 13.6 3
19 J. Trulli LOTUS 96.1 8.3 3
20 T. Glock VIRGIN 2L 2L 3
21 J. D΄Ambrosio VIRGIN 2L 1.2 3
22 D. Ricciardo HRT 2L 2.4 3
23 V. Liuzzi HRT 3L 1L 3
24 S. Buemi TORO ROSSO 42L 39L LI

 

www.msfree.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.