Μία δεκαετία μετά το σπάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας, που κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ στους αφελείς μικροεπενδυτές, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθηγητής Σταύρος Θωμαδάκης, αρχίζει να ξεμυτίζει

Ο άνθρωπος ο οποίος δήλωνε ότι όλα βαίνουν καλώς, ακόμα και όταν το Χρηματιστήριο είχε μετατραπεί σε κανονικό πλιάτσικο για λίγους θρασείς επιχειρηματίες και επενδυτές, ενδεχομένως πιστεύει ότι η δεκαετία είναι αρκετή για να ξεχαστεί η δράση του. Γι’ αυτό και αρχίζει να αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Για ποιο θέμα νομίζετε; Ο καθηγητής που είχε οριστεί από την τότε κυβέρνηση του Κ. Σημίτη ως θεματοφύλακας στην κεφαλαιαγορά, αλλά μετετράπη σε παρατηρητή των αρπακτικών, αρθρογραφεί για την αξιοπιστία! Ενα από τα τελευταία άρθρα του αναφέρεται στην ανάγκη διαφάνειας στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Το δημόσιο συμφέρον αλλά και οι αποταμιεύσεις χιλιάδων επενδυτών δεν ενδιέφεραν τον κ. Θωμαδάκη την περίοδο που θήτευσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τότε κρύφτηκε πίσω από το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο με τις δεκάδες «τρύπες», που επέτρεψε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο κάθε καρυδιάς καρύδι και το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν είχε το νομικό οπλοστάσιο για να αναχαιτίσει τους αετονύχηδες, οι οποίοι κατέθεταν τα ενημερωτικά δελτία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο με το τσουβάλι. Αντί να κλείσει την πόρτα σε όσους μάζευαν τις τελευταίες οικονομίες των αφελών, προτίμησε να ανοίξει και τα παράθυρα επικαλούμενος το γράμμα του νόμου.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του και οι δηλώσεις του, την εποχή που το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να συντηρήσει τη χρηματιστηριακή φούσκα (για εκλογικούς λόγους), δεν ξεχνιούνται από τα εκατομμύρια των μικροεπενδυτών, οι οποίοι ακόμη περιμένουν να δουν κάποιον να κάθεται στο σκαμνί. Τότε προτίμησε να σιγοντάρει τις μεγάλες προεκλογικές αφίσες με την πορεία του Γενικού Δείκτη (προτού αρχίσει η μεγάλη βουτιά), με τις οποίες ο κ. Σημίτης μάς ενημέρωνε ότι θα γίνουμε όλοι γρήγορα πλούσιοι, χωρίς κόπο και ταλαιπωρία. Ούτε ξεχνιούνται και όσα έλεγε στη Βουλή, όταν οι πληγές από το σκάνδαλο του Χ.Α. ήταν ακόμα νωπές. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να θεωρείται ο πλέον κατάλληλος αρθρογράφος για θέματα αξιοπιστίας…

 

Φοίβος Κλαυδιανός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.